Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι είναι η λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης, ένα σύνθετο σάκχαρο δηλαδή, το οποίο βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και σε άλλες τροφές.
Αποτελείται από ένα μόριο γαλακτόζης κι ένα μόριο γλυκόζης.

Πως διασπάται η λακτόζη;
Η διάσπαση της λακτόζης, για την αξιοποίηση της από τον οργανισμό, γίνεται στο λεπτό έντερο από
ένα ένζυμο, την λακτάση. Η λειτουργία της λακτάσης είναι να διασπά την λακτόζη στους μονοσακχαρίτες της, την γαλακτόζη και την γλυκόζη.

Τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη;
Είναι η ανικανότητα διάσπασης και αφομοίωσης της λακτόζης από τον οργανισμό.
Όταν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα λακτάσης στο λεπτό έντερο τότε δεν διασπάται η λακτόζη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε δυσφορία,φούσκωμα, πόνο και αέρια.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που άλλοτε είναι παροδικοί κι άλλοτε όχι, όπως η προσωρινή δυσπεψία, μια ίωση, διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος, η κληρονομικότητα κ.ά. Στο μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Ασίας και της Αφρικής υπάρχει έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης.

Πως αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στην λακτόζη;
Η δυσανεξία στην λακτόζη αντιμετωπίζεται με μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων που την περιέχουν. Υπάρχουν προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη και άλλα ελεύθερα σε λακτόζη, τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από βιολογικά καταστήματα ή καταστήματα υγιεινής διατροφής. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια