Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κοινωνικός "καιάδας" με πρόσχημα την οικονομική κρίση

του Χρήστου Καραγιαννίδη
Βουλευτή Δράμας ΣΥΡΙΖΑ
Η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων αποτελεί δέσμευση του δεύτερου μνημονίου, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, τοποθετώντας στο στόχαστρο ολόκληρες κατηγορίες νόμιμων δικαιούχων.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ευρύτερο σχέδιο κατάργησης των υπαρχουσών δομών κοινωνικής φροντίδας σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργεί μία αφόρητη  κοινωνική κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την επιβίωση εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Οι δημόσιες πολιτικές κοινωνικής προστασίας υπονομεύονται ανεπανόρθωτα από τις συγχωνεύσεις προνοιακών δομών, τις δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότησή τους, που φτάνουν έως και 50%, τις αυξανόμενες ελλείψεις προσωπικού, τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση, την αναγκαστική παρακράτηση έως και 80% στις συντάξεις των ατόμων που διαβιούν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το ξεφόρτωμα της πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας και τη μεταφορά της στο υπουργείο Εργασίας, την απαξίωση και το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι".

Σε μία στιγμή κατά την οποία η κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της δοκιμάζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, τα άτομα με αναπηρία βιώνουν την πιο απάνθρωπη μεταχείριση από πλευράς κυβέρνησης.
Ο ευρωπαϊκός "πολιτισμός" της κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία που ζούμε. Η αιτιολόγηση αυτής της συμπεριφοράς από πλευράς κυβέρνησης ακουμπά στην πιο χυδαία αντίληψη που έχουν για τους συνανθρώπους μας.

Κοστίζουν!
Στη χώρα μας, τα ΑμεΑ δεν έχουν ανθρώπινη υπόσταση, αλλά αντίθετα η αξία τους αποτιμάται  με κριτήριο το κόστος.

Δυστυχώς, σε αυτή τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια κάλυψης των διαχρονικών ανεπαρκειών του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα, αλλά επίσης με τη ζητούμενη περικοπή κάθε Προνοιακού ευεργετήματος, αναζητείται η θέσπιση της "ευθανασίας"

Ειδικότερα στην περιφέρεια, οι πρωτοφανείς ελλείψεις στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της πρόνοιας δημιουργούν συνθήκες που πλέον έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Οι νόμιμοι δικαιούχοι των επιδομάτων εξαναγκάζονται, αργά ή γρήγορα, να αποσυρθούν στο περιθώριο υφιστάμενοι - λες και είναι ένοχοι - τις τιμωρητικές συνέπειες της ακραίας καταλήστευσης των πόρων των ασφαλιστικών οργανισμών.

Μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια συλλογής δημόσιων πόρων. για την εκπλήρωση των υποτιθεμένων υποχρεώσεων της χώρας μας, θυσιάζεται ανερυθρίαστα και η τελευταία νησίδα κοινωνικής πολιτικής στη χώρα.

Μάλιστα, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν "φτηνές" διακαιολογίες, για να νομιμοποιήσουν ηθικά τις δρομολογούμενες πράξεις περικοπών, παρουσιάζοντας διογκωμένο το φαινόμενο της καταβολής επιδομάτων σε μη δικαιούχους, τις λεγόμενες "μαϊμούδες" που όμως είναι κρατικά δημιουργήματα.
Πράγματι, οι πεθαμένοι συνταξιούχοι είναι 3 φορές περισσότεροι από τους ανάπηρους "μαϊμούδες". Γιατί; Γιατί το "πάρτι" γίνεται "μέσα" στους υπαλλήλου και
Διοικήσεις του ΙΚΑ κλπ.

Έτσι στο λεξιλόγιο των υποστηρικτών της "ελεύθερης" αγοράς δεν υπάρχουν οι θαλασσαιμικοί, οι οροθετικοί, οι τετραπληγικοί, οι τυφλοί, οι κωφοί.
Υπάρχει όμως η ανταγωνιστικότητα, η ευελφάλεια, η εθνική σωτηρία, οι μεταρρυθμίσεις. Μόνο που πίσω από τις πρώτες λέξεις στην πρόταση κρύβονται άνθρωποι και πίσω από τις δεύτερες κρύβεται το ιδεολογικό οπλοστάσιο των "αγαπητικών" του Φραντζόν και του "επιτυχημένου" πειράματος της Χιλής του Πινοσέτ.

Παρ όλα αυτά, ρωγμές φωτός στο ζοφερό σκηνικό που έχει πετύχει να καθιερώσει η τρικομματική κυβέρνηση αποτελούν οι συλλογικές κινητοποιήσεις των ατόμων με αναπηρία που δείχνουν τον δρόμο σε μια κοινωνία που μοιάζει να κοιμάται.

Στις κινητοποιήσεις αυτές έχουμε το μέγιστο χρέος να συμπράξουμε όλοι μας.
Δύναμή μας η συλλογική αντίσταση, όπλο μας η αλληλεγγύη.

Η Αυγή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια