Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρεμάλα σε πολιτικούς

Τερτίπια και καθωσπρεπισμοί δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό του. Μακριά από τον Νότη Σφακιανάκη η ψευτοκουλτούρα και το δήθεν. Μιλάει με πάθος, χωρίς φόβο. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί; Από μικρός δούλεψε, πάλεψε και κατάφερε να είναι ο «βασιλιάς» στο μουσικό είδος που εκπροσωπεί. Τίποτα δεν του χαρίστηκε και σε κανέναν δεν χαρίζεται. Γιατί; Γιατί απλούστατα είναι αυθεντικός. Αν ακόμη κάποιοι θυμούνται τον όρο...

- «Ο αετός πεθαίνει στον αέρα»… Ως λαό μας έριξαν κάτω, σαν τις μπεκάτσες;
Κατ’ αρχάς τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς με τους Ελληνες; Αν είχαμε σχέση, θα είχαμε δημιουργήσει προϋποθέσεις να μη συμβαίνει ό,τι γίνεται σήμερα στην πατρίδα μας. Κι αν συνέβαιναν κάποια αήθη πράγματα υπόγεια, τότε θα έπρεπε άνευ δειλίας να μπούμε μπροστά. Οπως ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες. Ή μήπως πρεσβεύουμε το «μολών λαβέ» και δεν το γνωρίζω; Αν το πρεσβεύαμε, δεν θα είχαμε επιλέξει όλους αυτούς τους ανίκανους και ακατάλληλους ως προς το συμφέρον του λαού.

- «Παντρεύοντας» δύο τραγούδια σας θα λέγαμε ότι το «Σύστημα» μας έκανε «Πρόβατα»;
Η προβατοποίηση και οι αμνοί εμφανίστηκαν όταν άρχισαν κάποιοι ν’ αποδέχονται τον όρο. Από τη στιγμή δηλαδή που πίστεψαν σε μια θρησκεία η οποία υπαγορεύει ότι είσαι δούλος. «Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού…» ή «αν φας ένα χαστούκι, γύρνα και το άλλο μάγουλο» προκειμένου να δείξεις καλοσύνη…. Τόσος μαζοχισμός πια;

- Μας δίδαξαν όμως αγάπη και αλληλεγγύη...
Αυτά τα συναισθήματα υπάρχουν από τότε που γεννήθηκε ο άνθρωπος. Οι Εκκλησίες, οι θρησκείες και τα άλλα «μεγάλα κόμματα» καπηλεύθηκαν τα ανθρώπινα συναισθήματα εκ των υστέρων.

- Πιστεύετε στα θαύματα, με την ευρεία έννοια;
Πιστεύω στο άγνωστο, ότι υπάρχει. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει μια ανωτέρα δύνναμη. Ο Θεός είναι μέσα στην ψυχή και στο μυαλό.

- Πιθανά πιστεύετε ότι υπάρχει ζωή και σε άλλον πλανήτη...
Αναμφίβολα. Σε όλον τον πλανήτη έγιναν έργα από τη μία εβδομάδα στην άλλη - και όχι πάντως λόγω της εξέλιξης του ανθρώπου. Αν το ψάξουμε λιγάκι, αν διαβάσουμε με κριτική ικανότητα, τότε θα καταλάβουμε ότι κάποιοι άλλοι έχουν έρθει κι έχουν αφήσει τα χνάρια τους.

- Ζούμε σε μια δημοκρατία ή σε δικτατορία;
Ζούμε σε απόλυτη δικτατορία. Από τη στιγμή που πληρώνουμε κρατικούς λειτουργούς κι αυτοί μας κλέβουν, τότε τι περιμένετε; Στους λειτουργούς συμπεριλαμβάνω και τις «επίλεκτες» ομάδες των υποτιθέμενων αστυνομικών, οι οποίοι είναι μπράβοι της κεντρικής εξουσίας και καταστέλλουν κάθε φορά οποιαδήποτε διαδήλωση του λαού ρίχνοντας δακρυγόνα και χημικά, δέρνοντας τους εργοδότες τους, δηλαδή εμάς. Εμείς οι εργοδότες διαδηλώνουμε για τα δυσχερή μέτρα που μας έβαλαν οι ανώτεροι υπάλληλοί μας κι αυτοί μάς δέρνουν. Αν αυτό δεν είναι φασισμός, τότε τι είναι; Τελικά φτάνουμε σ’ έναν άλλο τίτλο τραγουδιού: Ποιος απ’ τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος; Ο λαός!

- Αν ήσασταν δικαστής, θα τους δικάζατε για εσχάτη προδοσία;
Απόλυτα. Θα δίκαζα όλους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Οικονομικών από το ’74, όλους εκείνους που έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα και έχουν κάνει διασπάθιση ή ατασθαλίες. Πότε απονεμήθηκε δικαιοσύνη μέχρι σήμερα; Οι ασυλίες και τα τοιαύτα επιβάλλεται να καταργηθούν. Είναι δυνατόν να έχει ασυλία ο «υπάλληλός» μας βουλευτής και να μην έχει ο εργοδότης; Αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ισόβια δεσμά για κάποιους, τότε να εκτίσουν την ποινή τους ισόβια κι όχι δεκαπέντε χρόνια. Μόνο ο Παπαδόπουλος κι ο Ντερντιλής έμειναν ισόβια.

- Εχετε χαρακτηριστεί ότι είστε υπέρμαχος της δικτατορίας...
Τότε αυτά που έκαναν οι προαναφερθέντες ήταν τα πρέποντα και γι’ αυτό είχε μπει μια τάξη στη φαυλότητα του παρελθόντος. Μετά τη δικτατορία ξανάρχισε χειρότερος φαύλος κύκλος. Αν έρθουμε στο σήμερα, συμφωνώ με κάποιους ανθρώπους και τις θέσεις τους, ανεξάρτητα αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή ή τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Μιλάω πάντα υπέρ του δικαίου, απ’ όπου κι αν προέρχεται, αδιαφορώντας για τις ετικέτες.

- Γιατί ο λαός δεν βάζει τάξη στα πράγματα;
Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει. Φαίνεται ότι γίναμε ίσα κι όμοια.

- Και πώς θα διώξουμε τις «συμμορίες» για να δούμε ουσιαστικότερες ημέρες;
Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διάθεση προσφοράς στην κοινωνία και γνώση. Αυτοί θα εμφανιστούν μόνο όταν ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και διώξουμε εκείνους που αποδεδειγμένα λειτουργούν κατά των συμφερόντων του λαού. Ο φόβος του λαού είναι η ακυβερνησία. Αν αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι ακυβερνησία, τότε πώς λέγεται;

- Μας έφτασαν στο έσχατο σημείο σκόπιμα;
Απολύτως. Το μεγάλο σχέδιο ήταν να μην υπάρχει αυτονομία και αυτάρκεια, αρχίζοντας από την αγροτική οικονομία… Με δόλωμα τις επιδοτήσεις ανάγκασαν τους γεωργούς να καταστρέψουν ό,τι έβαζαν μέχρι τότε στο χωράφι τους και να φυτέψουν μεταλλαγμένα, τα οποία δεν μπορούν να ξαναφυτέψουν την επόμενη χρονιά. Ετσι τους αιχμαλωτίζει η Monsanto, η πολυεθνική εταιρεία-τράπεζα σπόρων που εκμεταλλεύεται τους καρπούς. Το όλο θέμα ήταν να έχουν πρόσβαση οι πολυεθνικές στον πλούτο του λαού.
- Το «χαράτσι» δεν το πληρώνετε;
Δεν πληρώνω κάτι που δεν οφείλω. Εδώ δικαιώνομαι ακόμη μία φορά, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες κρίθηκε αντισυνταγματικό το μέτρο. Και τώρα που θα πάει στην εφορία πάλι αντισυνταγματικό θα κριθεί, διότι απαγορεύεται η διπλή φορολόγηση. Ξέρετε, πολλές φορές δεν μιλάω μόνο εξ ονόματός μου αλλά και για εκείνους που δεν μπορούν να έχουν δημόσιο βήμα. Εξοργίζομαι, ντρέπομαι, όταν τα χαράματα επιστρέφοντας στο σπίτι απ’ τη δουλειά έξω από τις τράπεζες βλέπω ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξή τους, δηλαδή δικά τους χρήματα που σε όλη τους τη ζωή έδιναν στα ταμεία.

- Αισθάνεστε ότι αλλοίωσαν την Ελλάδα οι λαθρομετανάστες;
Στο μέγιστο βαθμό. Αν ερχόταν νόμιμα συγκεκριμένος αριθμός αλλοδαπών, τότε δεν θα υπήρχε αυτό το μπαστάρδεμα. Ο ανεξέλεγκτος αριθμός έλυσε τη σφικτή γροθιά των ηθών, των αξιών, του πολιτισμού που είχε μέχρι τότε η ελληνική κοινωνία.

- Πιο επικίνδυνοι είναι οι «κλασσικοί» πολιτικοί ή οι πολιτικοί της Χρυσής Αυγής;
Σαφέστατα αυτό που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα είναι πολύ πιο επικίνδυνο, επιζήμιο κι επιβλαβές. Η Χρυσή Αυγή είναι στη Βουλή μικρό χρονικό διάστημα. Ομως σ’ αυτό το διάστημα αυτοί οι λίγοι και μαζί οι 450.000 που τους ψήφισαν μπορούν να «κουνούν το δάχτυλο» σε όλους εκείνους που μας έχουν καταδυναστεύσει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν δημιουργήσει το αντίπαλον δέος. Ουσιαστικά λειτουργούν σαν χωροφύλακες.

- Στο μπαλκόνι σας σηκώνετε την ελληνική σημαία;
Στο σπίτι μου η σημαία είναι σε έπαρση τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο.

- Δουλεύετε τη νύχτα. Πιστεύετε ότι η «βρομιά» κρύβεται στο φως της ημέρας;
Ολοι αυτοί οι πρωινοί γραβατωμένοι, οι υποκριτές της ημέρας, είναι καλά παιδιά; Μαζεύτηκαν όλα τα κωλ...παιδα, που όταν ενηλικιώθηκαν έγιναν υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας και πρωθυπουργοί και ως κωλ...ενήλικες μας κυβέρνησαν και μας διέλυσαν, διότι δεν ήταν καλή πάστα ανθρώπων. Αυτοί είναι που θα φύγουν από τη ζωή ως κωλ...γεροι. Βέβαια είμαστε κι εμείς άξιοι της τύχης μας, όταν κάνουμε βουλευτή εκείνη η οποία έγραφε στο βιβλίο Ιστορίας ότι κατά τη Μικρασιατική καταστροφή «ο κόσμος συνωστιζόταν στα λιμάνια». Οχι, κυρά μου! Τον έσφαξαν στα λιμάνια! Κι εγώ το ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί από εκεί είναι η καταγωγή μου.

- Πάντα εκφράζετε με άμεσο τρόπο τη γνώμη σας ή ξέρετε και από διπλωματία;
Υπάρχουν δυο-τρεις φορές που εκφράστηκα πιο κομψά για να μην προσβάλω τον συνομιλητή. Οταν όμως βλέπω ότι υποκρίνεται ή ψεύδεται, τότε κόβω κάθε κουβέντα.

- Είστε εκκεντρικός;
Υστερα από πενήντα τρία χρόνια απλώς λέω ότι βρίσκομαι στο κέντρο, είμαι δηλαδή ισορροπημένος. Αντιθέτως, όλοι οι προαναφερθέντες κινούνται διά της φυγοκέντρου δυνάμεως. Προσωπικά είμαι συνεπής. Ο χαρακτήρας μου από μικρό παιδί έχει δομηθεί με ανιδιοτέλεια, με ειλικρίνεια. Αν μπορώ να δώσω, δίνω. Αν μπορώ να πάρω, προτιμώ και να μην πάρω. Αν κι έχω πεινάσει, από μικρός ήμουν πλούσιος. Δεν έχω συμπλέγματα, γιατί πάντοτε έψαχνα να βρω τη γνώση όχι την εκπαιδευτική, αλλά τη γνώση και το φιλτράρισμα των γεγονότων της ζωής.
- Είστε καχύποπτος ακόμη και με δοκιμασμένους φίλους;
Με όλους, πάντοτε. Δυστυχώς οι άνθρωποι με έκαναν να είμαι καχύποπτος.

- Αν γυρνούσατε στα νεανικά χρόνια, τι δεν θα θέλατε να είναι έτσι όπως ήταν;
Να μην είχα τόσες αναστολές. Να μην ήμουν τόσο σεμνός. Θα ήθελα να ήμουν πιο ανοιχτός. Δεν είμαι αγοραφοβικός, ωστόσο δεν μου αρέσει να βγω με ένα φίλο και να πάω σ’ ένα μέρος με πολυκοσμία. Από μικρός ήμουν μαζεμένος.

- Στην εφηβεία δουλεύατε νύχτα, ως DJ. Η περιέργεια σάς έκανε να πάρετε ενδεχομένως μαριχουάνα;
Τότε κάπνιζα τσιγάρο. Και ήταν πιο εύκολο να δοκιμάσω κάποιες ουσίες. Ετσι λοιπόν το δοκίμασα, δεν μου άρεσε, το σταμάτησα.

- Προσέχετε τη διατροφή σας, γυμνάζεστε;
Γυμνάζω μόνο το… μυαλό μου. Το αλκοόλ δεν μου αρέσει. Πίνω μόνο ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί. Δεν γυμνάζω τη φωνή μου, παρά μόνο στο κέντρο και στο στούντιο. Στο καμαρίνι πριν βγω θα πιω ένα ρόφημα.

- Βρισκόμαστε στο studio όπου ετοιμάζετε τον καινούργιο σας δίσκο. Νέος δίσκος, νέα χρονιά;
Ο καινούργιος δίσκος που λέγεται «16 αυτοτελείς Ιστορίες» θα κυκλοφορήσει από τη Universal Music. Πρόκειται για ένα δίσκο με πιο λαϊκό χρώμα απ’ ό,τι οι τελευταίοι μου δίσκοι.

- Καινούργια χρονιά. Χάος ή ελπίδα;
Ελπίδα, ακόμη και μέσα απ’ το χάος! Η ανάσταση θα έλθει μέσω μνήμης και γνώσης…


«Εχω απιστήσει»

- Σας χαρακτηρίζει η ηρεμία ή η κυκλοθυμία στην καθημερινότητα;
Είμαι όπως ένας άνθρωπος που ζει και είναι παρών. Αυτό που ενδεχομένως με τσατίζει στα καθημερινά του σπιτιού είναι μικρολεπτομέρειες με την Κίλι, αλλά μου κρατάει μια στιγμή. Οπως εξοργίζομαι και με τους συνεργάτες μου, που μπορεί και να τους ρίξω καντήλια, αλλά σε τρία λεπτά με τους ίδιους ανθρώπους είμαι μια χαρά. Ποτέ δεν κρατάει πολύ ο παρορμητισμός μου.

- Είστε ο μπαμπάς εκείνος που όταν ο Απόλλων και η Αφροδίτη ήταν μικρά τα πηγαίνατε σε πάρτι ή ρωτούσατε στο σχολείο τους δασκάλους για την επίδοσή τους;
Οχι. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να τα πάω εγώ κάπου, θα το έκανα. Ομως τη διαπαιδαγώγηση την έχει αναλάβει η μητέρα τους. Η γυναίκα μου κατάγεται από την Αγγλία, αλλά τελικά φαίνεται ότι είναι μια Σπαρτιάτισσα μάνα. Η σχέση μου με τα παιδιά είναι εκείνη του πατέρα που είναι και λίγο πολυάσχολος, λίγο εγωιστής, λίγο αλητήριος.

- Τι εννοείτε «αλητήριος»;
Οταν έχεις τη δυνατότητα να κάνει τις δουλειές με τα παιδιά η μάνα, δεν αναλαμβάνεις πρωτοβουλία. Το σωστό είναι η μάνα όταν τεκνοποιεί να βρίσκεται με τα παιδιά της, μέχρι να γίνουν αυτάρκη, ν’ ανοίξουν τα φτερά τους και να επιβιώνουν μόνα τους. Αυτή είναι η υποχρέωσή της. Στην προκειμένη περίπτωση ο μπαμπάς Νότης μπορεί να βλέπει τηλεόραση, να ακούει τραγούδια, να τεμπελιάζει.
- Εκτός από τη χαλάρωση τι άλλο επιλέγετε να κάνετε;
Μ’ αρέσει να παίρνω το αυτοκίνητο και να οδηγώ για ώρες. Να πηγαίνω σε ερημικά σημεία, ν’ ακούω τραγούδια, να σκέφτομαι διάφορα και να επιλέγω στίχους και μουσικές.

- Είστε πιστός στη σύζυγό σας;
Ψεύτης δεν είμαι. Εχω υπάρξει και άπιστος. Ομως είμαστε μαζί από το 1984 και άρρηκτα συνδεμένοι, χωρίς να επιτρέψουμε σε κάτι να κλονίσει τη σχέση μας.
ΑΘΗΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια