Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΤΗΝΟΣ -TINOS

Απέραντο γαλάζιο, μαγευτικές, ήρεμες παραλίες, κρυστάλλινα νερά, χρυσή άμμος, βράχια λεία και πλατιά, περιστεριώνες, ανεμόμυλοι, ξωκλήσια, πηγές, καλντερίμια, γραφικά χωριουδάκια, ζεστή και φιλόξενοι άνθρωποι…
H Tήνος, ανάμεσα στην Άνδρο και τη Μύκονο, έχει συνδεθεί όσο κανείς ίσως άλλος τόπος με το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων λόγω της ύπαρξης του φημισμένου ναού της Παναγίας της Ευαγγελιστρίας.
Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού έχουν διαδραματίσει και οι μεγάλοι καλλιτέχνες που κατάγονταν από εδώ και έχουν αφήσει κληρονομιά τις μοναδικές δημιουργίες τους.
Η Τήνος γοητεύει τους παραθεριστές με τα γραφικά χωριά της, που διατηρούν ζωντανή την παράδοση, την εξαίρετη λαϊκή αρχιτεκτονική της και τις φυσικές ομορφιές της.
Περίτεχνοι περιστεριώνες, λιθόστρωτα μονοπάτια, αναβαθμίδες και ξερολιθιές, παλαιές μονές και εκκλησίες, ρεματιές με πλούσια βλάστηση, όμορφες ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους επισκέπτονται το νησί και ανακαλύπτουν τα μυστικά του.
Ψηλότερη κορυφή της Τήνου είναι ο Τσικνιάς, 726 μ.
Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο νησί ανάγονται στους Προϊστορικούς Χρόνους.
Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η Τήνος κατοικήθηκε από Ίωνες.
Τον 7ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε στο ύψωμα του Εξωμβούργου ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα.
Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε στο νησί τοπικό εργαστήριο πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση (μυθολογικές παραστάσεις).
Η Τήνος αποτέλεσε μέλος τόσο της Α' όσο και της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας, ενώ κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους ενσωματώθηκε στο Κοινό των Νησιωτών (κέντρο του υπήρξε το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια).
Στους κατοπινούς αιώνες το νησί περιέπεσε σε παρακμή.
Τον 6ο αι. η Τήνος ανήκε στη βυζαντινή Επαρχία των Νήσων.
 Tο 1207 το νησί περιήλθε στους ενετούς αδελφούς Γκίζι, που το κυβέρνησαν ώς το 1390.
Στη συνέχεια η Τήνος αποτέλεσε κτήση της Bενετίας.
Επί Φραγκοκρατίας κέντρο του νησιού κατέστη το Εξώμβουργο.
Ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες οι Τούρκοι κατέλαβαν την Τήνο το 1715.
Οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821.
Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Τήνου υπήρξαν η εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης το 1823 και η ανέγερση του περίφημου ναού της Ευαγγελιστρίας κατά τα έτη 1823-1831.
Προμήνυμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου των ετών 1940-1941 υπήρξε ο τορπιλισμός του καταδρομικού "Έλλη" από ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου, το Δεκαπενταύγουστο του 1940. Το νησί έχει μακρά παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και τη ζωγραφική.
Από την Τήνο κατάγονταν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους γλύπτες και ζωγράφους της νεότερης Ελλάδας.
TI NA ΨΩNIΣETE: Γαλακτοκομικά προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου (γραβιέρα, κοπανιστή, μυζήθρα, φέτα, κεφαλοτύρι, βούτυρο), λουκάνικα και "λούζα" λιαστή (αλλαντικό από χοιρινό), μέλι και αμυγδαλωτά. Στο Βώλακα, χειροποίητα καλαθάκια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Αγκινάρες στο λαδόξιδο, λιαστή ντομάτα και λιαστό τυρί, γίγαντες με σπανάκι, μαραθοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα, λουκάνικο σκορδάτο, "λούζα" λιαστή, κουνέλι στιφάδο, "φουρτάλια" (ομελέτα), αστακομακαρονάδα, ψάρια και θαλασσινά, λουκουμάδες.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι της πρωτεύουσας, όπου λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα και νερό. Επίσης, στον Όρμο Υστερνίων και στον Πάνορμο.

F

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια