Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι γέννες διαρκούν περισσότερο σήμερα από ό,τι πριν 50 χρόνια

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες ώρες για να γεννήσουν στην εποχή μας από ό,τι πριν 50 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι στο πρώτο στάδιο του τοκετού, οι πόνοι της γέννας έχουν αυξηθεί κατά 2,6 ώρες κατά μέσο για τις γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά και κατά δύο ώρες για όσες έχουν ξαναγεννήσει.
Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με.....

 επικεφαλής την επιδημιολόγο Κάθριν Λάφον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας "American Journal of Obstetrics and Gynecology" και μελέτησαν περίπου 140.000 τοκετούς, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν με βεβαιότητα όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αυτή την αύξηση. Όμως εκτιμούν ότι η χρονική επέκταση της γέννας οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στην ιατρική πρακτική που στο μεταξύ έχουν συμβεί στα σύγχρονα μαιευτήρια.

Οι επιστήμονες συνέκριναν στοιχεία της δεκαετίας του ΄60 με πιο πρόσφατα στοιχεία και βρήκαν ότι η χρονική επέκταση αφορά κυρίως το πρώτο στάδιο του τοκετού, όταν διαστέλλεται ο τράχηλος της μήτρας, πριν η έγκυος αρχίσει την ενεργητική ώθηση για να βγει το μωρό.
Εξάλλου, σύμφωνα με την μελέτη, τα σύγχρονα μωρά γεννιούνται κατά μέσο όρο πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με πριν από πέντε δεκαετίες. Επίσης έχουν γενικά μεγαλύτερο βάρος, ενώ και οι σύγχρονες έγκυες ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι στη δεκαετία του ΄60. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες μητέρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές και καθυστερήσεις κατά τον τοκετό.

Τέλος, οι σύγχρονες νέες μητέρες είναι κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια μεγαλύτερες στην ηλικία κατά τη στιγμή του τοκετού, σε σχέση με πριν 50 χρόνια. Το τελευταίο αυτό σημείο παίζει ρόλο, όπως δήλωσε η Λάφον, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας έγκυες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γεννήσουν από ό,τι οι πιο νέες, αν και αυτή η ηλικιακή διαφορά δεν μπορεί από μόνη της να εξηγήσει γιατί οι σύγχρονες γέννες διαρκούν τόση ώρα παραπάνω.

Μάλιστα, οι σύγχρονοι γυναικολόγοι χορηγούν πιο συχνά στις εγκύους την ορμόνη ωκυτοκίνη για να επισπεύσουν τον φυσιολογικό τοκετό (το 31% των εγκύων σήμερα παίρνει ωκυτοκίνη έναντι 12% πριν 50 χρόνια). Αν αυτό δεν γινόταν, τότε μερικοί σύγχρονοι τοκετοί μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας.

Από την άλλη, στα σύγχρονα μαιευτήρια υπάρχει σημαντική αύξηση στη χρήση της επισκληριδίου αναισθησίας, δηλαδή της έγχυσης αναλγητικών στον νωτιαίο μυελό, ώστε να μειώνονται οι πόνοι της γέννας. Όμως αυτή η πρακτική αυξάνει τη διάρκεια του τοκετού κατά 40 έως 90 λεπτά. Σήμερα πάνω από τις μισές γυναίκες (55%) κάνουν επισκληρίδιο αναισθησία έναντι μόλις 4% στη δεκαετία του ΄60.

Εξάλλου, μερικές φορές στο παρελθόν οι γιατροί επιτάχυναν τη διαδικασία του τοκετού είτε διευρύνοντας χειρουργικά το άνοιγμα του κόλπου της εγκύου, είτε χρησιμοποιώντας συχνότερα λαβίδες για να τραβήξουν έξω το μωρό. Σήμερα οι γιατροί συνήθως επεμβαίνουν με ανάλογο τρόπο μόνο αν η γέννα κινδυνεύει με αποτυχία.
Η μελέτη, επίσης, δείχνει ότι οι τοκετοί με καισαρική τομή σήμερα είναι τέσσερις φορές συχνότεροι από ό,τι πριν από 50 χρόνια (περίπου το 12% σήμερα των συνολικών τοκετών έναντι 3% τότε).
otenet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια