Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συμβουλές για τη διατροφή της Μεγάλης Εβδομάδας

Συμβουλές για τη διατροφή της Μεγάλης Εβδομάδας
Αν και η νηστεία εμπεριέχει την έννοια της αυτοσυγκράτησης, άρα και της στέρησης, αντί να μας βοηθά να αδυνατίσουμε συχνά μας αφήνει "προίκα" μερικά παραπανίσια κιλά.
Κι αυτό γιατί με άλλοθι ότι στερούμεθα το κανονικό μας φαγητό στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τσιμπολογάμε όλη την ημέρα τρόφιμα που, αν και νηστίσιμα, έχουν υψηλό θερμικό περιεχόμενο.
Πρώτο στη λίστα των παχυντικών νηστίσιμων σνακ είναι το ψωμί, που όχι μόνο συνοδεύει τα γεύματά μας, αλλά επιπλέον το χρησιμοποιούμε για να βουτάμε κομμάτια στη σάλτσα των λαδερών συνταγών, αφού έχουμε αδειάσει το πιάτο μας.
"Τα πνίγουμε με λάδι νηστίσιμα φαγητά αποτελούν την έτερη "απειλή" της σιλουέτας και της υγείας κατά τη διάρκεια της νηστείας" επισημαίνει ο κλινικό διαιτολόγος - διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.
 "Εξίσου πλούσιοι σε θερμίδες είναι οι τηγανητοί μεζέδες, όπως οι πατάτες, και τα καλαμαράκια, που έχουν επιπλέον κινδύνους όταν τα τρώμε έξω, αν έχουν μαγειρευτεί σε πολυ-χρησιμοποιημένα και συνεπώς βαριά οξειδωμένα λάδια", προσθέτει ο κ.Γρηγοράκης.
Το νηστίσιμο, πλην όμως παχυντικό, μενού ολοκληρώνεται με το χαλβά του μπακάλη, που, αν και αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και πολυακόρεστων (ω) λιπαρών οξέων - δηλαδή πολύτιμων συστατικών για τον οργανισμό - δεν είναι για χόρταση, αφού κάθε πιρουνιά μας φορτώνει με 45 επιπλέον θερμίδες. Πιο παχυντικός είναι ο χαλβάς με σοκολατένια επικάλυψη, ενώ παρόμοια θερμική αξία έχουν τα γλυκά του κουταλιού, με κάθε γενναία κουταλιά να μας δίνει από 50 έως 60 θερμίδες.

.. Για.light μενού.
*  Αντί για τηγανητά καλαμαράκια τρώμε ψητό καλαμάρι ή θράψαλα που έχουν κατά 5 φορές μικρότερο θερμιδικό περιεχόμενο. Εξίσου light είναι τα καλαμαράκια και οι σουπιές κονσέρβας, αρκεί να τα ξεπλένουμε καλά για να φύγει η περίσσεια αλατιού.

*   Περιοριζόμαστε σε μια φέτα ψωμί με το φαγητό και δεν τρώμε όλη τη φραντζόλα. Επίσης προτιμούμε το ψωμί από την ίδια ποσότητα φρυγανιάς ή παξιμαδιού, γιατί τα τελευταία ως αφυδατωμένα δίνουν περισσότερες θερμίδες.

*   Αποφεύγουμε τα πνιγμένα στο λάδι λαδερά φαγητά και τα τρώμε στεγνά χωρίς σάλτσα. Αν τα μαγειρεύουμε στο σπίτι, προσθέτουμε 3-4 κουταλάκια του γλυκού λάδι στην κατσαρόλα στο τέλος του μαγειρέματος και , αν τα παραγγέλνομαι έξω, ζητάμε να μας τα στραγγίσουν ή ζητάμε τη φάβα και τα χόρτα να έρθουν στο τραπέζι χωρίς λάδι (μπορούμε πάντα να προσθέσουμε εμείς όσο θέλουμε).

*   Δεν χορταίνουμε με χαλβά. Για επιδόρπιο ιδανικές είναι οι μπουκίτσες χαλβά που πρόσφατα εμφανίστηκαν και στα σούπερ μάρκες, αρκεί να περιοριστούμε σε μία.
*   Οι ξηροί καρποί δεν είναι για χόρταση. Αν πεινάμε ανάμεσα στα γεύματα μπορούμε να φάμε 6-8 αμύγδαλα ή φουντούκια ή 5 καρύδια ή μερικά στραγάλια που έχουν ακόμα πιο χαμηλή θερμιδική αξία, αλλά δεν τρώμε τους ξηρούς καρπούς με επικάλυψη (είναι πολύ παχυντικοί) ούτε απευθείας από το μπολ, ώστε να μη το παρακάνουμε με την ποσότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια