Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τρισδιάστα​τες εικόνες ανίχνευσης καρκίνου

Η έλευση του τρισδιάστατου κινηματογράφου υπήρξε, πέρα από κάθε αμφιβολία, μία εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη για τους κινηματογραφόφιλους.
Ωστόσο η τεχνική της τρισδιάστατης εικόνας δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες ψυχαγωγίας μας, αλλά, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά του καρκίνου.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Leeds της Βρετανίας επινόησαν....

 μία τεχνική τρισδιάστατης απεικόνισης των ιστών.
Ο επιστήμονας που μελετά τον ιστό μπορεί να περιστρέψει τις έγχρωμες εικόνες καθ’ οιονδήποτε τρόπο επιθυμεί πάνω στην οθόνη και να τις εξετάσει απ’ οποιαδήποτε γωνία χρειάζεται.

Ανάλογες τεχνικές απεικόνισης και εξέτασης των ιστών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου δέκα χρόνια, αντικαθιστώντας τις συμβατικές μεθόδους ιστολογικής εξέτασης που απαιτούσαν τον διά χειρός τεμαχισμό πολύ λεπτών δειγμάτων ιστού προκειμένου να εξετασθούν κάτω από το μικροσκόπιο.
 Ωστόσο, τα παλιότερα σκάνερ αυτών των δειγμάτων, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα σε όλο τον κόσμο, παράγουν εικόνες μόνο σε δύο διαστάσεις και αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες μιας μόνο τομής του ιστού.
 Όλες οι παλαιότερες μέθοδοι, μάλιστα, εξηγεί ο δρ Ντέρεκ Μαγκί, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην τελευταία μελέτη, είχαν αρκετά μειονεκτήματα που υπερκεράστηκαν χάρη στις τρισδιάστατες εικόνες.

Κάθε ιστός είναι φυσικά τρισδιάστατος, εξηγεί ο Βρετανός επιστήμονας και αυτή του η ιδιότητα είναι πολύ πολύτιμη. Εάν παραδείγματος χάριν πάρεις ένα αιμοφόρο αγγείο και το τεμαχίσεις, η εικόνα του στις δύο διαστάσεις είναι ελλιπής.
Αυτή δεν σου λέει τίποτα για τις διασυνδέσεις του ή για τις διακλαδώσεις του συγκεκριμένου δικτύου αιμοφόρων αγγείων, πληροφορία μεγίστης σημασίας για όσους προσπαθούν να διαγνώσουν την ύπαρξη καρκινικών όγκων.
 Μια τρισδιάστατη εικόνα προφανώς δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες.
 Για να δημιουργηθεί μια τέτοια απεικόνιση, το υπό εξέταση τμήμα του ιστού πρέπει να κοπεί με ειδικό εργαλείο υψηλής ακριβείας σε εκατοντάδες εξαιρετικά λεπτές φέτες.
Κάθε μία από αυτές τοποθετείται σε «πινακίδιο», σε ένα κομμάτι γυαλί με πάχος 1 χιλιοστό και τοποθετείται σε ένα ψηφιακό σκάνερ, που δημιουργεί απεικονίσεις στις δύο διαστάσεις.

 Το νέο λογισμικό του πανεπιστημίου του Λιντς δημιουργεί στη συνέχεια μία ολοκληρωμένη τρισδιάστατη εικόνα, την οποία μπορεί να χειριστεί ο ερευνητής όπως θέλει.
Η νέα τεχνική επιτρέπει την ανίχνευση καρκινικών όγκων που δεν θα είχαν γίνει «ορατοί» με άλλες πιο συμβατικές μεθόδους.
Γενικότερα, όμως, η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ασθένειας.
καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια