Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα πιο ωραία καρναβάλια από όλο τον κόσμο

Ανεξαρτήτως προέλευσης και λοιπών ιστορικών ή θρησκευτικών στοιχείων, οι Απόκριες, έχουν τη δική τους ξεχωριστή φυσιογνωμία και γιορτάζονται σε κάθε τόπο με ιδιαίτερη προσμονή.
Αποτελούν συνώνυμο της ξέφρενης διασκέδασης, του ξεφαντώματος αλλά και της… μεταμόρφωσης σε κάτι άλλο. Άνθρωποι και πόλεις «φορούν» τα γιορτινά τους, ζουν σε έντονους ρυθμούς και μας προσκαλούν όλους μας να παρασυρθούμε στους φρενήρεις ρυθμούς του Καρναβαλιού.
Εσείς απλά επιλέξτε τον ιδανικό για τα γούστα σας προορισμό…
Νέα Ορλεάνη, Η.Π.Α
Ο κόσμος «ξεχύνεται» κυριολεκτικά στους δρόμους της πόλης, όπου εγχώριες μπάντες και «επιβλητικά» άρματα δίνουν το ρυθμό του καρναβαλιού ( www.mardigrasneworleans.com ) που έχει τις ρίζες του σε μία γαλλική τελετή που υμνεί τη γονιμότητα. Οι εορτασμοί κορυφώνονται την Αμαρτωλή Τρίτη, («Mardi Gras»), είναι ουσιαστικά η τελευταία Τρίτη πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, όπου όλοι τρώνε κρέας. Οι μεγάλες παρελάσεις λαμβάνουν χώρα στη λεωφόρο St. Charles. Στο καρναβάλι συμμετέχουν πληρώματα που αριθμούν χιλιάδες μέλη, αλλά και πλήθος κόσμου που συρρέει από διάφορα μέρη για να ζήσει τη μαγεία της διασκέδασης. Κατά τους εορτασμούς σερβίρεται το «king cake» και όποιος πετύχει μέσα στην φέτα του κέικ του το μικροσκοπικό πλαστικό μωρό, αναλαμβάνει να είναι ο οικοδεσπότης του επόμενου πάρτυ.
Acireale, Σικελία
Τον Φεβρουάριο, διοργανώνεται στην παραλιακή πόλη Acireale της Σικελίας ( www.carnevaleacireale.com/en ), το ωραιότερο καρναβάλι του νησιού. Γιγάντια άρματα, εμπνευσμένα από την καθημερινή πολιτική επικαιρότητα και όχι μόνο, χορευτές, φιλαρμονικές και μπάντες αναλαμβάνουν να παρασύρουν του καρναβαλιστές σε ξέφρενους ρυθμούς. Εδώ θα δείτε κάτι ανάλογο με όσα συμβαίνουν στα εγχώρια καρναβάλια, όπως τα πλαστικά σφυριά, τα σπρέι και άλλα, για το αποκριάτικο ξεφάντωμα και τα αλληλοπειράγματα.
Βενετία, Ιταλία
Το πιο φημισμένο και ένα από τα παλαιότερα καρναβάλια του κόσμου, αυτό της Βενετίας ( www.carnevale.venezia.it ), χρονολογείται από το 1268. Η παράδοση των αρμάτων, των παρελάσεων και των καρναβαλιστών, έχει τις ρίζες της στο μεσαίωνα. Υπάρχει κάτι το μαγευτικό και συγχρόνως διαχρονικό στο καρναβάλι της πόλης των καναλιών: Είναι οι παραδοσιακές μάσκες, κατασκευασμένες από γυαλί και διακοσμημένες με φτερά και πολύτιμους λίθους και οι εντυπωσιακές φορεσιές. Εδώ θα συναντήσετε αρλεκίνους, κοντεσίνες, σάτυρους, καζανόβες κ.ά., ντυμένους με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια. Χοροί σε παλάτια, πάρτι σε δρόμους και σε μπαρ, ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.
Νίκαια, Γαλλία
Μπορεί να μην έχει την αίγλη και τη φήμη του καρναβαλιού της Βενετίας, αλλά το συγκεκριμένο καρναβάλι ξεχωρίζει για τη ζωντάνια του ( www.nicecarnaval.com ). Χρονολογείται από το 1294, καθώς σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τότε το είχε παρακολουθήσει κάποιος πρίγκιπας, αλλά η πραγματική του ιστορία σίγουρα βρίσκεται ακόμη παλιότερα. Παρελάσεις, λουλουδοπόλεμοι, show με βεγγαλικά, συναυλίες, θεματικές βραδιές συνθέτουν ένα μόνο μέρος της πλούσιας καρναβαλικής δράσης. Η «Μάχη των Λουλουδιών» είναι από τα πιο γνωστά και φαντασμαγορικά έθιμα. Ο χορός των μεταμφιεσμένων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αλλά και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, κορυφώνουν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Samba, salsa, latin ρυθμοί και ό,τι πιο φαντασμαγορικό θα θέλατε να ζήσετε την περίοδο του καρναβαλιού, θα το συναντήσετε στην μακρινή Βραζιλία και συγκεκριμένα στο Ρίο ντε Τζανέιρο ( www.rio-carnival.net ). Όλη η πόλη ζει και κινείται στους ρυθμούς του μεγαλύτερου καρναβαλιού στον κόσμο. Λαμπερά κουστούμια, καλλίγραμμες κοπέλες πάνω στα άρματα, ξέφρενος χορός σε ένα ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως. Το Καρναβάλι του Ρίο, χρονολογείται από το 1723, σχετικά δηλαδή πρόσφατο αν συγκριθεί με τα καρναβάλια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πέρα από το «επίσημο» μεγάλο καρναβάλι της πόλης, σε κάθε δρόμο της διοργανώνονται μικρότερα, τοπικά φεστιβάλ και πλήθος εκδηλώσεων.
Τενερίφη, Κανάρια Νησιά
Το καρναβάλι της πόλης Santa Cruz de Tenerife ( www.carnavaltenerife.es ) είναι από τα πιο φημισμένα της Ευρώπης. Πολλοί είναι εκείνοι που δε διστάζουν να το συγκρίνουν με το καρναβάλι του Ρίο. Οι κάτοικοι του νησιού, προετοιμάζονται όλο το χρόνο για το πολύχρωμο καρναβάλι, που διαρκεί τρεις περίπου εβδομάδες. Κορυφαία εκδήλωση είναι σίγουρα η ανάδειξη της «βασίλισσας» που σηματοδοτεί και την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου! Η μουσική κατέχει ξεχωριστή θέση εδώ, ενώ τη χρονιά που η «Βασίλισσα της Σάλσα», Celia Cruz, έκανε την εμφάνιση της στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, κατάφερε να προσελκύσει περισσότερα από 250.000 άτομα κάθε ηλικίας και να καταλάβει τη δική της θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Κεμπέκ, Καναδάς
Το Καρναβάλι του Quebec ( https://carnaval.qc.ca/en ), ξεκινάει περίπου στα μέσα Γενάρη και ολοκληρώνεται στα μέσα του Φεβρουαρίου και όπως φαίνεται αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κεντρικό πρόσωπο του καρναβαλιού είναι ο χιονάνθρωπος «Bonhomme», κάτι σαν «βασιλιάς του χιονιού», με ένα μεγάλο κόκκινο καπέλο που παρελαύνει σε ένα άρμα γεμάτο από πολύχρωμα λαμπιόνια. Μια ιδιαίτερη δοκιμασία των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι ο αγώνας με κανό στα παγωμένα νερά του ποταμού St. Lawrence. Για το καρναβάλι κατασκευάζεται επίσης ένα μεγάλο «κάστρο» από πάγο. Tο καρναβάλι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον πάγο και οι διοργανωτές λαμβάνουν υπόψη τους τον καιρό, προκειμένου να μην έχουν λιώσει οι πάγοι.
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ που περιλαμβάνει χορό, μουσική, παρελάσεις και πολλούς διαγωνισμούς ( https://gotrinidadandtobago.com/trinidad/carnival ). Λόγω και των ανεβασμένων θερμοκρασιών τα κοστούμια των καρναβαλιστών είναι μάλλον «αφαιρετικά». Φυσικά, δεν τσιγκουνεύονται το ύφασμα, αλλά μπαίνουν στο κλίμα της εποχής και του καρναβαλιού. Όπως χαρακτηριστικά, λένε οι κάτοικοι της περιοχής οι γυναίκες μπορούν να παραλάβουν τα κοστούμια τους… μέσα σε ένα φάκελο. Μουσικά συγκροτήματα συναγωνίζονται μεταξύ τους για τον τίτλο του συγκροτήματος της χρονιάς, ενώ ο καθένας καρναβαλιστής προσπαθεί να γίνει «Calypso Monarch», μια από τις θεωρούμενες μεγαλύτερες διακρίσεις στη χώρα.
Παναμάς
Μια από τις μεγαλύτερες καρναβαλικές γιορτές στον κόσμο, είναι σίγουρα το «Los Carnavales» του Παναμά. Το κύριο μέρος όπου γίνονται οι μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι η τοποθεσία Las Tablas. Οι ομάδες του High Street και Low Street, έχουν παραδοσιακά μεγάλη αντιπαλότητα για τα κοστούμια, τα άρματα κ.λ.π. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στο καρναβάλι, οι «τοπικές βασίλισσες» φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου, μακριά-ριχτά φορέματα. Οι κάτοικοι του Παναμά ζουν και ετοιμάζονται όλο το χρόνο για το μεγάλο καρναβαλικό γεγονός, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν χρήματα για το μεγάλο γλέντι. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στους επισκέπτες, η συνήθεια να «καταβρέχει» με σπρέι τους καρναβαλιστές, ένα δεξαμενόπλοιο που προσαράζει στις ακτές.
Goa, Ινδία
Ναι είναι αλήθεια, η Ινδία έχει το δικό της καρναβάλι ( www.carnivalgoa.com ). Έθιμο που κρατάει από την εποχή που οι Πορτογάλοι δημιούργησαν τις αποικίες τους στην περιοχή. Ένα τριήμερο γεμάτο με χορό, μουσική και πολλά ποτά γεγονός, που απλώνει με τον καιρό τη φήμη του προσελκύοντας ανά έτος όλο και περισσότερους τουρίστες. Ο βασιλιάς «Momo», πρωταγωνιστεί κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, το οποίο τελειώνει με τον κόκκινο και τον μαύρο χορό.clickatlife.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια