Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Tony Mendez: ο πραγματικός κατάσκοπος του Argo

Ήταν Μάρτιος του 1980, όταν ο πράκτορας της CIA Τόνι Μέντεζ παρασημοφορήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Όμως η επιχείρηση για την οποία έλαβε εύσημα ήταν μυστική με αποτέλεσμα στην τελετή να μην παρίστανται ούτε η οικογένειά του, αλλά και να επιστρέψει το βραβείο αμέσως μετά....

την παρασημοφόρηση.
Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 ο τότε επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ τον έπεισε ότι είχε έρθει η ώρα να δημοσιοποιήσει την υπόθεση.
Η ιστορία αυτή είχε τόση απήχηση, ώστε αποτέλεσε το υλικό του σεναρίου για τη χολιγουντιανή ταινία "Argo".

O Mέντεζ, ο ιρλανδικής, ιταλικής και μεξικανικής καταγωγής καλλιτέχνης, που στρατολογήθηκε αρχικά από τη CIA ως ειδικός στις μεταμφιέσεις και την πλαστογράφηση εγγράφων, υπήρξε ο πράκτορας που ανέλαβε να φυγαδεύσει έξι Αμερικανούς από την Τεχεράνη, μετά την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας το 1979.

"Ψάχναμε για έναν καλό λόγο να είμαστε στη Τεχεράνη εκείνη την περίοδο, αλλα δεν υπήρχαν καλοί λόγοι" εξηγεί ο 73χρονος σήμερα Μέντεζ, μιλώντας στο BBC. Συνήθως οι πράκτορες μεταμφιέζονταν σε χαρακτήρες "βαρετούς", όχι αξιομνημόνευτους". Αλλά στις αρχές της Ισλαμικής Επανάστασης ένας "βαρετός χαρακτήρας" δεν είχε λόγο να πάει στην Τεχεράνη.
Τότε του ήρθε η ιδέα να μεταβούν εκεί ως μέλη κινηματογραφικού συνεργείου που θα γυρίσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας αντίστοιχη με τον "Πόλεμο των Άστρων" Το "Argo".

Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε ένα ψεύτικο γραφείο κινηματογραφικών παραγωγών το "Studio 6" (μια κρυφή αναφορά στους έξι ανθρώπους που θα απομάκρυνε από την Τεχεράνη), ενώ δημοσίευσαν άρθρα σχετικά με την επερχόμενη ταινία σε περιοδικά του Χόλιγουντ, όπως το "Hollywood Reporter" και το "Variety".

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1980, ήταν τόσο απόρρητη, ώστε ο Μέντεζ δεν ανέφερε τίποτε ούτε στη σύζυγό του Τζόνα, η οποία εργαζόταν και η ίδια στη CIA.Είχε διαλέξει, εξηγεί, μία πολύ πρωινή πτήση, ώστε να πετύχει...στον ύπνο τους υπαλλήλους εδάφους του αεροδρομίου και να γλιτώσουν τις εξονυχιστικές ερωτήσεις.
Το σενάριο για μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Χόλιγουντ των τελευταίων χρόνων είχε μόλις γεννηθεί.
"δ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια