Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σαμπάνια

Μέρες που έρχονται, θα παρελάσει απ όλα τα τραπέζια, θα εκτιναχθεί με τον πιο άκομψο τρόπο, θα ξεχυθεί και στο τσούγκρισμα των ποτηριών της θα δοθούν εκατομμύρια ευχές ευτυχίας και όρκοι αιώνιας πίστης!

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σαμπάνια:
*    Η σαμπάνια είναι μία, μοναδική και προέρχεται αποκλειστικά από τη γαλλική επαρχία Καμπανία με τη λέξη CHAMPAGNE να φιγουράρει ως εγγύηση προέλευσης  στην ετικέτα της. Όλα τα άλλα κρασιά με φυσαλίδες είναι απλά απομιμήσεις.
*    Πίνετε πάντα σε κολονάτο ψηλόλιγνο ποτήρι παγωμένη στους 6-8 βαθμούς εάν είναι απλή NV και στους 8-max 11 βαθμούς εάν είναι ροζέ, vintage ή prestige cuvee.

* Η σαμπάνια προέρχεται από το πάντρεμα δυο κόκκινων σταφυλιών, των pinot noir και pinot meunier και ενός λευκού σταφυλιού, το chardonnay. Μπορεί όμως να προέλθει και μόνον από κόκκινα σταφύλια, οπότε στην ετικέτα αναγράφεται η ένδειξη blanc de noir, ή μόνο από λευκά, με τη ένδειξη στην ετικέτα blanc de blanc.

*    Προέρχεται από δύο ζυμώσεις.
Η πρώτη είναι η κλασική οινοποίηση κρασιού. Η δεύτερη είναι μία ζύμωση που γίνεται μέσα στην κάθε φιάλη ξεχωριστά που προκαλείται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις υπόγειες κάβες της Καμπανίας ή με τη βοήθεια ζυμομυκήτων που προστίθενται ευλαβικά και με σύνεση σε κάθε φιάλη. Η δεύτερη ζύμωση δημιουργεί και τις φυσαλίδες.

* Για να ανοίξετε τη φιάλη ξεχάστε το θόρυβο του φελλού με σκοπό τον εντυπωσιασμό και υιοθετήστε ήρεμες κινήσεις, ώστε να ακουστεί μόνον ο ήχος "του αναστεναγμού της ατίθασης δούκισσας"!
*    Υπάρχουν τρία είδη σαμπάνιας που καθένα αντιστοιχεί και σε συγκεκριμένο επίπεδο τιμών. Οι "non vintage" (NV), οι απλούστερες και συνηθέστερες σαμπάνιες, γίνονται από χαρμάνι πολλών κρασιών διαφόρων εσοδειών και έχουν σταθερά πάντα ποιότητα.
Οι χρονολογημένες "vintage" ή  "millesime" κυκλοφορούν μόνον όταν η χρονιά έδωσε εξαιρετικά υψηλής ποιότητας κρασί. Έχουν πιο μεστή, ώριμη και πολύπλοκη γεύση και βέβαια είναι αρκετά ακριβές.

Τέλος, οι σπάνιες "Prestige Cuvee", που αφορούν την αφρόκρεμα της ποιότητας, αντιστοιχούν μόλις στο 5% της παραγωγής. Προέρχονται από τις καλύτερες χρονιές, τα καλύτερα αμπελοτόπια και ωριμάζουν για πολλά χρόνια στο πιο κρύο τμήμα της κάβας κάθε οίκου, όπου η ωρίμανσή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δέκα χρόνια.
ΕΤκουζίνα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια