Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λευκάδα Lefkada

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται πολύ κοντά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο πιθανολογείται ότι ενώνονταν στην αρχαιότητα.
Σήμερα χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου και αποτελεί ομώνυμο νομό με πρωτεύουσα την πόλη της Λευκάδας.
Είναι το μοναδικό νησί με οδική πρόσβαση και για το λόγο αυτό αποκαλείται «στεριανό νησί».
Με πληθυσμό 22,879 κατοίκους, η Λευκάδα καλύπτει μία έκταση 302,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το κλίμα της είναι υγρό μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες.
Το νησί αποτελεί ολόκληρο ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά, κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πολλά σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών ενώ εκεί συναντώνται δεκάδες σπήλαια, καταρράκτες και πηγές.
Η Λευκάδα διαθέτει πολλές γραφικές παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς που χαρακτηρίζονται από τα γαλαζοπράσινα νερά τους τα οποία τις κατατάσσουν στις ομορφότερες της χώρας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.
Στις δυτικές ακτές του νησιού, η διάσημη παραλία Πόρτο Κατσίκι έχει κατά καιρούς ψηφιστεί από διεθνή τουριστικά περιοδικά ως η ομορφότερη παραλία της Μεσογείου.
Κυριότερες πηγές πλούτου είναι ο τουρισμός, η ελαιουργία, αμπελουργία και η αλιεία.
Το νησί φημίζεται και για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς.
Παραδοσιακά πιάτα της λευκαδίτικης κουζίνας είναι το μπουρδέτο, ο μπακαλιάρος μπιάνκο, τη μαριδόπιτα, το φρυγαδέλι, και διάφορες πίτες.
Παραλίες
=Άη Γιάννης και Μύλοι. Δύο απέραντες παραλίες που προτιμούν κυρίως οι windsurfers.
=Γύρα. Δημοφιλής παραλία.Κάστρο. Μια παραλία με καθαρά νερά, στην είσοδο του νησιού, που τη γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι.
=Αμμόγλωσσα. Παραλία με λευκή άμμο και γαλάζια νερά.
=Πευκούλια. Μεγάλη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά και πευκοδάσος που φθάνει μέχρι την άμμο. Ιδανική για γυμνιστές.
=Άγιος Νικήτας. Μικρή παραλία με καθαρά νερά. Ανάμεσα στο Μύλο και τον Άγιο Νικήτα, θα βρείτε την εντυπωσιακή παραλία Αμμουδούλα, στην οποία μπορείτε να πάτε μόνο κολυμπώντας, και η σπηλιά Φωκότρυπα.
=Μύλος. Εντυπωσιακή παραλία με λευκή άμμο και τυρκουάζ βαθιά νερά, στην οποία μπορείτε να φθάσετε από το γραφικό μονοπάτι που ξεκινάει από τον Άγιο Νικήτα ή με θαλάσσιο ταξί.
=Κάθισμα. Έχει λευκή βοτσαλωτή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία της Λευκάδας, οργανωμένη, με beach bar.
-Καλαμίτσι- Μεγάλη Πέτρα- Αβαλί. Αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο, άμμο και βράχους.
=Γιαλός. Μεγάλη αμμώδης παραλία με βράχια, ιδανική για camping.
=Εγκρεμνοί. Η διάσημη παραλία μήκους 2 χιλιομέτρων θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου. Γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί, ενώ τα νερά έχουν χρώμα τυρκουάζ που παραπέμπουν σε εξωτικό τοπίο. Για να φθάσετε στην παραλία πρέπει να κατεβείτε 350 σκαλιά!
=Πόρτο Κατσίκι. Έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της είναι μια λευκή λωρίδα άμμου μπροστά από τον εντυπωσιακό λευκό βράχο. Θα χρειαστεί να κατεβείτε 100 σκαλοπάτια για να φθάσετε στην παραλία, ενώ επίσης, μπορείτε να φτάσετε με καΐκι από το Νυδρί και τη Βασιλική.
=Λυγιά - Επίσκοπος - Νικιάνα. Ήσυχες παραλίες με εντυπωσιακή φύση.
=Νυδρί. Πολυσύχναστη παραλία.
=Δεσίμι. Μικρή, βοτσαλωτή παραλία, ιδανική για κανό, με το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε τις μικρές αμμουδιές και τις σπηλιές κατά μήκος της ακτής. Στην παραλία υπάρχουν δύο οργανωμένα camping.
=Μικρός Γυαλός. Όμορφη και ήσυχη βοτσαλωτή παραλία, με δυνατότητα για camping.
=Αμμούσα. Μικρή παραλία με βότσαλα και δυνατότητα camping.
=Αγιοφύλλι. Μια από τις ομορφότερες βοτσαλωτές παραλίες του νησιού.
=Βασιλική. Συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες παραλίες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για windsurfing. Εδώ διεξάγεται το διεθνές φεστιβάλ watersports.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια