Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Από τον "υδραυλικό τηλέγραφο" στους δορυφόρους​

Οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε αυτό συμβάλλει η εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία σε όλες τις νέες - φορητές και μη - ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται, όπως το τηλέφωνο, η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Χάρη σε αυτές η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται πλέον σε....

 ελάχιστο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από την απόσταση, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μπορούν να βρίσκονται συνέχεια σε επικοινωνία.

Όλα ξεκίνησαν το 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς, έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεφωνικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαίου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα είναι γνωστή ως Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU).

Το 1995 είχαμε παγκοσμίως 87 εκατομμύρια χρήστες κινητών επικοινωνιών. Από αυτούς 22 εκατομμύρια στην Ε.Ε., 36 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και 29 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο. Στα τέλη του 2010, ο αριθμός των χρηστών αυτών εκτιμάται από τους ειδικούς ότι ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα ήδη περίπου 4 εκατομμύρια  άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η ανάγκη για αποστολή και λήψη μηνυμάτων και για εκμηδένιση της απόστασης συνοδεύει τον άνθρωπο από τη στιγμή της εμφάνισής του στον πλανήτη. Από την πρώτη σάλπιγγα που ήχησε, τα πρώτα σύννεφα καπνού που ανέβηκαν στον ουρανό μέχρι τον πλέον σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο στο Διάστημα.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.
Αυτή την εξελικτική διαδρομή μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο ξεχωριστό Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, το οποίο είναι το μόνο στη χώρα μας που διαθέτει μια πλήρη συλλογή εκθεμάτων σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μπορεί με μια βόλτα στους χώρους του να ενημερωθεί για το πώς διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί σήμερα.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό τη συλλογή, την καταγραφή, τη συντήρηση, την τεκμηρίωση και την έκθεση στο κοινό πληροφοριών, γνώσεων και αντικειμένων σχετικών με την εξέλιξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών.

Αντικείμενα
Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από πρωτότυπα αντικείμενα και αρχειακό υλικό και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσικούς τηλέγραφους, χειροκίνητα τηλέφωνα (τελών 19ου αιώνα), συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, αναλογικά κέντρα, καθώς και ομοιώματα εφευρέσεων από την ελληνική αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια.

Το μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του ΟΤΕ στην Νέα Κηφισιά (Πρωτέως 25, τηλ: 210 62. 01. 899) και διαθέτει χώρους για τη μόνιμη έκθεσή του, αίθουσα προβολών και διαλέξεων, βιβλιοθήκη και εργαστήριο. Με τις καθημερινές ξεναγήσεις στους χώρους του, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν για τους επισκέπτες, λειτουργεί συμπληρωματικά ως πηγή άντλησης γνώσεων για τις τηλεπικοινωνίες.

Δραστηριότητες που βοηθούν κάθε επισκέπτη..

*  Να εξοικειωθεί με το ιδιαίτερο αυτό είδος μουσείου και να γνωρίσει τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα.
*  Να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του, αφού πολλά από τα εκθέματα του μουσείου έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητά του.
*  Να γνωρίσει μέσα επικοινωνίας και να δει από κοντά συσκευές παλαιότερων εποχών.
*  Να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις και τη φαντασία του και να καλλιεργήσει τη μνήμη και την παρατηρητικότητά του.
*  Να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιακών μέσων.
pmavraganis@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια