Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Eadweard J. Muybridge 1830-1904 Άγγλος φωτογράφος

9 Απριλίου 1830 - Κίνγκστον απόν Τζέιμς, 8 Μαΐου 1904
Ένας προφήτης του κινηµατογράφου
Ο Εadweard j.Muybridge ( Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ ) γεννήθηκε στο Kingston upon Thames στις 9 Απρ 1830 ήταν ένας Άγγλος φωτογράφος και εφευρέτης της κινούμενης εικόνας Ολλανδικής καταγωγής ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γνωστός για την σύνθεση φωτογραφιών αλόγων κούρσας με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν σε κίνηση.
Ο Muybridge με τον κατάλληλο συνδυασμό και την εναλλαγή των φωτογραφιών από ένα άλογο που καλπάζει σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, απέδιδε την αίσθηση της κίνησης.
Eadweard J. Muybridge
Όλα άρχισαν από ένα στοίχηµα....
Το 1872 ο Λέλαντ Στάνφορντ, βαρόνος των σιδηροδρόµων και µελλοντικός ιδρυτής του οµώνυµου πανεπιστηµίου αναρωτήθηκε αν υπήρχε µια στιγµή που οι οπλές των αλόγων «αιωρούνται» λίγο πιο πάνω από το έδαφος.
Γι' αυτό το καπρίτσιο, προσέλαβε τον Βρετανό φωτογράφο Ιντγουιρντ Μάιµπριτζ (1830 - 1904), µε πολλά «ένσηµα» μέχρι τότε στην απεικόνιση καλιφορνέζικων τοπίων.
Ο τελευταίος έπεσε κατευθείαν στη δουλειά και το 1878 κατάφερε να αποδείξει ότι ο επιχειρηµατίας είχε δίκιο.
Όλα αυτά µε µια κατασκευή 30 µηχανών, ο φωτοφράχτης των οποίων ενεργοποιούνταν από µια κλωστή κάθε φορά που την έσπαζε το άλογο µπροστά τους. Οι λήψεις αυτές τον έκαναν διάσηµο και γέννησαν την ιδέα της κινηµατογραφικής κάµερας, εφτά χρόνια πριν απ' την προβολή των αδερφών Λιµιέρ στο Παρίσι. Τα φωτογραφικά στιγµιότυπα – που έγιναν πίνακες απ' τον Φράνσις Μπέικον και πρότυπο γιατις σκηνές αργής κίνησης στο «Matrix» –παρουσιάζονται στην έκθεση «Helios: Eadweard Muybridge in a time of a change», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.
Ο Καλπασμός ενος αλόγου και μια δολοφονία ήταν οι δύο κορυφαίες στιγμές της ζωής Muybridge του. Σκότωσε έναν άνδρα, που ήταν εραστής της γυναίκας του και αργότερα αθωώθηκε.
πέθανε στις 8 Μαΐου 1904
ektiesthisi.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια