Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Ελληνας φωτογράφος των VIP

Ξεκίνησε να εργάζεται για τη βρετανική «Vogue», ενώ στις ΗΠΑ συνεργάστηκε με το περιοδικό του John Kennedy Jr. Στη συνέχεια έκανε δουλειές για τα μεγαλύτερα περιοδικά της Αμερικής, όπως το «Rolling Stone», το «New York Times Magazine», το «Vanity Fair», το «Esquire», το «GQ» και το «Sunday Times Magazine».
Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής Πλάτωνα Αντωνίου, τον φωτογράφο των celebrities, τον οποίο αγαπούν......
όλοι σχεδόν οι ηγέτες του κόσμου και λατρεύουν οι σταρ του σινεμά και της μουσικής.
Ο 44χρονος φωτογράφος, που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων που με το πάθος τους για επαγγελματική καταξίωση έχουν χτίσει δουλεύοντας σκληρά ένα όνομα για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος.
Χρονιά-σταθμός στην καριέρα του Platon, όπως συστήνεται καλλιτεχνικά, θεωρείται σίγουρα το 2009 όταν ξεκίνησε να δουλεύει για το περιοδικό «New Yorker» που τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρόνιας τού ανέθεσε να φωτογραφήσει τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι βρέθηκαν στη γενική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών.
Ετσι, μπροστά από τη φωτογραφική του μηχανή βρέθηκαν προσωπικότητες όπως ο Barack Obama, πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Vladimir Putin, πρόεδρος της Ρωσίας, ο Mahmoud Ahmadinejad, πρόεδρος του Ιράν, ο Silvio Berlusconi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Muammar Gaddafi, πρώην ηγέτης του Επαναστατικού Κινήματος της Λιβύης, ο Hugo Chavez, πρόεδρος της Βενεζουέλας, η Cristina Fernandez, πρόεδρος της Αργεντινής, ο Tony Blair πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και πολλοί άλλοι.
Εναν χρόνο αργότερα, το λεύκωμα που θα εκδώσει με τον τίτλο «Power» και θα περιλαμβάνει εκατό φωτογραφίες ηγετών όπως ακριβώς τους είδε εκείνος με την καλλιτεχνική του ματιά, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, ενώ οι πωλήσεις [Βλαντιμίρ Πούτιν, Τόνι Μπλερ.] ς του θα τον δικαιώσουν για την επιλογή του.
Την πόρτα στον κόσμο των ηγετών τού την άνοιξε η περίφημη φωτογραφία του Vladimir Putin ως προσωπικότητας της χρονιάς για το εξώφυλλο του περιοδικού «Time» το 2007, για την οποία μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει και το πρώτο βραβείο του World Press Photo Contest.
Εκτός όμως από τους μεγάλους ηγέτες, ο Πλάτωνας Αντωνίου έχει φωτογραφήσει ονόματα όπως τον Antony Hopkins, ο οποίος ήταν ο πρώτος σταρ που φωτογραφήθηκε για χάρη του, στα φοιτητικά του κιόλας χρόνια, ο Al Pacino, ο Michael Douglas, ο George Clooney, ο Jude Law, ο Daniel Craig, η Susan Sarandon, η Pamela Anderson, η Anjelica Huston, η Monica Bellucci.
Το όνειρό του για τη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο 44χρονος Platon δεν είναι τυχαίο που θεωρείται από τους καλύτερους του κόσμου στο φωτογραφικό πορτρέτο. Η αγάπη του για τη φωτογραφία είναι ακόμη ανεξάντλητη αφού θεωρεί πως ακόμη έχει να εκπληρώσει πολλά καλλιτεχνικά του όνειρα, όπως το να φωτογραφήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Πλάτων Αντωνίου γεννήθηκε το 1968 στο Λονδίνο από Ελληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα. Ο πατέρας του υπήρξε σημαντικός αρχιτέκτονας της γενιάς του, ο οποίος είχε συνεργαστεί με κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία. Η οικογένεια θα επιστρέψει στις αρχές του ’70 στην Ελλάδα και έτσι ο Πλάτων θα περάσει λίγα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα και στην αγαπημένη του Πάρο, όπου περνά τα καλοκαίρια του, μέχρι τη στιγμή που οι γονείς του θα αποφασίσουν να γυρίσουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μεγαλώνοντας θα παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή St Martin's, παίρνει BA στο Graphic Design και στη συνέχεια MA στη φωτογραφία και τις καλές τέχνες στο Royal College of Art, ενώ ήδη η αγγλική «Vogue» αναφέρεται σε αυτόν σημειώνοντας πως είναι ένας καλλιτέχνης που στο μέλλον θα κάνει σπουδαία πρά [Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους.] γματα.
«Ελληνες» στο Παρίσι
Από τις 5 Νοεμβρίου στην γκαλερί του πολυκαταστήματος «Κολέτ» στο Παρίσι φιλοξενείται μια σημαντική έκθεση του Πλάτωνα Αντωνίου, με τον τίτλο «Ελληνες», που είναι μια σειρά από δεκαπέντε φωτογραφίες Ελλήνων τους οποίους εντόπισε στο αγαπημένο του νησί, την Πάρο. Αν και ξενίζει το γεγονός ότι δεν προβάλλει εικόνες σύγχρονων Ελλήνων, ο ίδιος επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να στείλει το μήνυμα πως οι Ελληνες πρέπει να θυμηθούν ποιοι είναι, να εμπνευστούν από το παρελθόν και την κουλτούρα τους και να γίνουν ξανά δημιουργοί, «πατώντας» πάνω σε όσα έχουν ήδη καταφέρει.
ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια