Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γλυκά Θεσσαλονίκης

Γλυκά Θεσσαλονίκης

Μυστικά των Θεσσαλονικιών

Είτε αυτό είναι τραγανό και κρεμώδες όσο ένα φρέσκο τρίγωνο Πανοράματος, είτε μυρίζει μαχλέπι που κάνει τη διαφορά στο σαλονικιώτικο τσουρέκι, είτε στάζει σοκολάτα από την άκρη της καλύτερης σοκολατόπιτας της πόλης, το σίγουρο είναι πως στην Θεσσαλονίκη, οι πιθανότητες να ανέβει κατακόρυφα το σάκχαρό σας είναι κάτι παραπάνω από αρκετές.
Αλλά, τουλάχιστον, το σάκχαρό σας θα ανέβει με τον πιο απολαυστικό τρόπο – δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάποιες από τις ξακουστές λιχουδιές της κάνουν πλέον καριέρα και στην Αθήνα. Εμείς σας συστήνουμε να τις δοκιμάσετε εκεί, στην πόλη της γλυκιάς θερμίδας. Ιδού πού και τι πρέπει να φάτε:

*Μιλφέιγ από τον Κωνσταντινίδη 
Η ιδέα γεννήθηκε στην Μικρά Ασία, το πρώτο ζαχαροπλαστείο γεννήθηκε στη Λάρισα, αλλά η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χάρτη της γεύσης του Κωνσταντινίδη, που φτιάχνει το φημισμένο του μιλφέιγ μπροστά στα μάτια μας, αφού το ζητήσουμε, στα ανοιχτά του εργαστήρια. Δοκιμάστε και το εναλλακτικό μιλφέιγ σοκολάτας, δεν θα χάσετε.

*Γεμιστό τσουρέκι από τον Τερκενλή 
Οι φανατικοί ορκίζονται στο όνομα του τσουρεκιού με γέμιση κρέμα κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Και δεν έχουν άδικο, είναι εξαίσιο και προκαλεί ευφορία σε όλο το τμήμα της πλατείας Αριστοτέλους, πλάι στην «ναυαρχίδα» της αλυσίδας Τερκενλή (Τσιμισκή 30 και Αριστοτέλους). Φυσικά, δεν πάει πίσω και το κλασικό τσουρέκι σοκολάτα. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε και μεμονωμένες φέτες τσουρεκιού, αν απλώς θέλετε να ικανοποιήσετε μια μίνι λιγούρα. Επίσης, μπορείτε να τα παραγγείλετε online και να έρθουν στην πόρτα σας, καθώς ο Τερκενλής διαθέτει πλέον και χρηστικότατο eshop, όπου μπορείτε να δείτε τις τιμές και τις προσφορές του. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως η φήμη του, μαζί με δύο υποκαταστήματα στο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο Χαλάνδρι, έφτασε στην Αθήνα.

*Γαλακτομπούρεκο από τον Γαλυφιανάκη 
Ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο, που έχει μόλις ροδίσει, έχει λουστεί με απολαυστικό σιρόπι και διαθέτει ανάμεσα στα φύλλα του αφράτη, αρωματισμένη κρέμα.  Στην Θεσσαλονίκη θα το βρείτε στο 3 της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο κέντρο.

*Πουράκια από τον Χατζηφωτίου 
Τραγανά, με απολαυστική γέμιση και φήμη που απλώνεται σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, τα πουράκια σοκολάτας του Χατζηφωτίου μας περιμένουν στις προθήκες του ζαχαροπλαστείου της Παύλου Μελά, για μικρές μπουκιές απόλαυσης στην σκιά της Αγίας Σοφίας και στην «υπόγεια» αυλή της μικρής εκκλησίας, δίπλα στην οποία έχει το κεντρικό του κατάστημα ο Χατζηφωτίου. Θα τα βρείτε και στην Χαλκιδική, στην Καλαμαριά, στο Πανόραμα, στο Mediteranean Cosmos, αλλά και εκτός Βόρειας Ελλάδας, στην Ρόδο και στο 2 της Ιπποκράτους στην Αθήνα.

*Τρίγωνα Πανοράματος από τον Ελενίδη και τον Ήλιο 
Ποιο τρίγωνο θα πάρει τον θρόνο; Πιο διάσημος στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο Ελενίδης γεμίζει τις αποσκευές μας με εκπληκτικά τρίγωνα Πανοράματος σε τρία διαφορετικά καταστήματα (κέντρο, Πανόραμα και Καλαμαριά), ενώ και ο Ήλιος έχει κατακτήσει την δική του θέση στην καρδιά των ντόπιων, έχοντας μικρά και θαυματουργά στην γεύση τριγωνάκια στο κέντρο και στις Συκιές, για όσους ξέρουν να ξεχωρίσουν την γεμάτη γεύση της κρέμας του. 

*Σιροπιαστά γλυκά από τον Χατζή 
Αν η όρεξή σας… τρέχει προς την Ανατολή, σπεύστε στον Χατζή για σιροπιαστά, παραδοσιακά πολίτικα και ανατολίτικες κρέμες και χαλβάδες. Τα μερακλίδικα κουρκουμπίνια, η τουλούμπα με βουβαλίσιο καϊμάκι και το χανούμ μπουρέκ είναι κάποια από τα highlights στου Χατζή –αν και… τσιμπημένα, αξίζει τον κόπο-, που κάνει και delivery για χάρη των Θεσσαλονικέων.

*Σοκολατόπιτα από τον Κομνηνό 
Στο 110 της Εγνατίας, ο Κομνηνός ξεφουρνίζει κολασμένες σοκολατόπιτες σε γενναιόδωρες μερίδες. Πάρτε ένα μπολάκι και φάτε το με την παρέα σας – διαφορετικά θα λιγωθείτε- κάνοντας… σεμινάριο σχετικά με το αφράτο παντεσπάνι, το μοναδικό σιρόπι και την αποθέωση της πραλίνας.

*Προφιτερόλ από τον Τάσο και το Ble 
Ο «Τάσος» στο Πανόραμα (Κομνηνών 15), ήταν από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία που μοσχοπούλησαν πριν τέσσερις περίπου δεκαετίες τα τρίγωνα Πανοράματος. Ωστόσο, όσοι φτάνουν ως εκεί, δεν μπορούν να αντισταθούν και στο προφιτερόλ του. Κι αν το Πανόραμα σας πέφτει μακριά, μπορείτε να δοκιμάσετε το προσεγμένο προφιτερόλ του μοντέρνου αρτο-ζαχαροπλαστείου Ble στο κέντρο της πόλης. Εκεί, θα σας το σερβίρουν με την κουτάλα, και θα το συνοδεύσουν με κεράσια amarena – αν και ακριβό, δεν θα σας απογοητεύσει.

*Μαρκησία από τον Αγαπητό 
Στα γλυκά καταφύγια του Αγαπητού (που επίσης από την Θεσσαλονίκη άνοιξε τα φτερά του και προς την Αθήνα), αξίζει να δοκιμάσετε την σοκολατένια πάστα Μαρκησία. Εναλλακτικά, άλλο ένα γυναικείο όνομα μπορεί να σας αποπλανήσει: Η τούρτα Ευφροσύνη –με λαχταριστή γκανάζ σοκολάτας της ομώνυμης κυρίας- επίσης ξεχωρίζει μέσα από τους «Αγαπητούς» πειρασμούς.

*Παγωτό από τον Θέμη 
Όσοι μένουν στην Καλαμαριά είναι οι τυχεροί. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να κάνουν την διαδρομή από το κέντρο μέχρι το 69 της Ι. Πασπαλίδη για να θυμηθούν τα καλοκαίρια των παιδικών τους χρόνων, όταν έσπευδαν να χαλάσουν όλο τους το χαρτζιλίκι στη θεϊκή γεύση φιστίκι με κομμάτια σοκολάτας που σέρβιρε από τα ψυγεία του ο Θέμης.

*Παγωμένο γιαούρτι από το Spoon 
Καινούριο στέκι στην πόλη, στο 38 της Παύλου Μελά, το Spoon διαθέτει το καλύτερο frozen yogurt με γεύση πραλίνα που δοκιμάσαμε. Συνοδέυεται ιδανικά με ζεστή σοκολάτα γάλακτος, ενώ μπορείτε να το απολαύσετε στον χαριτωμένο χώρο που διαμόρφωσαν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος.

*Γλυκιά κρέπα από του Valentino 
Κλασική «φοιτητική» αξία στην πλατεία Ναυαρίνου, η κρεπερί του Valentino είναι ίσως το πρώτο μέρος που έρχεται στο μυαλό κάθε Θεσσαλονικιού όταν επιθυμήσει κρέπα
σοκολάτα. Κάτι το πολύ καλό μίγμα του, κάτι το μέγεθος… τέρας, κάτι η ποσότητα σοκολάτας που φροντίζουν να βάλουν οι «βαλεντίνοι», δεν θέλει και πολύ να κατηφορίσουμε στην πλατεία για να παραγγείλουμε μία nutella-μπισκότο-maltesers

*Cupcakes από το Piece of Cake 
Άνοιξε τον τελευταίο περίπου χρόνο στο 19 της Χρυσοστόμου Σμύρνης και παρατάσσει στη σειρά τα μικρά βρώσιμα έργα τέχνης του για χάρη των Θεσσαλονικέων, που δεν λυπούνται την ζυγαριά τους. Και πώς να την λυπηθούν με τις υπέροχες γεύσεις των cupcakes σε αυτό το… «εργοστάσιο» παρασκευής τους;

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια