Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ταχίνι

.
'Ενα ιδιαίτερο θρεπτικό φυσικό παράγωγο του σουσαμιού είναι το ταχίνι, το οποίο παράγεται από τη διαδικασία αποφλοίωσις και ξήρανσης του σουσαμιού και εμφανίζεται ως πολτός.
Το ταχίνι, όπως και το σουσάμι, διακρίνεται από την ποικιλότητα του σε θρεπτικά συστατικά.
Συγκεκριμένα, το ταχίνι αποτελεί τρόφιμο, το οποίο αυξάνει ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και μνήμη, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β3).
Έτσι, σε συνδυασμό με μέλι, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται σε περιόδους εξετάσεων και από άτομα με έντονη πνευματική δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα, άτομα με σιδηροπενική αναιμία ενδείκνυται να εντάξουν στη διατροφή τους το ταχίνι, επειδή είναι πλούσιο σε σίδηρο και φιλικό οξύ.
Η διατροφική αξία του ταχινού ενισχύεται από το αυξημένο περιεχόμενό του σε αντιοξειδωτικά (σελήνιο, φυτοστερόλες, λιγνάνες, βιταμίνη Ε), που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την οξειδωτική φθορά των ελεύθερων ριζών.
Επιπλέον, η ένταξή του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης (ολικής και κακής), λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί μία από τις επιπρόσθετες διατροφικές ιδιότητες του ταχινιού, αφού διαθέτει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες) και χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων).
Τέλος, το ταχίνι και το σουσάμι είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε περιόδους νηστείας, όπου η κατανάλωση κρέατος και γαλακτομικών είναι μειωμένη, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο και πρωτεΐνη.
Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια