Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επικοινωνία στη σύγχρονη κοινωνία

Πώς επικοινωνούν σε μια σύγχρονη κοινωνία οι νέοι;
Επειδή υπάρχουν τα "έξυπνα" smartphones είχε σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συνομιλούν ζωντανά πολύ λιγότερο.....

Είναι πραγματικά παράδοξο να μιλάμε για κρίση της επικοινωνίας στην εποχή της πληροφορικής, του διαδικτύου, των δορυφορικών διασυνδέσεων, των κινητών τηλεφώνων και των υπερηχητικών πτήσεων.
Ο πλανήτης έχει μεταμορφωθεί σ'ένα μεγάλο χωριό.
Οι αποστάσεις έχουν σημαντικά συρρικνωθεί.
Οι πληροφορίες μεταβιβάζονται από το ένα σημείο της υδρογείου στο άλλο σε χρόνο μηδέν.
Και όμως, ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο έντονο το φαινόμενο της μοναξιάς και της έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων!
Με βάση δημοσκοπήσεις που έγιναν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα πολλών Δυτικών κοινωνιών, βρέθηκε ότι περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού υποφέρει από μεγάλη μοναξιά.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 216 φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τις «πρόσφατες συναισθηματικές εμπειρίες» τους, χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν πως στο ερωτηματολόγιο είχαν ενσωματωθεί ερωτήματα αξιολόγησης της ψυχικής τους κατάστασης, τα οποία αποκάλυψαν ποιοι από αυτούς είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις τους με την χρήση του ίντερνετ, η οποία αξιολογήθηκε με βάση τρεις παραμέτρους:
* Το σύνολο των πληροφοριών που έστελναν και λάμβαναν οι εθελοντές μέσω του διαδικτύου
* Τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν
* Το πόσες εφαρμογές χρησιμοποιούσε κάθε εθελοντής ταυτοχρόνως, για να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ανάλυσή τους, δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους οι διαδικτυακές συμπεριφορές προδίδουν την κατάθλιψη.
Είναι πιθανό η γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικά sites να αντανακλά τη μειωμένη ικανότητα να νιώσει κάποιος συναισθήματα, επειδή οι χρήστες αναζητούν απεγνωσμένα κάτι που θα τους προκαλέσει συναισθηματική διέγερση.
Αντίστοιχα, τα υπερβολικά email και chat μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων, που ωθεί τους χρήστες να λαχταρούν την επαφή είτε με απομακρυσμένους φίλους είτε με νέα άτομα, που γνωρίζουν online.
Χαρακτηριστικά που αποτελούν καλά τεκμηριωμένους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη.
 Φ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια