Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΣΕΡΙΦΟΣ - SERIFOS

Η Σέριφος, ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά του Αιγαίου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Κυκλάδων.
Έχει έκταση 75 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου και η Σύρος) και 10 περίπου χιλιόμετρα συνολικό μήκος παραλίες.
Αποτελεί κοντίνο προορισμό για τους Αθηναίους, όντας 74 ναυτικά μίλια μακριά απο τον Πειραιά, δηλαδή μόλις 2.5 ώρες.
Oλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορρά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο.
Πρωτεύουσα και αξιοθέατο του νησιού η μαγευτική χώρα, ένα μπουκέτο κάτασπρα σπίτια σκαρφαλωμένα σε κατακόρυφο βράχο, με ανεμόμυλους και πλακόστρωτους πεζόδρομους, που την κατατάσσουν σαν μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες των Ελληνικών νησιών.
Η Σέριφος έχει αναγνωριστεί για τα πολλά και όμορφα χωριά της όπως ο Κουταλάς, ο Κένταρχος, η Γαλανή και άλλα. Κύριο τουριστικό θέρετρο αποτελεί το Λιβάδι, που είναι και το λιμάνι του νησιού.
Η Ιστορία της Σερίφου
Η ιστορία της Σερίφου αρχίζει τα προϊστορικά χρόνια όταν και οι Κρήτες ανακάλυψαν το νησί και εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό πλούτο του.
Ύστερα έφτασαν οι Φοίνικες και οι Μυκηναίοι.
Η μεγάλη άνθηση της Σερίφου έρχεται το 6ο αιώνα π.χ. χάρη στα μεταλλεία της.
 Έχει ήδη αποκτήσει το δημοκρατικό πολίτευμα και όντας μέρος της Αθηναϊκής συμμαχίας συμμετέχει στον πόλεμο κατά των Περσών.
Το 146 π.χ. οι Ρωμαίοι κατακτούν το νησί το οποίο δέχεται πλήθος πειρατικών επιδρομών.
Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το νησί ήταν τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων και δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη πρόοδο.
Μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε την περίοδο της Ενετοκρατίας όταν οι Ενετοί έφεραν στο νησί πλήθος σκλάβων για την εκμετάλλευση των μεταλλείων η παραγωγή των οποίων ξανάρχισε μετά απο 1000 περίπου χρόνια.
Μετά ήρθε η Τουρκοκρατία στην διάρκεια της οποίας το νησί βρίσκετε στο έλεος των πειρατών και συνεπώς το νησί παρακμάζει.
Η νεότερη ιστορία του νησιού συνδέεται πάλι με τα μεταλλεία του έως σήμερα που ζεί απο τον τουρισμό και το πλήθος των επισκεπτών που δέχεται.
Μυθολογία
Η "σιδηρά νήσος" όπως ονομαζόταν η Σέριφος, σύμφωνα με την μυθολογία κατοικήθηκε από
πανίσχυρους και γιγαντόκορμους Κύκλωπες. Οι Κύκλωπες, λοιπόν, τα παιδιά του Ποσειδώνα,
ήταν οι πρώτοι που εκμεταλλεύτηκαν τον ορυκτό πλούτο του νησιού και δημιούργησαν έναν πρώιμο πολιτισμό που αργότερα κληροδότησαν στους ανθρώπους.
Η Σέριφος είναι γνωστή και λόγο του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους ο οποίος από φόβο του Δελφικού χρησμού ότι ο εγγονός του θα τον σκοτώσει, πρώτα φυλάκισε την κόρη του στο υπόγειο του παλατιού και μετά έβαλε μάνα και γιο σ' ένα καλάθι, που τα στοργικά κύματα του Αιγαίου εναπόθεσαν στη Σέριφο
.Το κιβώτιο προσάραξε στη Σέριφο, στα ανάκτορα του Δίκτυ, του αδελφού του τύραννου Πολυδέκτη που ερωτεύτηκε τη Δανάη και θέλοντας να ξεφορτωθεί τον γιο της Περσέα, που στεκόταν εμπόδιο στα σχέδια του να την αποπλανήσει, τον έστειλε να σκοτώσει την φρικτή Μέδουσα. Ο Περσέας σκότωσε το τέρας χρησιμοποιώντας δώρα των θεών για όπλα, και κυρίως την ασπίδα που του έδωσε η Αθηνά. Ο Περσέας επέστρεψε στο νησί όπου επιδεικνύοντας το κεφάλι της Μέδουσας πέτρωσε τον Πολυδέκτη και αρκετούς από τους ακολούθους του.
 ΠΑΡΑΛΙΕΣ
1. Αυλόμωνας Λιβάδι Κοσμοπολίτικη παραλία με άμμο. Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόρια, καφετέριες, οργανωμένη και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.
2. Λιβάδι Λιβάδι Κοσμοπολίτικη παραλία με άμμο. Πρόσβαση οδικώς.
Εστιατόρια, καφετέριες.
3. Λιβαδάκια Νότια από το Λιβάδι(Όρμος Λιβαδιού) Παραλία με άμμο και αλμυρίκια - Πρόσβαση οδικώς Εστιατόρια, καφετέριες.
4. Καράβι Νότια από το Λιβάδι(Όρμος Λιβαδιού).Κάτω από το χωριό Ράμος. Παραλία με άμμο και πλάκες στο νερό. Σκιά από δέντρα. Παραλία γυμνιστών.
5. Καλό Αμπέλι Όρμος Καλό Αμπέλι (Νότια) Παραλία με άμμο. Πρόσβαση οδικώς από το Αλωνάκι και μετά χωματόδρομος. Απομονωμένη
6. Λια Νοτιοανατολικά Παραλία με άμμο και βότσαλα. Πρόσβαση οδικώς μέχρι ένα σημείο, μετά χωματόδρομος 500μ. περίπου και περπάτημα περίπου 20’. Απομονωμένη. Σκιά από δέντρα.
7. Άγιος Σώστης Νοτιοανατολικά Απάνεμη παραλία με άμμο. Δίπλα της υπάρχει άλλο ένα μικρό κολπάκι με βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς μέχρι ένα σημείο και μετά μονοπάτι περίπου 5’. Σκιά από δέντρα.
8. Ψιλή Άμμος Ανατολικά (Όρμος Ψιλή Άμμος) Παραλία με άμμο και ρηχά νερά. Καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003. Πρόσβαση οδικώς με ένα μικρό κομμάτι χωματόδρομο. Σκιά από δέντρα. Ταβέρνες.
9. Άγιος Ιωάννης Ανατολικά (Όρμος Ψιλή Άμμος). Κάτω από τον μικρό οικισμό. Παραλία με άμμο και βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς. Σκιά από δέντρα.
10. Κένταρχος Ανατολικά. Κάτω από τον ομώνυμο οικισμό τον Κένταρχο. Παραλία με άμμο και βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς μέχρι τον οικισμό. Μετά σκαλοπάτια περίπου 20’, όπου διασχίζετε την κοιλάδα και μπορεί να συναντήσετε και μικρούς καταρράκτες. Σκιά από δέντρα.
11. Πλατύς Γιαλός Βορειοανατολικά (Όρμος Πλατύς Γιαλός). Στις παρυφές μικρού οικισμού. Παραλία με άμμο και βότσαλα, επικοινωνεί με άλλες δύο μικρότερες παραλίες εξίσου όμορφες. Πρόσβαση οδικώς και μετά το εκκλησάκι στη διασταύρωση άσχημος τσιμεντένιος δρόμος για περίπου 2χλμ. και το τελευταίο κομμάτι χώμα με μεγάλη κλίση. Σκιά από δέντρα. Ταβέρνα.
12. Συκαμιά Βόρεια. (Όρμος Συκαμιάς) Παραλία με βότσαλο, συνήθως έχει κύμα καθώς βλέπει στο βορά. Πρόσβαση οδικώς και μετά βατός χωματόδρομος για περίπου 500μ. ή ακολουθώντας το δύσκολο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Γαλανή. Σκιά από δέντρα. Ταβέρνα.
13. Καραβάς Βόρεια (Όρμος Καραβάς) Παραλία με άμμο και βότσαλα. Πρόσβαση οδικώς μέχρι ένα σημείο, (μετά το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλης) και μετά άσχημος χωματόδρομος ή ακολουθείτε το μονοπάτι Σκιά από δέντρα.
14. Ελληνικά Βορειοδυτικά (Όρμος Ελληνικών) Πρόσβαση με σκάφος Σκιά από δέντρα.
15. Νοτινό Δυτικά (Όρμος Νοτινό) Παραλία με άμμο. Πρόσβαση οδικώς μέχρι ένα σημείο, (μετά το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλης) και μετά ακολουθείτε το μονοπάτι. Σκιά από δέντρα.
16. Αβεσαλός Δυτικά (Όρμος Αβεσαλός) Παραλία με άμμο και βότσαλο. Βλέπει στη δύση και αξίζει το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχουν απομεινάρια της εκκαμινεύσεων. Πρόσβαση οδικώς και μετά χωματόδρομος για περίπου 4χλμ. Σκιά από δέντρα.
17. Κούντουρος Νοτιοδυτικά (Όρμος Κούντουρο) Παραλία με άμμο. Πρόσβαση οδικώς μέχρι σχεδόν το Μ.Λιβάδι και μετά χωματόδρομος. Σκιά από δέντρα.
18. Μέγα Λιβάδι Νοτιοδυτικά. Μέσα στον οικισμό Μέγα Λιβάδι. Παραλία με άμμο και ρηχά νερά. Υπάρχουν απομεινάρια της εποχής της εκμετάλλευσης των μεταλλείων (σκάλες φόρτωσης, βαγονέτα). Πρόσβαση οδικώς μέχρι την παραλία. Σκιά από δέντρα. Ταβέρνες.
19. Μαλλιάδικο Νοτιοδυτικά (Όρμος Μαλλιάδικο) Παραλία με άμμο. Πρόσβαση οδικώς, μετά χωματόδρομος και μονοπάτι.  
20. Κουταλάς Νότια (Όρμος Κουταλά). Βρίσκεται μπροστά από τον οικισμό Κουταλάς. Παραλία με άμμο και βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς μέχρι την παραλία. Σκιά από δέντρα. Ταβέρνα.
21. Γάνεμα Νότια (Όρμος Κουταλά). Δίπλα από την παραλία του Κουταλά. Παραλία με άμμο και βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς μέχρι την παραλία.
Σκιά από δέντρα. Ταβέρνα.
22. Βαγιά Νότια (Όρμος του Κουταλά). Παραλία με άμμο και πολύχρωμο βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς και λίγα λεπτά περπάτημα. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, ενώ στο υπέδαφός της ακτής υπάρχει γλυκό νερό. Μοναδικό της αρνητικό στοιχείο οι σκελετοί των κτιρίων, που υπάρχουν.
23. Δυο Γιαλούδια Νοτιοδυτικά (Όρμος Δυο Γιαλούδια) Παραλία με άμμο. Πρόσβαση οδικώς μέχρι ένα σημείο και μετά μονοπάτι. Σκιά από δέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια