Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λεβάντα

Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, οι φρυγανότοποι της χώρας μας θα στολιστούν με το όμορφο, βαθύ μοβ χρώμα της αγριολεβάντας (avandula stoechas) και οι μέλισσες θα ζουζουνίζουν ανυπόμονα, για να τρυγήσουν τη γύρη από τα μυρωδάτα άνθη της, που φύονται στην άκρη των βλαστών με τα γκριζοπ΄ρασινα βελούδινα φιλαράκια.
Το ελληνικό Πάσχα τη βρίσκει ανθισμένη, γι αυτό σε πολλά μέρη την ονομάζουν και λαμπρή.
Η λεβάντα καλλιεργείται για το αιθέριο έλαιό της, που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρκακευτική, αλλά και για τον αρωματισμό και την προστασία των ρούχων μας.
Εμείς, φυσικά, μπορούμε να την καλλιεργήσουμε ως καλλωπιστικό, επιλέγοντας εδάφη με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστες θέσεις, ενώ θα εκτιμήσουμε και την αντοχή της στη ξηρασία. Το ελαφρύ κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας θα ενισχύσει την ανάπτυξή της.
'Αλλα είδη λεβάντας είναι η "αγγλική" λεβάντα Lavanula angustifolia και η "γαλλική" L.dentata.
Η αγγλική λεβάντα, είναι η καταλληλότερη για εμπορική καλλιέργεια, καθώς περιέχει καλύτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο και σε μεγαλύτερη ποσότητα.
κτήμα & κήπος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια