Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Με τα μάτια του Ρομπότ

Ένα ρομπότ που λειτουργεί με τηλεχειρισμό και μπορεί να προσομοιώνει την "οπτική" εμπειρία ενός τυφλού ατόμου που έχει υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης τεχνητού αμφιβληστροειδούς, δημιούργησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογία της Καλιφόρνια..
Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής αποτελείται από ένα μικροτσίπ σιλικόνης, συνδεδεμένο με ηλεκτρόδια που...

διεγείρουν απευθείας κάποια νευρικά κύτταρα.
"Το ρομπότ, ή μάλλον η κινητή ρομποτική πλατφόρμα που ονομάζεται Κύκλωψ, είναι η πρώτη συσκευή αυτού του είδους που προσομοιώνει, ό τι ένας τυφλός μπορεί να δει με τη βοήθεια ενός εμφυτεύματος", λέει ο ερευνητής Βόλφγκανγκ Γινκ.
Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής χρησιμοποιώντας μία εσωτερική ή εξωτερική μικροκάμερα συλλαμβάνει εικόνες. Αυτές οι εικόνες στη συνέχεια προωθούνται στο σύστημα ηλεκτροδίων που βρίσκεται στο μικροτσίπ σιλικόνης. Το μικροτσίπ με τη σειρά του διεγείρει αμέσως λειτουργικά κύτταρα του ματιού, τα οποία μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες στο κέντρο όρασης του εγκεφάλου.
Μεταξύ αυτών που οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν από τέτοιου είδους δοκιμές είναι πώς να αναβαθμίσουν ένα εργασιακό ή οικιακό περιβάλλον, ώστε να είναι προσβάσιμο σε έναν τυφλό που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση αμφιβληστροειδούς. Εάν ο "Κύκλωψ" μπορεί να αξιοποιεί τις εικόνες που λαμβάνει ώστε να προχωρά με ασφάλεια μέσα σε ένα δωμάτιο που έχει π.χ. μια καρέκλα στη μια γωνιά, έναν καναπέ κατά μήκος του τοίχου και ένα τραπεζάκι στη μέση, τότε είναι πολύ πιθανό, όπως λένε, ένα τυφλό άτομο με τεχνητό αμφιβληστροειδή να μπορεί να κάνει το ίδιο.
Εκτός όμως από το ρομπότ, πρέπει να δουλέψουν καλά και τα εμφυτεύματα. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Φινκ, " οι τυφλοί άνθρωποι χρησιμοποιώντας το μπαστούνι τους κινούνται εντυπωσιακά καλά. Για να αποδειχθεί ένα εμφύτευμα χρήσιμο, θα πρέπει να δώσει την υπόσχεση ότι θα ξεπεράσει αυτά τα εργαλεία. Η απόλυτη υπόσχεση - ή μάλλον η ελπίδα - είναι ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτά τα άτομα τόση όραση ώστε να κατορθώσουμε να κινούνται ανεξάρτητοι, να αναγνωρίζουν ανθρώπους και να αντεπεξέρχονται στην καθημερινότητά τους. "
IN VITRO

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια