Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι Ιωαννίτες στη Χάλκη!

Πάνω από το Χωριό, την παλαιά πρωτεύουσα της Χάλκης, όπου ζούσαν επί αιώνες οι κάτοικοι του νησιού, για να προστατευτούν από τις επιδρομές των κουρσάρων και των πειρατών, βρίσκεται το κάστρο, χτισμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες επάνω στα ερείπια αρχαίας ακρόπολης.
Στα ριζά του κάστρου βρίσκονται οι.... 


εκκλησίες της Παναγίας, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Τριάδας.

Η θέα από το χώρο του κάστρου είναι συναρπαστική, το ταξίδι του νου στο παρελθόν αναπόφευκτο. Εδώ, όπως και σε άλλα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, έζησαν και έδρασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες, το θρησκευτικό-στρατιωτικό τάγμα που έκανε την εμφάνισή του στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας λίγο πριν και, κυρίως, μετά τη Δ' Σταυροφορία.

Στις αρχές του 14ου αιώνα οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη κατάφεραν να καταλάβουν τη Ρόδο (το έτος 1309) και ακολούθως τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων (με εξαίρεση την Αστυπάλαια, την Κάρπαθο και την Κάσο). 

Κατά τη διάρκεια της Ιπποτοκρατίας η Ρόδος αναδείχθηκε σε προπύργιο του χριστιανικού κόσμου και σημαντικό λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα  υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων είδαν τα οχυρά τους σε καίριες στρατηγικές θέσεις να ενισχύονται και να εκσυγχρονίζονται.

Πατήστε εδώ για να βρείτε πληροφορίες για την ιστορία και τα αξιοθέατα της Χάλκης. 

  Γιάννης Τούντας

Νίκος Σ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια