Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κλάδεμα της ελιάς

Σε καμία περίπτωση δεν έχω τη πρόθεση να υποκαταστήσω γεωπόνους,έμπειρους ελαιοπαραγωγούς , ή κατ' επάγγελμα κλαδευτές.
Στόχος μου όμως είναι να γλυτώσω όσο το δυνατόν περισσότερα ( από τα πολύ υψηλά) μεροκάματα που τόσο είναι αναγκαία αυτή την εποχή..προς όφελος του οικογενειακού προγραμματισμού κάνοντας και κατά το δυνατόν σωστή δουλειά.
Παραθέτω λοιπόν μια λογική σειρά ενεργειών, που έχουν σχέση με το κλάδεμα της ελιάς, που ήδη το έχω δοκιμάσει μια φορά ακόμη χωρίς απολύτως κανένα ''κόστος'' σε ποσότητα παραγωγής σε σχέση με άλλα χρόνια που ανέθετα την εργασία σε ..''ειδικούς''.Απεναντίας τα οφέλη αρκετά.
1.Κλαδεύουμε λοιπόν για τους παρακάτω λόγους τα ελαιόδενδρα μας.
''Λαίμαργα''
δ.Κόβουμε τα λεγόμενα ''λαίμαργα'', οι οποίοι είναι βλαστοί μη καρποφόροι ,όταν ξεκινάνε από τον λαιμό του δένδρου.

4.Φιλοσοφία λειτουργίας του δένδρου
Με βάση την αρχή ότι η ζωηρή βλάστηση ανταγωνίζεται την καρποφορία πρέπει να θυμόμαστε ότι στα περιποιημένα δέντρα η ζωηρότητα της βλάστησης κατεβαίνοντας λίγο-λίγο από τους κάθετους κλάδους προς τις ποδιές και το αντίθετο η καρποφορία είναι περισσότερη στις ποδιές και λιγοστεύει ανεβαίνοντας προς την κορυφή της κόμης.
Τα μέρη της κόμης που δέχονται περισσότερο φως τείνουν να κάνουν πιο χοντρές ελιές και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι. Και είναι ευνόητο ότι οι δυο αυτές ιδιότητες εξασθενίζονται κατεβαίνοντας από τα ψηλά προς τα κάτω και προς το εσωτερικό της κόμης. Γι αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να μην είναι σφαιρική η κόμη. Οι ποδιές ,καρποφορώντας περισσότερο, εξαντλούνται ενωρίτερα και για αυτό είναι αυτές που πετούν τον μεγαλύτερο αριθμό λαίμαργων βλαστών.

5.Εργαλεία που απαιτούνται :

α. Αλυσοπρίονο κλαδευτικό (μικρό σε βάρος)
β. Πριόνια (μικρά -μεγαλύτερα)
γ. Σβαρνάς
δ. Κλαδευτήρι χειρός για μικρούς βλαστούς
ε. Κοσόρα ( μπορεί να κόψει λεπτά και χοντρά κλαριά)
στ. Γάντια προστασίας
ζ.Γυαλιά προστασίας
η. Σκάλα (εάν είναι δυνατόν διαιρούμενη για εύκολη μεταφορά)
θ.Τσάπα

6. Κέρδος από την ατομική προσπάθεια κλαδέματος των ελαιοδένδρων μας.
α. Οικονομικό
Όλοι οι ειδικοί σου λένε θα μπώ μέσα στο χωράφι,θα κάνω τη δουλειά μου και όποτε τελειώσω χωρίς χρονικό περιορισμό.Γνωστή η φράση ''εγώ γεννήθηκα στα δένδρα''
β.Σωματική άσκηση
Δεν θέλει άγχος και αν έχεις μικρή βοήθεια από συγγενικό σου πρόσωπο μπορεί να κλαδέψεις Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 20-30 ελιές.
γ.Έχεις έτοιμο το δένδρο για το μάζεμα της ελιάς αφού και στο εσωτερικό μπορείς να εργαστείς πατώντας στον λαιμό του δένδρου αλλά ταυτόχρονα δίνεις το ύψος εκείνο που σου επιτρέπει να δουλέψεις μόνος ή με συγγενικά πρόσωπα αποφεύγοντας πανύψηλες σκάλες άρα γλυτώνεις και από εδώ κόστη, αφού δεν χρησιμοποιείς κατ' ανάγκη ξένο προσωπικό.

7. Υπολείμματα κλαδέματος (κλάρες -φύλλωμα)
Εδώ σπουδαίο ρόλο παίζει η κοσόρα και το αλυσοπρίονο για χοντρότερα κλαδιά
α.Καθαρίζουμε και κρατάμε όσα κλαριά μας είναι χρήσιμα για προσάναμμα ή για καύση σε τζάκι
β.Το φύλλωμα χωρίς τα κλαδιά ή το αφήνουμε στο έδαφος για να ενσωματωθεί η φωνάζουμε έναν γείτονα ή φίλο που έχει ζωντανά να το παραλάβει, γιατί αποτελεί σπουδαία θρεπτική τροφή για αυτά.
Περισσότερες οδηγίες σε κάποιο ειδικό βιβλίο
aliartos-boiotias

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια