Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εφυγε ο Λευτέρης Βερυβάκης 1935-2012

Την τελευταία του πνοή άφησε ο μάχιμος πολιτικός και πρώην υπουργός Λευτέρης Βερυβάκης.
Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και δημοκρατικός αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών.
Ο Λευτέρης Βερυβάκης ήταν από το 1954 στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου.
Το 1964, διετέλεσε αρχηγός της...
Δημοκρατικής Νεολαίας του Γεωργίου Παπανδρέου.
Τον Ιούνιο του 1967 συνελήφθη από τους συνταγματάρχες στην Αθήνα όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε τρεις μήνες στην Ασφάλεια. Στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών (κατά συγχώνευση 9). Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Αίγινας περίπου επτά μήνες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου.
Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη εκ νέου μετά την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ανακρίθηκε στην Ασφάλεια Αθηνών και την ΕΣΑ, όπου κρατήθηκε έως ότου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για παράβαση του νόμου Α.Ν. 509 από το στρατοδικείο της Αθήνας.

Το 1973 απελευθερώθηκε με την αμνηστία του Αυγούστου, αφού προηγουμένως είχε από το 1968 φυλακιστεί στον Κορυδαλλό, την Αίγινα, την Κέρκυρα, το Επταπύργιο και τα Τρίκαλα. Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη Δικτατορία, υπήρξε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β' Περιφέρεια Αθήνας.

Βουλευτής και υπουργός
Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και από τότε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών. Διετέλεσε γραμματέας, εισηγητής και μέλος στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Εξωτερικών.

Διετέλεσε υπουργός στα υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, στο υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συνέγραψε το βιβλίο «Το πολιτικό σκίτσο ενός ηγέτη» που αναφέρεται στον Γεώργιο Παπανδρέου και τον «Ανένδοτο αγώνα» (Εκδ. Λιβάνη, 2005).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον ξαφνικό θάνατο του Λ. Βερυβάκη - ενός μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης εξήρε το ήθος του, τονίζοντας ότι «υπηρέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο, δίνοντας μάχες για τους θεσμούς και τη δημοκρατία». Τη λύπη τους εξέφρασαν ακόμη ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια