Τελευταία είχαν πέσει στην αντίληψή μου κάποιες αναφορές στην χρήση ρυζιού ως το κύριο συστατικό σε διάφορα καλλυντικά λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του.
Ήξερα επίσης πως το ρύζι είναι ένα από τα μυστικά ομορφιάς των γυναικών στην Ιαπωνία και το χρησιμοποιούσαν οι Γκέισες από τον 16ο αιώνα στο μακιγιάζ του προσώπου τους και για την.... φροντίδα του δέρματος.
Κάνοντας μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα πως το ρύζι και συγκεκριμένα η σκόνη του ρυζιού έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες και στην αρχαία τέχνη της Αγιουρβέδα, σαν πρακτική ολιστική θεραπεία. Χρησιμοποιούταν ως κατάπλασμα για να καταπραΰνει έλκη του δέρματος και φλεγμονές της ακμής. Δρα ως μαλακτικό και βοηθά να διατηρηθεί απαλή, λεία και απαλή επιδερμίδα.
Τι το ιδιαίτερο περιέχει το ρύζι;
► Έχει βιταμίνες Ε και Β που κρατούν το δέρμα υγιές και χωρίς ρυτίδες.
► Τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία Ζinc, φώσφορο μαγνήσιο ποτάσσιο και μαγγάνιο.
► Το πίτουρο του ρυζιού έχει μια χημική δομή παρόμοια με τα ceramides που βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου για πιο νεανικό δέρμα. Ταυτόχρονα έχει και εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες.
► Περιέχει μια υψηλή συγκέντρωση PABA (παρα αμινοβενζοϊκό οξύ) δίνοντάς του πολύ καλές αντηλιακές ιδιότητες. Το ρύζι περιλαμβάνει επίσης δύο άλλους παράγοντες για την προστασία από τις ακτίνες του ήλιου – το φερουλικό οξύ που είναι αντιοξειδωτικό και την αλλαντοΐνη. Οι επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι όταν στο φερουλικό οξύ προστίθεται βιταμίνη C και Ε, η προστασία από τον ήλιο διπλασιάζεται. Η Αλλαντοίνη έχει επίσης αντηλιακές προστατευτικές ιδιότητες και αντι-φλεγμονώδης ιδιότητες. Καταπραΰνει επίσης τα ηλιακά εγκαύματα και προωθεί την ανάπλαση του δέρματος.
Συνοπτικά οι καλλυντικές του ιδιότητες:
♦ Αντιγηραντική και ενυδατική δράση
♦ Βοηθά στην θεραπεία της ακμής και φλεγμονών του δέρματος, που προκαλούνται από βακτήρια που παράγονται στους πόρους του δέρματος. Επιτρέπει ταυτόχρονα στο δέρμα και τους πόρους να αναπνέουν, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μαλακτική και απολεπιστική δράση.
♦ Βοηθά στον έλεγχο και μείωση της λιπαρότητας.
♦ Αντηλιακή προστασία
Τι καλλυντικά μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας;
Με το ρύζι μπορούμε να φτιάξουμε κάποια βασικά φυσικά καλλυντικά στο σπίτι μας όπως λοσιόν, peeling και μάσκα.
Για μάσκα και πήλινγκ θα πρέπει να αλέσετε πρώτα το ρύζι με ένα blender. Ανάλογα με την χρήση θα το αλέσετε με τις εξής παραλλαγές:
Για μάσκες ή για εφαρμογή σαν πούδρα για προβληματικά δέρματα αλέστε άσπρο ρύζι μέχρι να γίνει πολύ λεπτή σκόνη.
Για αντιγηραντική δράση προτιμήστε το μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι που έχει και το πίτουρο
Για πήλινγκ αφήστε το λιγότερο στο blender ώστε να μείνουν και μικρά κομματάκια ρυζιού που δια της τριβής προκαλούν ήπια απολέπιση.
Βασικές Συνταγές Ομορφιάς
Μπορείτε ασφαλώς να αυτοσχεδιάσετε στο πως θα χρησιμοποιήσετε την σκόνη ρυζιού ανάλογα με τις ανάγκες σας αλλά σας δίνω εδώ μερικές ιδέες.
Πήλινγ: Για κανονικά και ξηρά δέρματα ανακατέψτε μισή κουταλιά αλεσμένο ρύζι για πήλινγκ ωμό, μαζί με μία κουταλιά λάδι. Για πιο ευαίσθητα ή ακνεϊκά δέρματα ζεστάνετε 2 κουτάλια της σούπας ριζάλευρο σε ένα κατσαρολάκι με 50 ml γάλα μέχρι να γίνει μια υδαρή κάπως πάστα και τρίψτε απαλά με αυτή το πρόσωπό σας.
Μάσκα: Χρησιμοποιείστε το σαν βάση μαζί με γάλα ή φυσικούς χυμούς της επιλογής σας. Εάν έχετε αποχυμωτή χρησιμοποιήστε λαχανικά και φρούτα για να φτιάξετε χυμό αλλιώς χρησιμοποιήστε ένα απλό blender και στραγγίξετε τον χυμό. Προτιμήστε φρούτα εάν έχετε λιπαρή επιδερμίδα και μεγάλους πόρους, λαχανικά εάν έχετε κανονική ή ευαίσθητη. Εξαιρετικός συνδυασμός για κάθε τύπο επιδερμίδας είναι με χυμό σταφυλιών. Ζεστάνετε τα υλικά μέχρι να δέσει σαν κρέμα και απλώστε την στο πρόσωπό σας για 20-30 λεπτά. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα κάντε πάντα ένα τεστ σε μια μικρή περιοχή γιατί ακόμα και τα φυσικά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις και κοκκινίλες.
Τονωτική λοσιόν: Είναι ιδανική για μικτά και λιπαρά δέρματα και για τους ανοιχτούς πόρους. Βάλτε 1/2 φλιτζάνι ρύζι σε ένα μπολ και ρίξτε λίγο νερό στο μπολ σας ώστε να καλύψει το ρύζι και άλλα 5 εκατοστά πιο πάνω. Μετά ανακατεύετε το ρύζι μέχρι το νερό να ασπρίσει. Στραγγίξετε το νερό σε ένα γυάλινο βάζο ή δοχείο και η λοσιόν σας είναι έτοιμη. Περάστε με αυτήν το πρόσωπό σας μετά το καθαρισμό πρωί και βράδυ. Φημολογείται μάλιστα πως σταδιακά βοηθά στην λεύκανση της επιδερμίδας και στο να αποκτήσει η επιδερμίδα πιο φωτεινό χρώμα. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό ισχύει, αλλά σίγουρα θα πρέπει η χρήση της να είναι συστηματική και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σπρέι αντηλιακής φροντίδας: Αν και δεν προτείνω σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουμε το αντηλιακό μας με την λοσιόν ρυζιού μπορούμε να την χρησιμοποιούμαι για έξτρα φροντίδα, προστασία και για φρεσκάρισμα του προσώπου μας στην παραλία. Δοκιμάστε μάλιστα να τη βάλετε στην κατάψυξη αποβραδίς και την άλλη μέρα στη παραλία θα έχετε ένα πολύ δροσιστικό, τονωτικό, στυπτικό ενυδατικό και με αντηλιακές ιδιότητες σπρέι.
Δοκιμάζοντας την μάσκα με ρυζάλευρο και γάλα
Έφτιαξα ασφαλώς και άπλωσα σε όλο το πρόσωπο την βασική μάσκα με ρυζάλευρο και γάλα για να την δοκιμάσω. Την άφησα σύνολο 20 λεπτά. Στην αρχή την ένιωσα απαλή και ενυδατική αφήνοντάς μου μια ωραία αίσθηση περιποίησης. Μετά τα 10 λεπτά όμως άρχισα να νιώθω το δέρμα μου να τραβάει κάπως και να στεγνώνει.
Μετά από 10 λεπτά ακόμη το τράβηγμα έγινε αρκετά έντονο καθώς και η αίσθηση ξηρότητας και έτσι την αφαίρεσα. Ένιωσα τελικά ότι είχε πιο πολύ στηπτική δράση παρά ενυδατική. Η επιδερμίδα μου ένιωθε μεν καθαρή αλλά κάπως στεγνή.
Η αλήθεια είναι πως την περίμενα και θα την ήθελα πιο ενυδατική. Προσωπικά λοιπόν δεν μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα με το αποτέλεσμα. Θεωρώ πως μάλλον είναι πιο κατάλληλη για λιπαρά και προβληματικά δέρματα.
Εάν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή και θέλετε να την δοκιμάστε για να επωφεληθείτε από τις αντιγηραντικές και περιποιητικές τις ιδιότητες σας προτείνω να προσθέστε και μερικές σταγόνες ελαιόλαδου ή και μια κουταλιά μέλι για να είναι πιο μαλακτική και ενυδατική.
Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής προσθέστε και μερικές σταγόνες tea-tree oil για αντιμικροβιακή δράση
Η λοσιόν μπορώ να πω πως μου άρεσε καλύτερα από την μάσκα. Την άφησα για λίγο στο ψυγείο και αφού έκανα ντεμακιγιάζ πέρασα το πρόσωπό μου με ένα κομμάτι βαμβάκι την λοσιόν. Αφαίρεσε όλα τα υπολείμματα του μακιγιάζ και άφησε μια καθαρή, απαλή και ματ αίσθηση στο πρόσωπό μου. Πιστεύω πως είναι μια εξαιρετική σπιτική λοσιόν για μικτά, ευαίσθητα λιπαρά και προβληματικά δέρματα.
Έξτρα συμβουλές:
► Ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα για την λοσιόν, οργανικό ρύζι για να είμαστε σίγουρες ότι πιθανά χημικά/φυτοφάρμακα που μπορεί να περιέχει το ρύζι δεν θα ξεπλυθεί στο νερό και εμείς θα το βάζουμε μετά στο πρόσωπό μας.
► Κρατάτε πάντα την λοσιόν στο ψυγείο και όχι πάνω από 5 μέρες.
Δείτε και ένα βίντεο με μια σύγχρονη γιαπωνεζούλα που δείχνει πώς να φτιάξουμε την λοσιόν και μια έξυπνη ιδέα για μάσκα.
Μαρία Φαλίδη
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _E-MAIL
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια