Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άγγελοι, πλάσματα της ...φαντασίας;

Η φαντασία των ανθρώπων και κυρίως των μεγάλων δημιουργών της Αναγέννησης θέλησε να αποτυπώσει τους Αγγέλους είτε ως αιθέρια, πανέμορφα, άφυλα πλάσματα είτε ως υπέροχα ροδομάγουλα χερουβείμ.
Κορυφαίος βιολόγος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου προσγειώνει την ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα, υποστηρίζοντας πως....

οι Άγγελοι, έτσι όπως απεικονίζονται στις αγιογραφίες και στους πίνακες με τη Γέννηση του Χριστού, δεν μπορούν να ...πετάξουν!
 "Η προσεκτική εξέταση της ανατομίας των αιθέριων όντων και των μικρών χερουβείμ που περιστοιχίζουν το νεογέννητο Χριστό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα φτερά των Αγγέλων δεν είναι ικανά να τους δώσουν τη δύναμη να πετάξουν αν μετρηθούν σε σχέση με το σώμα τους", τονίζει ο καθηγητής Ρότζερ Γουότον του University College εξηγώντας την έρευνά του στην εφημερίδα "Telegraph".

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φτερά των πουλιών εξελίχθηκαν από τα χέρια των προγόνων του. Σιγά σιγά το σώμα έγινε μικρότερο και ο σκελετός τους διαμορφώθηκε με τρόπο που να επιτρέπει την ανύψωση και την πτήση. Το κανονικών διαστάσεων ανθρώπινο σώμα που αποδίδεται στους Αγγέλους και τα χερουβείμ δεν θα μπορούσε να σηκωθεί από τη γη με τα φτερά που έχουν μικρό άνοιγμα. "Ακόμη κι αν ανυψώνονταν, θα αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με την ταχύτητα του ανέμου", προσθέτει ο καθηγητής, που αντιμετωπίζει τα πράγματα στα στενά επιστημονικά όρια, αφαιρώντας από τα συμπεράσματά του τη φαντασία των μεγάλων δασκάλων της Τέχνης.

Ίσως οι διαπιστώσεις του καθηγητή να καλύπτουν τον τομέα της επιστήμης, αλλά σίγουρα θα αδιαφορήσει με τις βασισμένες ανατομία (ύψος, βάρος, άνοιγμα χεριών και φτερών) παρατηρήσεις του η πλειονότητα του κόσμου.

Έρευνα που έγινε το 2008 στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι Άγγελοι όχι μόνο υπάρχουν, αλλά βρίσκονται ανάμεσά μας καθώς αναλαμβάνουν αποστολές στη Γη.

Είναι βέβαιο ότι οι συγγραφείς και οι πατέρες της Εκκλησίας στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, όταν αναφέρονταν στις στρατιές των Αγγέλων, δεν τους περιέγραφαν με τη μορφή που τους θέλησε η Τέχνη για να τους φέρει κοντά στον άνθρωπο.

Οι Άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο αλλά αποτελούν μέρος του ενώ έχουν ατομική θέληση και πλήττονται από το κακό. Κατά περίπτωση είναι αθάνατοι - με τη θεϊκή θέληση - και δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, αλλά δεν είναι πανταχού παρόντες.
Αλίκη Κοτζιά

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια