Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καταδύσεις - diving - дайвинг - 跳水

Οι καταδύσεις ανήκουν στα αθλήματα του υγρού στίβου μαζί με την υδατοσφαίριση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση.
Ως το 1996 τα αγωνίσματα των καταδύσεων ήταν τέσσερα, δύο ανδρικά και δύο γυναικεία. Από το 2000 προστέθηκε και η συγχρονισμένη κατάδυση ζευγών.
Το άθλημα των καταδύσεων στους Ολυμπιακούς αγώνες, περιλαμβάνει τα παρακάτω αγωνίσματα:
Πρόγραμμα καταδύσεων από Πλατφόρμα 10 μ. για άνδρες και γυναίκες,, Πρόγραμμα καταδύσεων από Αναπηδητήριο (τραμπολίνο) 3μ. για άνδρες και γυναίκες, συγχρονισμένες καταδύσεις από Πλατφόρμα 10 μ. για άνδρες και γυναίκες, συγχρονισμένες καταδύσεις από Αναπηδητήριο 3 μ. για άνδρες και γυναίκες.
Η κατάδυση περιλαμβάνει τον βηματισμό και άλμα (ή το άλμα από στάση), την πτήση και εκτέλεση και την είσοδο στο νερό. Οι αθλητές βαθμολογούνται από ομάδα 5 ή 7 κριτών (ανάλογα με το επίπεδο των αγώνων), με βαθμούς από 0 έως 10. Στο σύνολο των 5 κριτών, αφαιρείται η υψηλότερη και η χαμηλότερη βαθμολογία. Οι 3 εναπομείναντες βαθμοί, προστίθενται και το σύνολο τους πολλαπλασιάζεται με το βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε κατάδυσης, για να βγει το τελικό αποτέλεσμα.
Οι συγχρονισμένες καταδύσεις, μπήκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ, το 2000. Η κατάδυση γίνεται από ζευγάρι αθλητών, το οποίο πραγματοποιεί καταδύσεις με τέλειο συντονισμό στην απογείωση (ύψος και απόσταση από το βατήρα), ταχύτητα περιστροφής, πτώση και γωνία εισόδου στο νερό. Η αξιολόγηση της συγχρονισμένης κατάδυσης, γίνεται από ομάδα 9 κριτών, από τους οποίους οι 4 κριτές αξιολογούν την εκτέλεση (τεχνική) 2 για κάθε καταδύτη και οι υπόλοιποι 5, βαθμολογούν το συντονισμό (συγχρονισμό) των δύο αθλητών. Η τεχνική εντύπωση (ικανοποιητική φιγούρα αισθητικά και οπτικά) αποσπούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της βαθμολογίας.
Ντίνα Κ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια