Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

H μουσική μας δημιουργεί αισθήματα απόλαυσης

Η αντίδραση του εγκεφάλου στο άκουσμα της αγαπημένης μας μουσικής έχει κοινά χαρακτηριστικά με την αντίδραση κατά τη λήψη ναρκωτικών ουσιών.
 Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές του Νευρολογικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τη....
Βαλορί Σαλιμπούρ και τον Ρόμπερτ Ζατόρ.
 Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ εθελοντές ηλικίας 19 έως 24 ετών. Κατά την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience , διαπιστώθηκε ότι πριν καν αρχίσει η μουσική, μόνο με την προσμονή της ακρόασης, ο εγκέφαλος των εθελοντών άρχισε να απελευθερώνει δοπαμίνη, κάτι που όμως δεν συνέβαινε όταν οι εθελοντές άκουγαν ουδέτερη και αδιάφορη μουσική.
 Ο μηχανισμός της δοπαμίνης οδηγεί στην πρόκληση ευχάριστων αισθημάτων για δραστηριότητες όπως είναι το φαγητό, ενώ το ίδιο αίσθημα έχει συνδεθεί με άλλα πράγματα, όπως είναι η λήψη ναρκωτικών ουσιών.
 Φαίνεται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει με την μουσική, η οποία - όπως και τα ναρκωτικά - δεν έχει άμεση σχέση με την επιβίωση του ανθρώπου. Κατά τους ερευνητές, η μουσική διεγείρει το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα ανταμοιβής και ευχαρίστησης.
www.reamaternity.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια