Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διάλογοι, ψευδώνυμα, κωδικοί της σπείρας των ναρκωτικών

Περίπου 245 DVD με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των εμπλεκομένων στη μαφία της Θεσσαλονίκης, καθώς και 4.936 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης των παρακολουθούμενων τηλεφωνικών συνδέσεων περιλαμβάνει η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Στο υλικό συμπεριλαμβάνονται.....

μακροσκελείς αποκαλυπτικοί διάλογοι, συνομιλίες-φωτιά που καίνε τους αστυνομικούς οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία, συγκάλυψη και προστασία του πολυδαίδαλου κυκλώματος με τα ναρκωτικά. Η «Espresso» αποκαλύπτει σήμερα μερικές από τις συνομιλίες που ξεγυμνώνουν τον ρόλο των αστυνομικών και φανερώνουν την ενεργή συμμετοχή τους στη σπείρα.

Κεντρικό πρόσωπο στις συνεννοήσεις με τους επικεφαλής Αλβανούς μαφιόζους φαίνεται πως παίζει ο Δ.Χ., αστυνομικός από την Ασφάλεια Αγρινίου, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Στη σελίδα 127 της δικογραφίας καταγράφεται συνομιλία του συγκεκριμένου αστυνομικού με έναν από τους Αλβανούς μαφιόζους, τον J.C., ο οποίος του δίνει οδηγίες για το πώς θα φτιάξει την έκθεση με τα ελαφρυντικά για έναν άλλο μαφιόζο που είναι ήδη κρατούμενος: «Μόνο κατοχή κάνε σε αυτούς... Γενικά σε όλους αυτούς μόνο κατοχή κάνε... Δεν κάναμε αγοραπωλησία…» Ο αστυνομικός τού απαντά «πες μου εσύ τι θα γράψουμε» και ο μαφιόζος παραγγέλνει: «Κατοχή, κατοχή μόνο και αυτόν λίγο ξύλο για να δώσουν καμιά δουλειά. Γιατί αυτός έχει πολλές δουλειές».
Στη σελίδα 133 καταγράφεται άλλη συνομιλία του Δ.Χ. με τον Αλβανό H.J., ο οποίος κάνει παράπονα, γιατί ο συνεργός του στην εγκληματική οργάνωση δεν έτυχε των ευεργετικών διατάξεων του νόμου: «Ε, εκείνο, εκείνο, εκεί ο Δερβ. (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα του Q.D. που είναι κρατούμενος στις φυλακές). Τελικά δεν μπορέσαμε να τον βγάλουμε έξω, αλλά κατά τον Μάιο τώρα». Η απάντηση του αστυνομικού, όπως έχει κατταγραφεί στη δικογραφία, έχει ως εξής: «Εμ… δεν μου λες. Με το άλλο χαρτί που δώσαμε εκεί με πήρε η… μάνα του παι.. εκείνου που ’χαμε δώσει το χαρτί στη Σαλονίκη των Τσιγγάνων… Τελικά πότε γίνεται το δικαστήριο; Ξέρεις, ρε, για το χαρτί που του δώσαμε, ρε, γιατί ξαναπήρε τον διευθυντή τηλέφωνο… Δεν ξέρω, κάτι ήθελε ο δικηγόρος της». Οπως πρόεκυψε από την έρευνα και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, ο συγκεκριμένος Αλβανός είχε δώσει πληροφορίες για υπόθεση ναρκωτικών, με την προϋπόθεση πως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 24 για τους πληροφοριοδότες θα τις καρπωθεί Ελληνας συνεργάτης του Αλβανού, που είναι ήδη έγκλειστος στης φυλακές.

Διαφωτιστική συνομιλία του αστυνομικού Δ.Χ. καταγράφεται και στη σελίδα 303 της δικογραφίας. Ο αστυνομικός είναι διατεθειμένος να δώσει ένα κουτί με πενήντα σφαίρες στον Αλβανό μαφιόζο, καθώς εκείνος έχει ξεμείνει από φυσίγγια. Μάλιστα ο κακοποιός ακούγοντας την ποσότητα απαντά: «Όχι, ρε, τι να τις κάνω πενήντα, πόλεμο θα κάνω; Καμιά δεκαριά θέλω».
«Εκτεθήκαμε, ρε, και πρέπει να κάνουμε δουλειά οπωσδήποτε...»
Επίσης αποκαλυπτικό για τις σχέσεις των αστυνομικών με τους κακοποιούς είναι το φύλλο 162 της δικογραφίας, καθώς καταγράφεται η συνομιλία του αστυνομικού Α.Μ. με τον Αλβανό J.H., ο οποίος του ζητάει πληροφορίες για άτομο που διαμένει στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης. Ο αστυνομικός απαντά πως αυτόν τον «ακούμε»: «Δεν ξέρω, ρε φίλε, πού κάθεται αυτός… δεν ξέρω, εμείς σου είπα πως πρέπει να… τι γίνεται με αυτόν, τον ακούμε. Εμείς τον ακούμε, σου λέω. Κατάλαβες τώρα πως τον ακούμε… Τώρα δεν ξέρω πώς θα βγάλουμε άκρη, θα δούμε τι θα κάνουμε». Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συμπέρασμα των αστυνομικών που ακούν τις συνομιλίες, ο επίορκος συνάδελφός τους ενημερώνει τον μαφιόζο για την πιθανή παρακολούθηση από την ΕΥΠ του ανθρώπου που ενδιέφερε τον Αλβανό κακοποιό.

Η σελίδα 175 της ογκώδους δικογραφίας είναι πραγματικά αποκαλυπτική για τις σχέσεις των αστυνομικών με τους μαφιόζους, καθώς ο αστυνομικός Α.Μ. ζητάει επιτακτικά από τον Αλβανό μαφιόζο να του δώσει μια δουλειά «γιατί έχουμε εκτεθεί»: «Εκτεθήκαμε, ρε, και πρέπει να κάνουμε δουλειά οπωσδήποτε από επάνω. Δεν ξέρω τι θα κάνεις… Δεν ξέρω τι θα κάνεις, μάθε κάτι που κατεβαίνει από πάνω, διότι εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα. Εκτεθήκαμε εμείς σαν υπηρεσία. Εάν μάθεις οτιδήποτε, θα μου κάνεις χάρη να με πάρεις να μου πεις».

Ο Αλβανός B.D.J. ρωτά: «Εχει πέσει το βάρος σε εσένα;» Ο Α.Μ. απαντά: «Ετσι ακριβώς, ναι. Κατεβαίνουνε... (σ.σ.: εννοεί φορτία ναρκωτικών από την Αλβανία). Εμείς δεν θέλουμε να έχει κάνα τόνο, πρέπει όμως να πάρουμε μια δουλειά από πάνω». Η απάντηση του Αλβανού είναι αποκαλυπτική: «Θα μάθω εγώ, φίλε, και θα βάλω κι εγώ δικά μου επάνω, κατάλαβες; Θα βάλω κι εγώ να πάνε να γαμ…, ας καούν, τι να πω…» Οπως προέκυψε, ο Αλβανός ήταν διατεθειμένος να δώσει πληροφορίες για φορτίο με χασίς και μάλιστα να βάλει και ίδιος από το δικό του εμπόρευμα μεγάλη ποσότητα, ώστε να βοηθήσει τον αστυνομικό να εμφανίσει μια μεγάλη επιτυχία.

«Σε μια γκόμενα βγαίνει, ρε μαλ…, το αυτοκίνητο»

Μία από τις συνομιλίες στις οποίες συμμετέχει ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου Σ.Τ. καταγράφεται στη σελίδα 303. Ο διοικητής ενημερώνει τον Αλβανό C.J. για τα στοιχεία αυτοκινήτων:

C.J.: «Ελα. Στη δουλειά είσαι τώρα;»
Σ.Τ.: «Οχι, όχι, σχόλασα».
C.J.: «Ααα, μπορείς να μου δώσεις μια πινακίδα; Ενα Lancia, παλιό Lancia;»
Σ.Τ.: «Για πες μου».
C.J.: «Κάθεται εκεί στο σπίτι μου, στο στενό που μένω, στη Θεσσαλονίκη».
Ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου ζητάει από τον Αλβανό τα στοιχεία τις πινακίδας και ο συνομιλητής τού τα δίνει. Η απάντηση του αστυνομικού έρχεται άμεσα: «Ελα, ρε, σε μια γκόμενα βγαίνει, ρε μαλ…, το αυτοκίνητο, Ελληνίδα». Οπως πρόεκυψε από την έρευνα, πράγματι το αυτοκίνητο ανήκει σε μια Θεσσαλονικιά που μένει κοντά με τον Αλβανό κακοποιό.

Από τους συνδυασμούς και τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί αναφέρονται χαρακτηριστικά στη σελίδα 307 της ογκώδους δικογραφίας τα εξής: «Ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου συνάπτοντας προφορική συμφωνία με τους συνδιευθύνοντες την οργάνωση C.J. και Η.C. για τη σύλληψη ατόμου που κατείχε ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (ηρωίνη), προέβη μαζί με συναδέλφους του της ίδιας υπηρεσίας, με την παρουσία και την υποβοήθηση των κατηγορούμενων… Ακολούθως ο Σ.Τ. (σ.σ.: διοικητής της Δίωξης Βόλου) προμήθευε τους κακοποιούς με ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους ενός κιλού, αρχικώς επιτρέποντας στον C.J. να αφαιρέσει ποσότητα ηρωίνης βάρους μισού κιλού από το σύνολό της και πριν αυτή καταμετρηθεί, καταγραφεί και κατασχεθεί, απουσία εκπροσώπου Δικαστικής Αρχής, και στη συνέχεια αντικαθιστώντας κατασχεθείσα συσκευασμένη ποσότητας βάρους 500 γρ. με ίδια συσκευασία».

Ψευδώνυμα, κωδικοί και συνθηματικά
Ο «μαύρος», ο «Κλόντι» και ο «Ντερβίσης» έχουν σχέση με τις «ζάντες» αυτοκινήτου, αλλά και τα «κάρα» που είναι στον δρόμο και μάλιστα έχουν και αριθμό κυκλοφορίας! Πρόκειται για μερικές από τις δεκάδες κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσε η μαφία της Θεσσαλονίκης. Ενα από τα πρώτα προβλήματα που συνάντησαν οι αστυνομικοί οι οποίοι εξάρθρωσαν τη σπείρα ήταν να αποκρυπτογραφήσουν τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι στις συνομιλίες.

Με τη λέξη «μαύροι» οι κατηγορούμενοι Αλβανοί εννοούν τους αστυνομικούς, τόσο αυτούς με τους οποίους φέρονται πως συνεργάζονταν όσο και αυτούς που επιδίδονταν στην καταδίωξή τους. «Κλόντι», «Σπετάμ», «Βάλι» και «Ντερβίσης» ήταν οι κωδικές ονομασίες των φερόμενων ως ηγετών της εγκληματικής οργάνωσης. Η «ζάντα» σαφώς και δεν παραπέμπει στις γνωστές… ζάντες των αυτοκινήτων, αλλά στα πακέτα των ναρκωτικών που έφταναν από την Αλβανία.

Το «σανό» είναι το χασίς, ενώ η «ντομάτα» είναι η καθαρή ηρωίνη που ακόμα δεν έχει νοθευτεί. Ο χαρακτηρισμός «ντομάτα» προκύπτει από το ελαφρώς κοκκινωπό χρώμα της πρέζας. Τα «κάρα» είναι τα αυτοκίνητα της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες. Ο «καφές» είναι η ηρωίνη που έχει «κοπεί», καθώς αποκτά τότε ένα ελαφρύ καφετί χρώμα, ενώ το «γάλα» παραπέμπει στην κοκαΐνη, λόγω βέβαια του λευκού χρώματος. Από την άλλη, η λέξη «πέτρα», που επαναλαμβάνεται στους διαλόγους, ορίζει τα «βραχάκια» της κόκας, δηλαδή κομμάτια συμπυκνωμένης κοκαΐνης ακανόνιστου σχήματος.
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

«Δεν είδαμε, δεν ξέρουμε» από τους δύο εγκεφάλους «Δεν έχουμε καμία σχέση με την υπόθεση. Στα τηλέφωνα δεν μιλούσαμε για μας, αλλά για τρίτα άτομα». Αυτό πρόκειται να ισχυριστούν στις απολογίες τους σήμερα οι δύο Αλβανοί εγκέφαλοι του κυκλώματος ναρκωτικών, το οποίο λειτουργούσε με την προστασία αστυνομικών, και οι οποίοι χθες ζήτησαν και πήραν 24ωρη προθεσμία για να απολογηθούν στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή τους, τα στοιχεία της αστυνομίας, τα οποία τους ενοχοποιούν, προέρχονται από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και μόνο. Μαζί με τους δύο αρχηγούς αναμένεται να απολογηθούν και οι τρεις αστυνομικοί που είχαν βασικό ρόλο στην οργάνωση. Χθες το μεσημέρι εξάλλου, στα δικαστήρια μεταφέρθηκαν και οι είκοσι εννέα κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση. Ολοι τους μπήκαν από την πίσω πόρτα με γρήγορο βηματισμό και σκυμμένα τα κεφάλια. Από αυτούς όμως, το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασαν μόνον οι δέκα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Μετά την απολογία τους, τουλάχιστον δύο από τους εμπλεκομένους -μία γυναίκα και ένας άντρας- αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνέργεια στην υπόθεση, ενώ η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.
Ε. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια