Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα παστουρματζίδικα της Αθήνας

Η βαριά ιστορία του παστουρμά, όσο και η μυρωδιά του, έχει ταξιδέψει από τα βάθη της Ανατολής, την Αρμενία μέχρι την Καισαρεία και την Καπαδοκία για να προσγειώνεται σήμερα στα πιάτα μας σε διάφορες εκδοχές κρεάτων και με ή χωρίς τσιμένι.
Λάτρεις του παστουρμά, κρατήστε σημειώσεις!:
Μιράν
Φήμες λένε ότι παστουρμάς ίσον «Μιράν». Το πιο γνωστό παστουρματζίδικο στην Αθήνα διατηρεί το εργαστήριό του στην παλιά Κοκινιά εδώ και 90 χρόνια όταν δηλαδή ο παππούς της αρμένικης φαμίλιας Μιράν κατέληξε στο λιμάνι έχοντας κάνει την περιβόητη διαδρομή της προσφυγιάς: Καισαρεία, Πόλη, Χίος, Πειραιάς. Στο μαγαζί της Ευρυπίδου, το σκηνικό είναι γνώριμο και έτσι ακριβώς όπως το φαντάζεσαι: σαλάμια, παριζάκια και ό,τι άλλο αλλαντικό βάζει ο νους σου κρέμονται από τα ταβάνι ενώ οι το προσωπικό, ντυμένο με τις λευκές ποδιές, είναι υπ’ ατμόν για ένθερμη εξυπηρέτηση. Το σουτζούκι του είναι εξαιρετικό αλλά κακά τα ψέματα, την ποικιλία του παστουρμά εδώ δύσκολα θα τη βρεις αλλού: από καμήλα, μοσχάρι, κόντρα φιλέτο μέχρι και άοσμος!
Ευρυπίδου 45, τηλ. 210 3217187
Αραπιάν
Παραδίπλα βρίσκεται ο  αξιόμαχος αντίζηλος, το παστουρματζίδικο «Αραπιάν». Από το 1935, έχει και αυτό τη δική του ιστορία εξ Ανατολής με βασικό πρωταγωνιστή το παστό κρέας με την τόσο αποκρουστική μυρωδιά από τη μία αλλά την τόσο εθιστική γεύση από την άλλη. Βέβαια στου «Αραπιάν» μπορεί να διαλέξεις παστουρμά λιγότερο «μυρωδάτο». Για να μαθαίνεις, αυτό μπορεί να συμβεί χάρη στη μαγική επεξεργασία στο τσιμένι, σε αυτή την καφεκόκκινη επικάλυψη περιμετρικά του παστού κρέατος που προέρχεται από το μείγμα των μπαχαρικών (πιπέρι, πάπρικα, σίκαλι και φρέσκο σκόρδο). Αυτή είναι άλλωστε η πηγή του κακού όταν ακόμα και κάποιες μέρες μετά την κατανάλωσή του, το δέρμα σου μυρίζει ολίγον τι έντονα.
Ευρυπίδου 41, τηλ. 210 3217238
Ara Delicatessen
Ψαγμένα λουκάνικα, σαλάμια, τυριά και φυσικά εξαιρετικό παστουρμά θα βρεις στο «Ara Delicatessen». Μπαίνει και εδώ η αρμένικη υπογραφή διατηρώντας τις ανατολίτικες συνταγές για παστουρμά, σουτζούκι και καβουρμά. Ωστόσο η ποικιλία των προϊόντων εκτείνεται και σε ευρωπαϊκά μονοπάτια με διάφορα τυριά ελληνικής παραγωγής μέχρι μοναστηριακό ζαμπόν Γερμανίας.
Λεωφόρος Κύπρου 146, Αργυρούπολη, τηλ. 210 9630181
Αφοι Μπατανιάν
Η αρμένικη οικογένεια Μπατανιάν θεωρείται η πρώτη που μύησε τους Αθηναίους στα μυστικά του παστουρμά. Ο παππούς Μπατανιάν, από τους πιο γνωστούς παστουρματζήδες από την Καισαρεία, ήρθε στην Ελλάδα το 1922 στήνοντας το εργαστήριό του στη Νικαία. Σήμερα τα εγγόνια του Αράμ Μπατανιάν κρατώντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του παστουρμά, δηλαδή στο χέρι και με πολύ μεράκι, έχουν επεκτείνει την επιχείρηση με το κεντρικό κατάστημα στην Καλλιθέα, ένα παράρτημα στο Μαρούσι και το εργοστάσιο στο Κορωπί, ενώ η εξαγωγή του φτάνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας μέχρι την Τουρκία.
Πλάτωνος 5 Καλλιθέα, τηλ. 210 9566265
Βασ. Σοφίας 52, Μαρούσι, τηλ. 210 8027058
ΒΙΠΕ Κορωπίου, θέση Τζήμα, τηλ. 210 6620046
Benito
Άλλη μια οικογένεια από  την Πόλη, με ελληνοϊταλικές ρίζες αυτή τη φορά, παραδίδει μαθήματα ποιοτικών αλλαντικών, τυριών και σχετικών μεζέδων. Τιμώντας της παραδόσεις από τον τόπο του, ο Benito Σαντζώνης, στη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου, ειδικεύεται στα παστουρμαδοπιτάκια με γιουφκά που είναι το παραδοσιακό φύλλο της Τουρκίας.
Θέτιδος 22, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9837677
Νίκη Ρωμανού

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια