Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσουνάμι μνήμης στην Ιαπωνία

Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές που άφησε πίσω της η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η μεγαλύτερη μετά το Τσέρνομπιλ, δύο χρόνια αφότου ο σφοδρός σεισμός των 9 Ρίχτερ και το θεόρατο τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου 2011 προκάλεσαν χάος σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ιαπωνία σκοτώνοντας τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους και αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες αγνοούμενους.
Εικόνα που ξαφνιάζει. Ενα κοριτσάκι....

παίζει κοντά σε μεγάλο αλιευτικό σκάφος που παρασύρθηκε από το τσουνάμι στη στεριά. Δίπλα, λίγα λουλούδια στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας

Τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στους αντιδραστήρες και στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας της Tepco, αλλά και οι εργασίες καθαρισμού από τις τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας που απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον και στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ το αντιπυρηνικό αίσθημα παραμένει δυνατό στη χώρα.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στη Φουκουσίμα, ο υπεύθυνος του εργοστασίου, Τακέσι Τακαχάσι, τόνισε: «Θα μας πάρει περίπου 30 με 40 χρόνια να μεταφέρουμε το λιωμένο ραδιενεργό καύσιμο σε ασφαλή τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας πρέπει να προσέξουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επιπλέον διαρροή ραδιενεργών υλικών, είτε σε αέρια είτε σε υγρή μορφή».
Χτίζουν τείχος
Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει ένα τεράστιο τείχος που θα μονώνει τον χώρο του εργοστασίου από οποιαδήποτε επαφή με τη θάλασσα, στην οποία τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά. Η κατάσταση στην Ιαπωνία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν, οι 50 αντιδραστήρες που υπάρχουν στην Ιαπωνία σταδιακά έπαψαν να λειτουργούν μετά την καταστροφή, όμως χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν στις αντιπυρηνικές πορείες που διοργανώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Τόκιο ζητώντας την πλήρη απαγόρευση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Στα δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, αλλά και του διεθνούς, για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την αποφράδα εκείνη μέρα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα και έκτοτε οι ζωές τους άλλαξαν ριζικά προς το χειρότερο.

Για να επιστρέψουν στη γη τους, γύρω από το εργοστάσιο, θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να περάσουν πολλές δεκαετίες ακόμη.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
Ο σεισμός... ακούστηκε στο Διάστημα
Μέχρι το Διάστημα έγινε αισθητός ο σεισμός της 11ης Μαρτίου 2011 που έφερε την καταστροφή στην Ιαπωνία, σύμφωνα με μετρήσεις ερευνητών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Υπηρεσίας στην επιθεώρηση Gephysical Research Letters, ένα όργανο του δορυφόρου Goce, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 255 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, κατέγραψε ένα κύμα ήχου σε χαμηλή συχνότητα. Ο θόρυβος αυτός καταγράφηκε περίπου 30 λεπτά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σήμα καταγράφεται από έναν δορυφόρο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΣΟΥΝΑΜΙ στην ΙΑΠΩΝΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8,9

Πάνω από 1.000 τα θύματα του φονικού σεισμού στην Ιαπωνία

ΤΟΚΥΟ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ φωτογραφίες

ΙΑΠΩΝΙΑ φωτογραφίες που συγκλονίζουν






ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια