Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μεταλλαγμένα τρόφιμα

διαπίστωσαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν μεγάλους καρκινικούς όγκους
Γάλλοι επιστήμονες μετά από έρευνα, κατά την οποία για πρώτη φορά τάιζαν πειραματόζωα, και συγκεκριμένα αρουραίους, για πολύ καιρό με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, διαπίστωσαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν μεγάλους καρκινικούς όγκους, εμφάνισαν πολλαπλές βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματός τους και τελικά πέθαναν πρόωρα.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί του πανεπιστημίου της Καέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό τοξικολογίας τροφίμων "Food and ChemicalToxicology", τάισαν για όλη τους τη ζωή τα πειραματόζωα με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι "Roundup Ready" της αμερικανικής Monsanto ή τους έδιναν νερό που περιείχε το ευρέως χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρίας βιοτεχνολογίας.

Η έρευνα έδειξε ότι τόσο το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, όσο και το παρασιτοκτόνο (που γίνεται εύκολα ανεκτό από τα μεταλλαγμένα φυτά), οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, πιθανότατα λόγω πρόκλησης παρόμοιων ορμονικών διαταραχών. Τα ζώα εμφάνισαν μεγάλους όγκους στους μαστούς και σοβαρές βλάβες ιδίως στα νεφρά και στο ήπαρ. Το 50% έως 80% των θηλυκών ζώων είχαν αναπτύξει έως τρεις πολύ μεγάλους όγκους το καθένα μέχρι τον 24ο μήνα της ζωής τους, σε σημείο που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν ή να χωνέψουν. Όμως οι περισσότεροι όγκοι έγιναν ορατοί μετά τον 18ο μήνα. Το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών αρουραίων πέθαναν πρόωρα.

Η διαπίστωση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει διαμάχη σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Οι επικριτές της έρευνας, θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν λίγα πειραματόζωα (200, από τα οποία μόνο 20 στην «ομάδα ελέγχου» που δεν τράφηκε με μεταλλαγμένα), ενώ επεσήμαναν ότι χρησιμοποιήθηκε ένα είδος αρουραίων που είναι γνωστό ότι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου. 

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια