Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πως φαντάζονταν το σήμερα οι επιστήμονες των 60s

...και πόσο έξω πέσανε;
Στη δεκαετία του ’60 μια από τις αγαπημένες συζητήσεις στους επιστημονικούς κύκλους ήταν οι προβλέψεις για μελλοντικές ανακαλύψεις και εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας.
Οι άνθρωποι ονειρεύονταν ιπτάμενα αυτοκίνητα, οικιακούς βοηθούς-ρομπότ και τηλεμεταφορά.
Υπολόγιζαν μάλιστα, ότι αυτά θα έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη του  20ου αιώνα.
Εμείς γνωρίζουμε ότι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα βρίσκονται ακόμη στη φαντασία μας, ωστόσο, πολλές από τις προβλέψεις των επιστημόνων των 60s έγιναν πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε από ιαπωνικό πανεπιστήμιο, το 40% των 135 τεχνολογικών επιτευγμάτων που είχε προβλέψει η Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Πως φαντάζονταν το σήμερα οι επιστήμονες των 60s (1)
Ρομπότ και υπολογιστές
Παρά τις προβλέψεις, τα ρομπότ δεν εξελίχθηκαν τελικά στους ανθρωποειδείς βοηθούς που φαντάζονταν οι επιστήμονες πριν από 50 χρόνια.
 Η ρομποτική έχει αναπτυχθεί σε τομείς όπως η ιατρική και η βιομηχανία, αλλά σχεδόν κανείς δεν έχει ρομπότ στο σπίτι του.
Αντιθέτως, όλοι έχουμε υπολογιστή, παρόλο που οι επιστήμονες πίστευαν ότι «τα κομπιούτερ δεν θα αποκτήσουν ποτέ θέση μέσα στα σπίτια».
Οι υπέρμαχοι της πληροφορικής, πάντως, είχαν οραματιστεί ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που θα έδινε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία: αυτό που εμείς γνωρίζουμε με την ονομασία «internet».
Πως φαντάζονταν το σήμερα οι επιστήμονες των 60s (2)
Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα
Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα με μηχανές τζετ ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά σε ταινίες που αναφέρονταν στο μέλλον.
 Οι επιστήμονες των 60s υπολόγιζαν ότι μέχρι το 2010, οι περισσότερες μετακινήσεις θα γίνονταν με ιπτάμενα αυτοκίνητα που θα κινούνταν με ταχύτητα 300 χλμ την ώρα.
 Έπεσαν εντελώς έξω, καθώς, μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένα μοντέλο ιπτάμενου αυτοκινήτου, το οποίο δεν διαφέρει πολύ από ένα μικρό αεροπλάνο και κοστίζει 200.000 δολάρια.
Πως φαντάζονταν το σήμερα οι επιστήμονες των 60s (3)
Τα ιπτάμενα σπίτια
Το 1961 αμερικανοί επιστήμονες είχαν οραματιστεί ιπτάμενα σπίτια, σαν διαστημόπλοια, τα οποία – εν έτει 2010 – θα επέτρεπαν στους κατοίκους τους να μετακινούνται όπου και όποτε ήθελαν.
 Όσο για τις συκευές του νοικοκυριού, αυτές θα ήταν τόσο εξελιγμένες, ώστε με μία εντολή της νοικουράς, θα ετοίμαζαν γεύματα, θα έπλεναν και θα σιδέρωναν τα ρούχα και θα κατέστρεφαν τα σκουπίδια.
Τώρα ξέρουμε ότι αυτές οι εφευρέσεις εξακολουθούν να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και ότι αν η νοικουρά δεν βάλει το χεράκι της, γεύμα δεν γίνεται!
Πως φαντάζονταν το σήμερα οι επιστήμονες των 60s (4)
Μόδα
Στα 60s οι άνθρωποι της μόδας ορκίζονταν στο όνομα των συνθετικών υφασμάτων και προέβλεπαν ότι «σε 50 χρόνια, τα ρούχα θα είναι τόσο φθηνά, ώστε οι γυναίκες θα μπορούν να ακολουθούν τη μόδα χωρίς να ξοδεύονται».
Σήμερα, πράγματι υπάρχουν πάμφθηνα συνθετικά ρούχα, ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί την ανώτερη ποιότητα των ρούχων από φυσικές ύλες, όπως το μαλλί και το βαμβάκι.
Όσο για τα σχέδια, οι δημιουργοί των 60s θα αισθάνονταν πολύ υπερήφανοι, καθώς οι ιδέες τους εξακολουθούν να παρουσιάζονται, με παραλλαγές, στις πασαρέλες του σήμερα.
Πως φαντάζονταν το σήμερα οι επιστήμονες των 60s (5)
Εργασία
Για τους επιστήμονες του 1960, το γραφείο του 21ου αιώνα θα ήταν σαν ένα στούντιο με υπολογιστή, βίντεο, φωτοτυπικό και τηλεόραση.
Αυτό που δεν μπορούσαν να προβλέψουν ήταν ότι, πράγματι, θα είχαμε όλα αυτά, αλλά μαζεμένα σε μία συσκευή λίγο μεγαλύτερη από την παλάμη του χεριού μας.
Οι ίδιοι προέβλεπαν ότι η εργάσιμη μέρα θα είχε μειωθεί στις 4 ώρες.
Προφανώς έπεσαν έξω.
Όμως, αυτό που πέτυχαν 100% ήταν οι προβλέψεις τους για την πιστωτική κάρτα.
Είχαν εκτιμήσει από τότε ότι όλες οι πληρωμές θα γίνονταν μέσω μιας μαγνητικής κάρτας, η οποία θα αντικαθιστούσε τα μετρητά. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια