Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2012

Επιθέσεις, μπουγελώματα, μοϊκάνες, ναυάγια και πολλά άλλα είχε η χρονιά που σε μερικές ημέρες θα μας αποχαιρετήσει.
Το protothema  επικεντρώθηκε σε οχτώ πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2012:

Ρόουζ Μέτκαλφ
Η θαρραλέα χορεύτρια του «Costa Concordia»
Μπορεί ο καπετάνιος του «Costa Concordia» Φραντσέσκο Σκετίνο να «γλίστρησε σε σωστική λέμβο», εγκαταλείποντας το κρουαζιερόπλοιο κι αφήνοντας πίσω του αβοήθητους 4.000 επιβάτες, όμως η Βρετανίδα χορεύτρια Ρόουζ Μέτκαλφ ήταν εκείνη που με την προσφορά της αναδείχθηκε σε πραγματική ηρωίδα.
Γεννημένη στο Ντόρσετ, η 23χρονη Ρόουζ με σπουδές χορού στο Λονδίνο, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις χορευτικές φιγούρες στη στεριά για μια μοναδική εμπειρία εν πλω. Ετσι τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως χορεύτρια για τα σόου του υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia». Δεν φανταζόταν ποτέ όμως ότι ανάμεσα στα ευφάνταστα χορευτικά, στις φωτογραφίες μαζί τους χαρούμενους επιβάτες, θα αναλάμβανε μια ημέρα να σώσει δεκάδες ανθρώπους. Εκείνη η ημέρα τελικά έφτασε τον περασμένο Ιανουάριο όταν το κρουαζιερόπλοιο έπειτα από λαθεμένη κίνηση του καπετάνιου και των υποπλοιάρχων προσέκρουσε σε ύφαλο στο νησί Τζίλιο στις ακτές της Τοσκάνης. Όλα αυτά την ώρα που με σατανική σύμπτωση από τα μεγάφωνα του πλοίου ακουγόταν το χαρακτηριστικό τραγούδι της ταινίας «Τιτανικός». Η Μέτκαλφ που εκπαιδευθεί για να αντιμετωπίσει έκτακτη ανάγκη όπως αυτή, ξεκίνησε να ενεργεί μόνη της χωρίς τη βοήθεια κάποιου από το υπόλοιπο προσωπικό. Εδωσε λοιπόν οδηγίες σε όσους βρίσκονταν κοντά της σχετικά με τα σωσίβια, ενώ τους καθοδήγησε και προς την έξοδο κινδύνου ώστε να μπουν με τη σειρά σε σωστική λέμβο. Όταν τελικά μπήκαν όλοι μέσα σε αυτή, τους μιλούσε διαρκώς προσπαθώντας να τους καθησυχάσει, «όμως η καρδιά μου χτυπούσε σα τρελή. Αλλά έπρεπε να δείχνω ψύχραιμη σε όλους». Οι συμπατριώτες της και όσοι βρίσκονταν στη λέμβο κάνουν λόγο για ένα «πραγματικό βρετανικό ρόδο» ευγνωμονώντας την για την προσφορά της.
Αναστασία Μικαέλι
Η Miss της Κνεσέτ που μπουγέλωσε βουλευτή

Τι κι αν εκείνος συνέχιζε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, εκείνη σιωπηλά και φορώντας ένα αποφασιστικό χαμόγελο σηκώθηκε όρθια, άνοιξε ένα μπουκάλι νερό, άδειασε το περιεχόμενό του στο ποτήρι για να το ρίξει με ορμή στο πρόσωπο του και να αποχωρήσει δυναμικά από την αίθουσα!
Παρότι το παραπάνω θα άρμοζε περισσότερο σε κινηματογραφική ταινία, έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση στο Ισραήλ με πρωταγωνίστρια την Ισραηλινή βουλευτή ρωσικής καταγωγής Αναστασία Μικαέλι.
Η εκρηκτική Μικαέλι μέλος του ακροδεξιού κόμματος «Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας» επιτέθηκε φραστικά και στη συνέχεια έριξε νερό στο πρόσωπο του Αραβοισραηλινού συναδέλφου της και μέλος του Εργατικού Κόμματος Ραλέμπ Μαχαντέλε. Ο λόγος που έκανε την 36χρονη Μικαέλι, η οποία το 1995 κέρδισε τον τίτλο ομορφιάς «Μις Αγία Πετρούπολη», να πάρει φωτιά ήταν συζήτηση γύρω από την πραγματοποίηση πορείας μαθητών αραβικού σχολείου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τελ Αβίβ. Η ίδια, που στο παρελθόν πρωταγωνίστησε σε παρόμοιο επεισόδιο όταν επιτέθηκε στη βουλευτή αραβικής καταγωγής Χανίν Ζοάμπι το 2010 για το θέμα της Ισραηλινής επιδρομής στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», κατηγόρησε τον Μαχαντέλε υποκινεί μίσος εναντίον του κράτους. Όταν ο τελευταίος της απάντησε ότι «είναι τρελή» και την παρακίνησε να «σκάσει», τότε τον έλουσε με το νερό πριν εγκαταλείψει την αίθουσα. Αργότερα δήλωσε πως ο συνάδελφός της ήταν αγενής και υποστήριξε ότι εφόσον δεν υπάρχουν άνδρες βουλευτές στη Κνεσέτ έτοιμοι να υπερασπιστούν γυναίκες τότε η μόνη λύση είναι να υπερασπιστεί η ίδια τον εαυτό της.
Τομά Ολάντ
Η ήρεμη δύναμη πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ

Ο τηλεοπτικός φακός τον αγαπάει, αλλά εκείνες που φαίνεται να τον αγαπούν περισσότερο είναι οι Γαλλίδες Σοσιαλίστριες οι οποίες βλέπουν σε εκείνον έναν νέο εργατικό άνθρωπο που απέχει από τα σκάνδαλα των υιών Σαρκοζί. Ο λόγος για τον 28χρονο υιό του Φρανσουά Ολάντ, Τομά ο οποίος για πολλούς ήταν ο πραγματικός νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Οι νεαρές Γαλλίδες τον ερωτεύθηκαν όχι μόνο για την ένθερμη υποστήριξη που έδειξε στον πατέρα του, του οποίου επιμελήθηκε την ηλεκτρονική καμπάνια όπως είχε κάνει και το 2007 για τη μητέρα του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά και για τη μη επιτηδευμένη εμφάνισή του που παραπέμπει σε αυτό που πολλοί λένε «καλό παιδί». Με ατημέλητα μαλλιά, γυαλιά μυωπίας, τζιν, απλό μπλουζάκι και αθλητικά παπούτσια, ο ευγενικός Τομά καμία σχέση δεν έχει με τον «μπλινγκ-μπλινγκ» Ζαν αλλά ούτε με τον έτερο υιό Πιερ Σαρκοζί. Ο Τομά αντιθέτως, είναι ένα «κανονικό» παιδί που αγωνιά για το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας και αφοσιώνεται στους γονείς του και την προσπάθειά τους στην πολιτική σκηνή της χώρας. Την ίδια ώρα βέβαια πρωταγωνιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς χρήστες του Twitter να τον αποκαλούν «ο νέος Ζαν Σαρκοζί» κι άλλους χαριτολογώντας να τον χαρακτηρίζουν «η νέα Κάρλα Μπρούνι»! Παρά την χαμηλών τόνων παρουσία του βέβαια, ο Τομά έδειξε τα δόντια του στην σύντροφο του πατέρα του Βαλερί Τριερβελέρ η οποία εξέφρασε μέσω Twitter την υποστήριξή της στην πολιτικό αντίπαλο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο Τομά λοιπόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Le Point» κατηγόρησε την Τριερβελέρ ότι διέλυσε τη δημόσια εικόνα του πατέρα του κι επιτέθηκε κατά της μητέρας του και γι' αυτό ο ίδιος και τα αδέρφια του αποφάσισαν ότι «δεν θέλουν να την ξαναδούν μπροστά τους».
Μπέπε Γκρίλο
Ο αντι-συστημικός πολιτικός που αναστατώνει την ιταλική πολιτική σκηνή

Από το θεατρικό πάλκο όπου για χρόνια εμφανιζόταν εξαπέλυε δριμεία επίθεση στο πολιτικό κατεστημένο της Ιταλίας μέσα από το πικρό του χιούμορ. Τώρα από το βήμα που του δίνει το πολιτικό του εγχείρημα εξακολουθεί να κάνει το ίδιο με ακόμα πιο καυστικό χιούμορ που αγγίζει τις αποχρώσεις του μαύρου. Ο Μπέπε Γκρίλο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων γνώρισε την πολιτική επιτυχία αναπάντεχα, όταν τον περασμένο Οκτώβριο σάρωσε στις δημοτικές εκλογές. Ποιος είναι όμως πραγματικά ο Μπέπε Γκρίλο; Είναι ο γκριζομάλλης κλόουν που φοβίζει με το έντονο βλέμμα του όσους δεν είναι αντισυστημικοί όπως εκείνος, ένα πραγματικό πολιτικό φαινόμενο, ή είναι ένας ανυπόφορος λαϊκιστής; Σε κάθε περίπτωση ο Γκρίλο έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλη μερίδα του ιταλικού λαού με τις θέσεις του για το ευρώ το οποίο όπως διαλαλεί «εξαθλιώνει τον λαό», αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι ταμπού «η Ιταλία να βγει από το ευρώ μια και δεν πρόκειται να συνέλθει οικονομικά διαφορετικά». Ο Γενοβέζος πολιτικός που επιτέθηκε ανοιχτά στην πολιτική της Δεξιάς και όρισε την «V-Day» («Vaffanculo Day») που αφιέρωσε εξαιρετικά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πιστεύει ότι είναι ουτοπικό και κι εξοργιστικό οι Ιταλοί να πληρώνουν το χρέος που δημιούργησαν άλλοι το οποίο μάλιστα συγκρίνει με τα ποσοστά που απαιτεί από τα θύματά της η μαφία. Δεν αποδέχθηκε τον Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία καθώς δεν εξελέγη από τους Ιταλούς, επιθυμεί την ίδρυση συστήματος ανταλλαγής αυτοκινήτων, όπως αυτό των ποδηλάτων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, προωθεί την περιβαλλοντική προστασία και είναι έτοιμος για πολλές εναλλακτικές λύσεις στην υπηρεσία των πολιτών. Ο Γκρίλο που στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις παίζει ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη θέση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που επανήλθε δυναμικά ενόψει των εκλογών του 2013, ασχολήθηκε και με την Χρυσή Αυγή. Όπως έγραψε λοιπόν στο μπλογκ του «η κομματοκρατία γέννησε την ακροδεξιά της οποίας ο άνεμος φυσά δυνατά σε όλη την Ευρώπη» και καλεί τον κόσμο να αποφασίσει ποιον επιθυμεί «τον Νίκο (Μιχαλολιάκο) ή τον Μπέμπε;».
Μπόμπακ Φερντόουσι
Ο μοϊκάνας της NASA

Τι κι αν έπειτα από πολύμηνη αγωνία το πυρηνοκίνητο ρομπότ «Curiosity» προσεδαφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με ασφάλεια στον Άρη, για να ξεκινήσει την αποστολή εξερεύνησης στον κόκκινο πλανήτη, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε έναν από τους επιστήμονες της NASA που έκλεψε τις καρδιές των περισσότερων γυναικών. Ο ιρανικής καταγωγής Μπόμπακ Φερντόουσι γνωστός και ως ο «τύπος της NASA με το κούρεμα μοϊκάνα», έγινε ο αστέρας της NASA μέσα σε λίγες ώρες εξαιτίας της εμφάνισής του και των τατουάζ του. Το όνομά του και η φωτογραφία του ταξίδεψαν στον κόσμο μέσω διαδικτύου, το πρόσωπό του έγινε στάμπα σε μπλουζάκια, φόντο σε κομπιούτερ, ακόμα και πλειμομπίλ, δέχθηκε δεκάδες προτάσεις γάμου και οι φαν του στο Twitter πολλαπλασιάστηκαν εν μια νυκτί. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ίσως ζήλεψε τη δόξα του Φερντόουσι όταν είπε ότι «στο παρελθόν σκέφτηκα κι εγώ να αφήσω μοικάνα. Όμως η ομάδα μου με αποθάρρυνε. Τώρα που (ο Φερντόουσι) δέχθηκε προτάσεις γάμου και χιλιάδες νέους followers στο Twitter, σκέφτομαι να πάω πάλι  στην ομάδα μου για να δουν ότι δεν είναι παράλογο».
Νακούλα Μπασελέι Νακούλα
Ο παραγωγός που άναψε το φυτίλι στο Ισλάμ

Σαμ Μπασίλε, Νακούλα Μπασελέι Νακούλα, Ελία Μπασίλι… κι άλλα είναι τα ονόματα που υιοθετούσε κατά καιρούς ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», η οποία στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο βίαια επεισόδια στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η ολιγόλεπτη ταινία σκιαγραφούσε τον προφήτη Μωάμεθ ως αιμοδιψή, γυναικά, κλέφτη, ανόητο, παιδόφιλο και εκτός από τις αντιδράσεις που πυροδότησε, οδήγησε και στον βίαιο θάνατο του Αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς και τριών υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη από διαδηλωτές.
Ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε ότι σκηνοθέτησε την ταινία και υποστήριξε ότι ασχολήθηκε μόνο με την λογιστική υποστήριξη της εταιρίας παραγωγής. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι είναι Ισραηλινός, όμως στην πορεία άλλαξε τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι είναι κόπτης χριστιανός. Παρότι είναι έγκλειστος των φυλακών του Λος Άντζελες επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του έπειτα από καταδίκη του το 2010 για τραπεζική απάτη, ο Νακούλα δε δείχνει να μετανιώνει για το δημιούργημά του. Μιλώντας μάλιστα στους New York Times δήλωσε πως με τη ταινία του «είπε την αλήθεια για τον Μωάμεθ», ενώ συμπλήρωσε πως «σκέφτηκα πριν γράψω το σενάριο ότι θα έπρεπε να πυρποληθώ σε πλατεία ώστε να μάθουν οι Αμερικανοί κι όλοι οι λαοί του κόσμου αυτό που πιστεύω». Απέδωσε δε την οργή του προς τον μουσουλμανικό λαό έπειτα από τις αγριότητες των Μουσουλμάνων, οι οποίοι όπως είπε σκότωσαν, βασάνισαν, ανατίναξαν Κόπτες.
Τίνα Μπράουν
Η βασίλισσα της δημοσιογραφίας που «έκλεισε» το «Νewsweek»

Ογδόντα χρόνια από την έκδοσή του το περιοδικό που εντυπωσίασε με τα ανατρεπτικά του εξώφυλλα και το πλούσιο ρεπορτάζ του καταφέρνοντας να ανταγωνιστεί το Time στις 31 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει για τελευταία φορά.
Τα σημάδια πτώσης είχαν αρχίσει να φαίνονται εδώ και χρόνια κι ακόμα όταν ανέλαβε η βασίλισσα της δημοσιογραφίας η Βρετανίδα Τίνα Μπράουν δίνοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αναστήσει το περιοδικό, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειές της ανανεώνοντας τη σελιδοποίηση και το περιεχόμενο με πλούσιο σχολιασμό και επιφανή ονόματα της δημοσιογραφίας να το ενισχύουν, δυστυχώς το «Νewsweek» παρέμεινε ένα ακριβό προϊόν με σημαντικές ζημιές.
Η πραγματική ήττα όμως της Μπράουν αποδείχθηκε η αποτυχία της συγχώνευσης του «Νewsweek» με την ιστοσελίδα Daily Beast. Τότε η ιδέα φαινόταν λαμπρή, όμως όπως όλα έδειξαν η Μπράουν η οποία είχε αναλάβει με τεράστια επιτυχία το «Vanity Fair» και το «New Yorker», δε μπορούσε να κάνει το θαύμα που όλοι περίμεναν.
Σε μια προσπάθεια να μην μεταφέρει κλίμα θλίψης στο προσωπικό του «Newsweek», η Μπράουν έστειλε τον περασμένο Οκτώβριο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους εργαζόμενους λέγοντας τους ότι «η έξοδος από τις έντυπες εκδόσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους εμάς που έχουμε μια ρομαντική σχέση με το χαρτί και λατρεύουμε τις υπέροχες χαοτικές ώρες λίγο πριν στείλουμε το τεύχος στο τυπογραφείο. Ωστόσο αλλάζουμε το Newsweek, δεν το αποχαιρετούμε και παραμένουμε πιστοί στη δημοσιογραφία που εκπροσωπεί». Στο χριστουγεννιάτικο μάλιστα editorial της έγραψε πως «μερικές φορές, η αλλαγή δεν είναι μόνο καλή, αλλά και απαραίτητη». Ετσι από τις αρχές 2013 θα ολοκληρωθεί η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή συνδρομητική μορφή για το «Newsweek» που θα έχει τίτλο «Newsweek Global», ενώ μέρος της ύλης θα δημοσιεύεται και στην «Daily Beast».
Μαλάλα Γιουσαφζάι
Η 15χρονη Πακιστανή που έγινε στόχος των Ταλιμπάν

Στα δώδεκά της αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και να μιλήσει δημόσια καταγγέλλοντας την δράση των Ταλιμπάν, έτσι το 2009 δημιούργησε το δικό της μπλογκ χάρη στο οποίο απευθυνόταν στα κορίτσια της ηλικίας της κι όχι μόνο. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι όμως με αυτή της την ανάγκη για ελευθερία έγινε αυτομάτως και εχθρός των φανατισμένων εξτρεμιστών που τελικά τον περασμένο Οκτώβριο αποπειράθηκαν να την κάνουν να σωπάσει για πάντα. Όμως οι σφαίρες που δέχθηκε στο κεφάλι δεν ήταν αρκετές για να τη σταματήσουν κι έτσι η δυναμική Πακιστανή ακτιβίστρια κατάφερε να επιζήσει. Επειτα δε, από τη νοσηλεία της στη Βρετανία μπορεί να συνεχίσει στο μέλλον να μάχεται για το δικαίωμα της μόρφωσης για τα κορίτσια. Την ίδια ώρα ο πατέρας της που είναι καθηγητής στην πατρίδα του, ορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για θέματα εκπαίδευσης, ενώ ανακηρύχθηκε και επίσημη Ημέρα Μαλάλα η10η Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια