Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόλεμος μεταξύ ΦΑΓΕ και της Τουρκικής Chobani 2012

Στις αίθουσες των βρετανικών δικαστηρίων μεταφέρεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ και την Chobani του Τούρκου Χαμντί Ουλουκάγια, εταιρεία η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.
Τα «τύμπανα του πολέμου», μάλιστα, ήχησαν μόλις εισήλθε στη βρετανική αγορά ο μεγάλος αντίπαλος της ΦΑΓΕ, καθώς η ελληνική εταιρεία δεν θέλει να.... χάσει τα πρωτεία στην κατηγορία του γιαουρτιού ελληνικού τύπου (greek style yoghurt), όπως συνέβη στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού «The Grocer», η ΦΑΓΕ κατέθεσε μήνυση κατά της Chobani, ζητώντας να μη χρησιμοποιεί η δεύτερη στις συσκευασίες των προϊόντων της το χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». Σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ, μόνο το γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα μπορεί να ονομάζεται «ελληνικό γιαούρτι», ενώ όλα τα υπόλοιπα που έχουν τα χαρακτηριστικά του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού, αλλά παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας, μπορούν να χαρακτηρίζονται «γιαούρτια ελληνικού τύπου».
Τα προϊόντα Chοbani, που από την 1η Νοεμβρίου έχουν τοποθετηθεί στα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco στη Βρετανία εισάγονται από τις ΗΠΑ, αν και στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η κατασκευή μονάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού (σ.σ. η «Κ» επικοινώνησε με τη ΦΑΓΕ, αλλά η εταιρεία δεν σχολίασε το δημοσίευμα) η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η άμεση επιδίωξη της ΦΑΓΕ φέρεται να ήταν η προσωρινή απαγόρευση της διάθεσης των προϊόντων Chobani που έφεραν τον χαρακτηρισμό «greek yoghurt», κάτι, ωστόσο, το οποίο δεν πέτυχε.
Η Chobani από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και σε ένδειξη καλής θέλησης θα αλλάξει τις συσκευασίες των προϊόντων της, έτσι ώστε αυτές να αναγράφουν «ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι». Οι νέες συσκευασίες αναμένεται να βρίσκονται στα ράφια της αλυσίδας Tesco από την 1η Δεκεμβρίου.
Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο του πλέον γνωστού γιαουρτιού της ΦΑΓΕ, του Total, ξεκίνησαν το 1983 και η ελληνική εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς στην κατηγορία αυτή πάνω από 90%.
Τους τελευταίους μήνες, πάντως, στη βρετανική αγορά έχουν εισέλθει με γιαούρτι ελληνικού τύπου και άλλες εταιρείες όπως η Muller, η Danone, η Yoplait, ενώ αναμένεται εντός του Νοεμβρίου και το λανσάρισμα του σήματος Greek Gods της αμερικανικής Hain Daniels.
Δήμητρα Μανιφαβα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια