Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τούβλο

Το τούβλο έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών και συνδέεται άμεσα με την οικοδόμηση και διαμονή των ανθρώπων σε οργανωμένες κοινωνίες και πόλεις.
Στο παρελθόν η χρήση του περιοριζόταν στην κατασκευή τοιχοποιίας, εντούτοις σήμερα αποτελεί όχι μόνο δομικό αλλά και διακοσμητικό στοιχείο των σύγχρονων κατασκευών.
Γνωρίστε τους τύπους που κυκλοφορούν στην αγορά και τα χαρακτηριστικά τους:
Τα τούβλα κατασκευάζονται από άργιλο (πηλό)  ή τσιμέντο σε καθορισμένες διαστάσεις και με συγκεκριμένο σχήμα.
Η πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται είναι κοσκινισμένη άργιλος, άμμος και νερό και ψήνονται στους 800 - 1000 βαθμούς Κελσίου.
Πλεονεκτήματα:
Απεριόριστη διάρκεια ζωής .
Ηχομόνωση.
Θερμομονωτική ιδιότητα.
Πυροπροστασία.
Οικονομία.
Σεισμοπροστασία.
Προστασία από υγρασία.
Μειονεκτήματα:
Απαιτείται αρκετή χειρωνακτική εργασία που μεταφράζεται σε χρόνο και χρήμα.
Τύποι - κατηγορίες.
Τα τούβλα διακρίνονται σε επτά κατηγορίες:

1.  Κοινά διάτρητα τούβλα (οπτόπλινθοι) χωρίς επιμελημένη επιφάνεια από κοινή άργιλο (πηλός) με μικρές (πρισματικές ή κυλινδρικές) τρύπες κατά το μήκος ή το ύψος του τούβλου και παχιά τοιχώματα ή μεγάλες ορθογωνικές τρύπες κατά το μήκος με λεπτά τοιχώματα.

2.  Τούβλα επιμελημένης όψεως, τα οποία παραμένουν ανεπίχριστα.

3.  Τούβλα αντοχής, συνήθως συμπαγή, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κατασκευές με απαιτήσεις ιδιαίτερων αντοχών (τοίχοι αντιστήριξης, καπνοδόχοι κλπ).

4.  Πυρότουβλα, που είναι συμπαγή και πυράντοχα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κατασκευές με απαιτήσεις αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες (τζάκια, καπνοδόχοι, φούρνοι).

5.  Θερμομονωτικά τούβλα, τα οποία φέρουν κενά και ειδικά θερμομονωτικά παρεμβύσματα.

6.  Διακοσμητικά τούβλα (υαλότουβλα).

7.  Οξύμαχα αργιλικά τούβλα (εμφανή τούβλα Klinker).
Υαλότουβλα.
Για λόγους αισθητικής αλλά και καλύτερου φωτισμού των χώρων, παρέχεται η επιλογή των υαλότουβλων ως υλικών κατασκευής μιας τοιχοποιίας, σε διάφορους χρωματισμούς και σχέδια.

Οι τοίχοι από υαλότουβλά δεν είναι υποστηρικτικοί και δεν θα πρέπει να στηρίζουν κανένα βάρος του κτιρίου. Γι αυτό τα υαλότουβλα θα πρέπει να συνδέονται με το υπόλοιπο κτίριο με τρόπο που να μην ασκούνται επάνω τους οποιεσδήποτε δυνάμεις στήριξης.

Τα υαλότουβλα διακοσμούν με εντυπωσιακό τρόπο εξωτερικά και εσωτερικά ανοίγματα, παρέχοντας ταυτόχρονα φωτεινότητα, αίσθηση επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και υψηλά επίπεδα ασφάλειας και προστασίας, χάρις στον τρόπο δόμησής τους.
 Επίσης, εξασφαλίζουν πολύ καλή θερμοηχομονωτική κάλυψη και αντισεισμικότητα. Εσωτερικά διαχωριστικά, κλιμακοστάσια, παράθυρα, φεγγίτες, αίθρια, μοντέρνα μπάνια, κατασκευάζονται από υαλότουβλα, δίνοντας χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας ζωής.
 Πλέον, στην αγορά θα βρείτε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων πέραν του κλασικού λευκού, καθώς διατίθενται και έγχρωμα υαλότουβλα, αμμοβολής και fusing, υαλότουβλα με σχέδια και παραστάσεις, ειδικά υαλότουβλα για γωνίες και τελειώματα, παράθυρα εξαερισμού διαφόρων τύπων.
Η Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια