Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέα μέθοδος διάγνωσης καρκίνου του οισοφάγου

Μια σχετικά νέα, μη δαπανηρή μέθοδος οισοφαγοσκόπησης υπόσχεται ευκολότερη, ταχύτερη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου, φέρνοντας στο προσκήνιο, για ακόμα μία φορά, ένα καυτό ερώτημα: κατά πόσο είναι πάντα χρήσιμες και επωφελείς οι τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως π. χ. η μαστογραφία και η κολονοσκόπηση.

 Ειδικότερα, στη νέα μέθοδο διαρρινικής οισοφαγοσκόπησης ο ενδοσκόπος διέρχεται από....

 τη μύτη στον οισοφάγο και το στομάχι χωρίς να επιβάλλεται νάρκωση, επειδή δεν προκαλείται ο αντανακλαστικός «πνιγμός» της συμβατικής οισοφαγοσκόπησης.

 Πολλά κέντρα που την εφαρμόζουν επιθυμούν να γίνει «υποχρεωτική» η εξέταση για όλους μετά τα πενήντα έτη της ηλικίας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από αυτή τη μορφή του καρκίνου.
«Ο οισοφαγικός καρκίνος είναι ένας πραγματικός εφιάλτης», εξηγεί ο δρ Τζόναθαν Αβίβ, των ENT and Allergy Associates LLP της Νέας Υόρκης όπου εφαρμόζεται η μέθοδος.
«Είναι πολύ εύκολο να τον σταματήσουμε. Οπως όλοι όσοι περνούν τα πενήντα να υποβάλλονται τακτικά σε κολονοσκόπηση, έτσι πρέπει να υποβάλλονται και σε διαρρινική οισοφαγοσκόπηση», λέει ο δρ Αβίβ.

Ωστόσο, επί του παρόντος τουλάχιστον, καμία μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η τακτική οισοφαγοσκόπηση περιορίζει τον κίνδυνο θανάτων από τη νόσο, όπως π. χ. η μαστογραφία.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και οι σύλλογοι ειδικών δεν συνιστούν την πρακτική, ενώ σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας δεν πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τέτοια εξέταση ούτε καν αυτοί που υποφέρουν από «καούρες», κάτι που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον οισοφαγικό καρκίνο, αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ωφελείται ο άρρωστος.

Ο καρκίνος του οισοφάγου οδηγεί στον θάνατο τους τέσσερις από τους πέντε πάσχοντες μέσα σε μία πενταετία από τη διάγνωση, ενώ σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές, η συχνότητα εμφάνισης αδενοκαρκινώματος που διαγιγνώσκεται με τη διαρρινική οισοφαγοσκόπηση παρουσιάζει αύξηση κατά δύο έως τρία τοις εκατό κάθε χρόνο.

Όμως, η ασθένεια εξακολουθεί να είναι σπάνια (αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ 10.500 νέα κρούσματα οισοφαγικού καρκίνου, έναντι 143.000 κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού).

Οισοφαγικό σύνδρομο Barrett εμφανίζει το 5% των Αμερικανών, όμως παρά την επικρατούσα πεποίθηση σύμφωνα με την οποία είναι προκαρκινικό στάδιο, η επιθεώρηση New England Journal of Medicine δημοσίευσε μελέτη όπου αποδεικνύεται ότι μόνο πέντε στις δέκα χιλιάδες γυναίκες και δεκαπέντε άνδρες στους δέκα χιλιάδες που έπασχαν από αυτό τελικά εμφάνισαν καρκίνο.

Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από το θέμα της τακτικής οισοφαγοσκόπησης ΤΝΕ κρύβεται η επιθυμία κάποιων ειδικών να θησαυρίσουν.
Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια