Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Λούσι δεν ήταν μόνη...

Απολιθώματα των οστών ποδιού που ανήκε σε ανθρωποειδές ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία τα οποία αποδεικνύουν ότι στην περιοχή ζούσαν δύο διαφορετικά είδη ανθρωποειδών πριν από περίπου 3,4 εκατομμύρια χρόνια.
Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature» μαρτυρούν ότι η διάσημη Λούσι, ο Australopithecus afarensis δεν ήταν μόνη αλλά ότι υπήρχε και άλλος πρόγονος του ανθρώπου που έζησε εκείνη την εποχή.

Το δάχτυλο με την…κλίση
Μεταξύ των οκτώ τμημάτων οστών ενός δεξιού ποδιού που ήλθαν στο φως στο Μπούρτελε το οποίο βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Χαντάρ στην περιοχή Αφάρ της βορειοανατολικής Αιθιοπίας (σημειώνεται ότι στην Αφάρ βρέθηκε και η Λούσι) είναι εκείνο ενός μεγάλου δαχτύλου το οποίο είναι στραμμένο προς τα έξω. Αυτό μαρτυρεί ότι το είδος που διέθετε τέτοιο δάχτυλο ποδιού ήταν σε θέση να σκαρφαλώνει στα δέντρα. Τα απολιθώματα αυτά διαφέρουν από τα οστά των ποδιών της Λούσι τα οποία ήταν ευθυγραμμισμένα και δείχνουν ότι ο Australopithecus afarensis είχε σηκωθεί στα δύο πόδια.

«Δεν περιμέναμε ποτέ να βρούμε απολιθώματα οστών ποδιού σαν και αυτά σε είδος που έζησε πριν από 3,4 εκατομμύρια χρόνια» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελασιέ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ στο Οχάιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αντίς –Αμπέμπα.

Ζωή στα δέντρα

Ο επιστήμονας εξήγησε πως παρότι οι σύγχρονοι πίθηκοι διαθέτουν παρόμοια δάχτυλα με αυτά που διέθετε το είδος του Μπούρτελε, το μόνο άλλο ανθρωποειδές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι είχε παρεμφερή δάχτυλα ήταν ο Ardipithecus ramidus που έζησε πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια. «Ο Australopithecus afarensis παρότι έζησε την ίδια εποχή με το είδος που τώρα ανακαλύψαμε είχε εγκαταλείψει τη ζωή στα δέντρα, ωστόσο το νεοανακαλυφθέν ον προφανώς δεν πατούσε μόνο στο έδαφος» είπε ο δρ Χαϊλέ –Σελασιέ.

Οι ερευνητές δεν έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους αρκετά στοιχεία ώστε να ταυτοποιήσουν το είδος του ανθρωποειδούς στο οποίο ανήκαν τα οστά του ποδιού. Όπως λένε απαιτούνται περισσότερα δείγματα από το κρανίο ή τα δόντια ώστε να προσδιοριστεί ο «κάτοχός» του.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό, εξαφανισμένο πλέον «κλαδί» στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου που αφορά τα ανθρωποειδή. Μαρτυρούν επίσης ότι πιθανότατα υπήρξαν διαφορετικά εξελικτικά μονοπάτια τα οποία οδήγησαν στην ανάπτυξη ποδιών κατάλληλων για την όρθια βάδιση. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια