Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σύλλογος Επανένταξη​ς Εθισμένων Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο Σύλλογος Επανένταξης Εθισμένων «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ιδρύθηκε το 2003 από 21 ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και έμπειρους επαγγελματίες.
Είναι ένα καταχωρημένο (αρ.: 24419) μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο προσφέρει υψηλής ποιότητος υπηρεσίες θεραπευτικού, συμβουλευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα σε άτομα με.....

πρόβλημα εθισμού στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες.

Η θεραπευτική προσέγγιση που υιοθετούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος του εθισμού βασίζεται στο ευρέως διαδεδομένο μοντέλο θεραπείας της Μινεσότα (φιλοσοφία των 12 Βημάτων), το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στα περισσότερα κέντρα απεξάρτησης στην Ευρώπη και την Αμερική.

Το πρόγραμμά μας αποτελείται από δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση διαρκεί δύο (2) με τρεις (3) μήνες και περιλαμβάνει το Κλειστό Εντατικό Πρόγραμμα, όπου προσφέρουμε τη δυνατότητα στους θεραπευόμενους να κάνουν το πρώτο και κυριότερο βήμα της αναρρωτικής διαδικασίας.

Η δεύτερη φάση διαρκεί τρεις (3) με εννέα (9) μήνες και περιλαμβάνει το Ανοιχτό Ημερήσιο Πρόγραμμα, όπου τους δίνουμε τη δυνατότητα, με συνεχή βοήθεια και υποστήριξη, να συνεχίσουν την ανάρρωσή τους και να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Πιστεύουμε ότι ο εθισμός είναι μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη ασθένεια που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς και χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου όσον αφορά στη χρήση ουσιών. Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με την αδυναμία του ατόμου να προβλέπει τι θα συμβεί από τη στιγμή που θα πάρει το πρώτο ναρκωτικό ή θα σηκώσει να πιει το πρώτο ποτήρι.

Πρόκειται επίσης για μια προοδευτικώς εκδηλούμενη ασθένεια, που χωρίς θεραπεία, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί από μόνη της και σχεδόν με βεβαιότητα, θα οδηγήσει στο θάνατο άμεσα, είτε από υπερβολική δόση είτε από τις συνδεόμενες με την κατάχρηση ασθένειες, ή έμμεσα, από δυστυχήματα, εγκλήματα κλπ.

Συμπερασματικά, ο εθισμός δεν είναι απόρροια μειωμένης ηθικής ή μιας απλής κακής συνήθειας, αλλά μια σοβαρή ασθένεια που χρήζει άμεσης θεραπείας.

Η φιλοσοφία του θεραπευτικού μας προγράμματος, με κεντρικό άξονα το σεβασμό στον άνθρωπο, στοχεύει στην πολύπλευρη προσέγγιση του προβλήματος του εθισμού και στην αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης, με γνώμονα την απόλυτα εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή.

Απώτερος στόχος μας είναι η επανένταξη ατόμων εθισμένων στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και σε άλλες ψυχοτρόπες ουσίες. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία που προτείνουμε, οι θεραπευόμενοι:

• Μαθαίνουν να ζουν χωρίς να κάνουν χρήση ουσιών.
• Μπαίνουν στο δρόμο της αναζήτησης και ανακάλυψης του εαυτού τους.
• Μαθαίνουν να επεξεργάζονται και να διαχειρίζονται, με εποικοδομητικό τρόπο, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους.
• Ανακαλύπτουν τις ικανότητές τους, αλλά και τα όρια των δυνατοτήτων τους.
• Αρχίζουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους.
• Ανακτούν την αυτοεκτίμησή τους.
• Γνωρίζουν καινούργιους και διαφορετικούς ανθρώπους και έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σχέσεις ζωής.
• Ανακαλύπτουν νέους και διαφορετικούς τρόπους απόλαυσης της ζωής.
• Μαθαίνουν νέους τρόπους αντιμετώπισης και διευθέτησης προβλημάτων που προκύπτουν στη ζωή τους.
• Αποκτούν την ωριμότητα που θα τους βοηθήσει να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.
• Αποκτούν ποιότητα στη ζωή τους.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

• Δεν καταπατούμε την προσωπικότητα των εθισμένων για να τους αναπλάσουμε όπως θέλουμε εμείς.
• Δε θεωρούμε ότι είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε τη λύση στο πρόβλημα του εθισμού.

Τηλέφωνο: 210 - 92.14.547, 210 - 92.14.373
Μεσσαπίου 28, Κουκάκι, Αθήνα
www.epistrofi.com
e-mail: info@epistrofi.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια