Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου

1. Ο αμπελώνας και τα κρασιά της Νεμέας.
Όπου και να περιπλανηθείτε στην περιοχή της Νεμέας θα βρείτε αμπέλια. Βεβαίως βρίσκεστε στη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας.
Οι αμπελώνες αρχίζουν από τα 250 μέτρα και σκαρφαλώνουν μέχρι τα 800, με κυρίαρχο σταφύλι το Αγιωργίτικο. Εκλεκτό, πανέμορφο και περιζήτητο δίνει....

 μεγάλη γκάμα κρασιών. Από αιθέρια ροζέ μέχρι πλούσια, μεστά ερυθρά παλαίωσης. Τα βαθύχρωμα, πλούσια και βελούδινα ερυθρά είναι τα φημισμένα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Νεμέα.
Οι Τοπικοί Οίνοι:
Στους αμπελώνες που απλώνονται στην κοιλάδα και στους γύρω λόγους καλλιεργούνται και σταφύλια κοσμοπολίτικα, λευκά και ερυθρά. Από τον συνδυασμό τους με το Αγιωργίτικο παράγονται οι Τοπικοί Οίνοι: Πελοποννησιακός, Άργους, Πλαγιών Ορεινής Κορινθίας, Κορινθιακός, Ιλίου, Κλημέντι και Πλαγιών Πετρωτού. Λευκοί με έντονη την αίσθηση του φρούτου στο άρωμα και τη γεύση, πλούσιοι ροζέ με όμορφο τριανταφυλλένιο χρώμα και ρωμαλέοι, πληθωρικοί ερυθροί που εμφανίζουν μεγάλη επιδεκτικότητα στη παλαίωση.
2. Ο αμπελώνας και τα κρασιά των Γερανείων.
Η αμπελουργική παράδοση των Γερανείων, φτάνει μέχρι την αρχαιότητα και είναι σχεδόν συνδεδεμένη με την πόλη των Μεγάρων και της Ελευσίνας. Ο σημερινός αμπελώνας είναι εγκατεστημένος στους λόφους της κοινότητας Πευκενέας και Μούρτιζας. Καλλιεργούνται τα σταφύλια Ασύρτικο, Ροδίτη, Αθήρι, Sauvignon blanc, Chardonnay, Syrah, Carignan, Merlot και Grenache Rouge και παράγονται οι φρουτώδεις λευκοί, οι ροζέ με γεύση φρεσκάδας και πλούσιοι σε χρώμα και σώμα ερυθροί Τοπικοί Οίνοι Γερανείων.
3. Ο αμπελώνας και τα κρασιά της Αρκαδίας.
Στην Αρκαδία στα οροπέδια που ανοίγονται ανάμεσα στο Μαίναλο, τον Πάρνωνα, το Αρτεμίσιο, τον Κτενιά και τον Ολίγυρτο σας περιμένει η αμπελουργική ζώνη της Μαντινείας.
Σε ένα πλάτωμα στα 650 περίπου μέτρα καλλιεργούνται το Μοσχοφίλερο και η Ασπρούδα για την παραγωγή του Ονομασίας Προέλευσης κρασιού της Μαντινείας, ενός από τα πιο φίνα λευκά κρασιά της Ελλάδας. Δοκιμάστε το! Ζωηρό, με έντονο, εύκολα αναγνωρίσιμο άρωμα, θυμίζει τριαντάφυλλα, μέντα λεμόνι.
Σήμερα στους υποδειγματικούς αμπελώνες της Αρκαδίας καλλιεργούνται κι άλλα σταφύλια κοσμοπολίτικα. Με πρωτιά στα Merlot και ικανή συμμετοχή Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer παράγονται οι Τοπικοί Οίνοι Πελοποννησιακοί, Αρκαδίας και Τεγέας. Λευκοί με αρωματικό πλούτο και ισορροπία. Βαθύχρωμοι πλούσιοι ερυθροί με επιδεκτικότητα στην παλαίωση.
4. Ο αμπελώνας και τα κρασιά της Λακωνίας.
Η Κυδωνίτσα, που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Λακωνία, σε συνδυασμό με τις επίσης τοπικές Μονεμβασιά, Πετρουλιανό, Θράψα και το εκλεκτό Ασύρτικο είναι οι ποικιλίες από τις οποίες παράγονται οι λευκοί Λακωνικοί και Μονεμβάσιοι Τοπικοί οίνοι. Αντίστοιχα από το Μαυρούδι (μια παλιά ερυθρή ποικιλία που συμμετείχε στην παραγωγή του φημισμένου Μαλβαζία οίνου) και το Αγιωργίτικο, παράγονται οι πλούσιοι σε αρώματα και γεύση ερυθροί Λακωνικοί και Μονεμβάσιοι Τοπικοί Οίνοι.
5. Ο αμπελώνας και τα κρασιά της Ηλείας.
Στην ποικιλιακή σύνθεση του Τοπικού Οίνου Λετρίνων υπεισέρχεται η βορειοιταλική ποικιλία Refosco (καλλιεργείται στην περιοχή από το 1870) και η Μαυροδάφνη που με το βελούδινο άγγιγμά της ολοκληρώνει την προσωπικότητα του κρασιού. Με λαμπερό κόκκινο χρώμα και αρωματικό προφίλ κόκκινων φρούτων το κρασί χαρακτηρίζεται από σαρκώδη γεύση με διακριτικές ταινίες. Ο Τοπικός Οίνος Πισάτιδος είναι μονοποικιλιακός και βασίζεται στον ορεινό ροδίτη.
6. Ο αμπελώνας και τα κρασιά της Μεσσηνίας.
Οι όμορφοι αμπελώνες της Μεσσηνίας φυτεύτηκαν με ξενικά κυρίως σταφύλια: Ugni blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache rouge, Merlot, Carignan. Σας προτείνουν κρασιά με ένδειξη Τοπικών Οίνων: Πυλίας, Τριφυλίας, Μεσσηνιακός. Λιπαρά λευκά με πολύπλοκο άρωμα, ροζέ με έντονο φρούτο και βαθυκόκκινα, πλούσια ερυθρά.
7. Ο αμπελώνας και τα κρασιά της Αχαΐας.
Η Αχαία, μια αμπελουργική περιοχή με μακρόχρονη ιστορία στην οινοποίηση και στην παραγωγή σταφίδας, σας προτείνει μεγάλη λίστα κρασιών. Πρώτα απ όλα τέσσερα Ονομασίας Προέλευσης. Το λευκό φρουκτώδες Πάτρα που φτιάχνεται από Ροδίτη. Τα αρωματικά γλυκά , Μοσχάτο Πατρών και Μοσχάτο Ρίου Πατρών από λευκό Μοσχάτο σταφύλι. Και την παγκοσμίως γνωστή Μαυροδάφνη Πατρών από την Μαυροδάφνη και την Μαύρη Κορινθιακή. Επιπλέον στους βορεινούς λόφους πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο, από τις λευκές ποικιλίες: Ροδίτης, Chardonnay, Λαγόρθι και τις ερυθρές Cabernet Sauvignon και Merlot παράγονται οι Τοπικοί Οίνοι Αιγιαλείας. Ευχάριστοι λευκοί με χαρακτήρα φρεσκάδας και πλούσιοι ερυθροί.
Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου.
e-mail: enoap1@otenet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια