Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χόκεϊ

Το χόκεϊ διαθέτει ένδοξη ολυμπιακή ιστορία και η διοργάνωση στο Λονδίνο το 2012 έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της χρήσης του ασυνήθιστου μπλε αγωνιστικού χώρου για πρώτη φορά.
Το χόκεϊ σε κορυφαίο επίπεδο, το οποίο αρχικά παιζόταν σε μια επιφάνεια με γρασίδι, παίζεται σε συνθετικό χλοοτάπητα από τη δεκαετία του 1970, προσφέροντας πιο
γρήγορο και πιο συναρπαστικό θέαμα.

Ο τεχνητός χλοοτάπητας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976 και χρησιμοποιείται έκτοτε στους Αγώνες, όμως μέχρι σήμερα ο αγωνιστικός χώρος ήταν πάντοτε πράσινος για να θυμίζει το γρασίδι στο οποίο παιζόταν αρχικά το άθλημα.
Εντούτοις, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών, στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 θα χρησιμοποιηθεί ένας υπερσύγχρονος μπλε χλοοτάπητας από ίνες πολυαιθυλενίου, σε συνδυασμό με ροζ πλάγιες γραμμές και κίτρινη μπάλα.

Παρόλο που τα χρώματα ταιριάζουν με αυτά του ολυμπιακού λογότυπου, ο λόγος για αυτήν τη δραστική αλλαγή είναι στην ουσία πιο επιστημονικός και ο στόχος είναι να μπορούν οι θεατές να παρακολουθήσουν ευκολότερα την μπάλα τόσο στο γήπεδο όσο και από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Το χόκεϊ ανδρών έχει τιμήσει τους Ολυμπιακούς με την παρουσία του από τους Αγώνες του Λονδίνου το 1908 και τα πρώτα χρόνια κυρίαρχη δύναμη στο άθλημα ήταν η Ινδία – κατακτώντας οκτώ χρυσά μετάλλια, μεταξύ αυτών και έξι διαδοχικές πρώτες θέσεις από το 1928 έως το 1956.

Πιο πρόσφατα, ξεχωρίζουν η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ολλανδία και στο άθλημα των ανδρών και στο άθλημα των γυναικών, ενώ το τουρνουά των γυναικών διεξήχθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 και το χρυσό κατέκτησε η ομάδα της Ζιμπάμπουε.
Στο χόκεϊ, στο οποίο οι παίκτες κρατούν χαρακτηριστικά ξύλινα μπαστούνια, αγωνίζονται 10 παίκτες και ένας τερματοφύλακας σε κάθε ομάδα. Το παιχνίδι αποτελείται από δύο περιόδους διάρκειας 35 λεπτών το καθένα, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας στη φάση αποκλεισμού, παίζεται παράταση και εκτελούνται πέναλτι.

Τόσο στο τουρνουά των ανδρών όσο και στο τουρνουά των γυναικών στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους και στη συνέχεια οι δυο κορυφαίες ομάδες κάθε ομίλου αγωνίζονται σε αγώνες πλέι οφ για τα μετάλλια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια