Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

8 Μάρτη 1857 έως σήμερα......

March 8, 1857
Γυναίκα είσαι ζωή
απ' τη φωτιά των άστρων
απ' του Ήλιου το φιλί
πνοή του ανέμου, ανάσα μου
τραγούδι σε γιορτή
Σωκράτης Μάλαμας
8 Μάρτη 1857
Οι εργάτριες της βιομηχανίας υφασμάτων κατεβαίνουν σε μαζική απεργία στην Νέα Υόρκη, διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας από τις 14 στις 8 ώρες, για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η αστυνομία χτύπησε και έδωσε αιματηρό τέλος στην διαδήλωση. Πολλές γυναίκες συνελήφθησαν και κάποιες δολοφονήθηκαν.

Το 1909
οι γυναίκες της βιομηχανίας υποκαμίσων κατέβηκαν πάλι σε μαζική απεργία που είναι γνωστή ως η εξέγερση των 20.000 γυναικών. Η απεργία άρχισε στο εργοστάσιο με την επωνυμία «Τρίγωνο» (Triangle Shirtwaist Company) των Μάξ Μπλάνκ και Ισαάκ Χάρις στην Νέα Υόρκη στην πλατεία Ουόσιγκτον.

8 Μάρτη 1910
Στην Κοπεγχάγη, στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, η Κλάρα Τσέτκιν, πρότεινε την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Ημέρα της Γυναίκας

Στις 25 Μάρτη 1911
το παραπάνω εργοστάσιο παίρνει φωτιά, αλλά οι πόρτες ήταν κλειδωμένες για να μην μπούν οι συνδικαλιστές. Γι αυτό δεν υπήρχε καμμία διέξοδος και οι εργάτριες πηδούσαν φλεγόμενες από τον 9ο όροφο ή στο φρεάτιο του ασανσέρ. Κάηκαν 146 γυναίκες οι περισσότερες έφηβες κάτω των 18 χρονών

8 Μάρτη 1945
Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για γυναίκες στο Ράβενσμπρουκ οι κρατούμενες γιόρτασαν την Ημέρα της Γυναίκας

Το 1977,
ο ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Και τι πικρή ειρωνεία, το 2006, στο Μπαγκλαντές δύο φορές κάηκαν εργάτριες που τις είχαν κλειδωμένες σε εργοστάσιο ρούχων, στο όνομα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια