Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μετανάστευση τη δεκαετία του 1960

Σε μια περίοδο όπου το ζήτημα της μετανάστευσης συζητείται ποικιλοτρόπως στη δημόσια σφαίρα, δεκάδες ασπρόμαυρα καρέ από το ελληνικό μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’60 μας δίνουν την αφορμή να σταθούμε σε ιστορικά στιγμιότυπα ερευνώντας το στίγμα μιας εποχής.
Η νέα έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ «Η μετανάστευση τότε…» άρχισε την Παρασκευή 15 Φεβρουρίου, στο 2ο όροφο του μουσείου και δίνει....

το έναυσμα για να κοιτάξουμε με μια νέα ματιά στα όσα διαδραματίστηκαν με πρωταγωνιστές τις χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών.
Χωρισμένη σε δέκα θεματικές ενότητες προς διευκόλυνση της αφήγησης και της περιήγησης των επισκεπτών που συνοδευόνται από ισάριθμα επεξηγηματικά κείμενα στα ελληνικά και τα γερμανικά, «η μετανάστευση τότε…» αντανακλά μέσα από το φωτογραφικό της υλικό τόσο τις οπτικές της εποχής όσο και τις συνθήκες της καθημερινότητας.
Κινούμενα περισσότερο στο πλαίσιο της ιστορικής φωτογραφίας τα στιγμιότυπα της έκθεσης δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Λειτουργούν όμως ως εργαλείο παρατήρησης των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής. Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης από πλευράς του Ελληνο-Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Dialogos”, Σταμάτη Καραμούζη «ο σκοπός της έκθεσης είναι να συμβάλει στην κριτική συνειδητοποίηση και στην αυτογνωσία ενός λαού που οδηγείται κατά επανάληψη στην μετανάστευση. Ο στόχος είναι ο κριτικός στοχασμός των επισκεπτών, για τις συνθήκες της ζωής των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία κυρίως κατά την δεκαετία του 1960 σε σχέση με το σήμερα».
Στις δέκα ενότητες της έκθεσης «η μετανάστευση τότε…» οι θεματικές που θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν οι επισκέπτες είναι οι εξής: η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας, στενάχωρες συνθήκες στέγασης, λιτή διαβίωση στην Ελλάδα, αναχώρηση, η ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst, εκδρομές και εκδηλώσεις, χαρά και λύπη, ατομική αναζήτηση εργασίας στην Γερμανία , σύμβολα κύρους «τα καταφέραμε...» και ταξίδια.
«Η μετανάστευση τότε…» συνδιοργανώνεται από το Τελλόγλειο, τον Ελληνο-Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο “Dialogos” και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Διάρκεια έκθεσης:
15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 2013
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-13.00
Τετάρτη: 10.00-19.00
Σάββατο-Κυριακή: 10.00 – 18.00
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310247111
 athens voice

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια