Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Colosseum το μεγαλοπρεπή​ Στάδιο της Ρώμης

Οι Ρωμαίοι διακρίθηκαν στη δημιουργία μεγάλων δημοσίων χώρων και κτισμάτων, καθώς κατά σειράν οι αυτοκράτορες επιχειρούσαν να υπερτερήσουν απέναντι στους προκατόχους τους με το να κατασκευάζουν ολοένα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία: τα φόρουμ, τις βασιλικές, τους ναούς, τα ιπποδρόμια, τα θέατρα, τα δημόσια λουτρά και τις θριαμβικές αψίδες.
Πολλά από αυτά τα σημαντικά κτίσματα διατηρούνται έως σήμερα.
Το Κολοσσαίο, που κτίστηκε τον 1ο μ.Χ.αιώνα, στέκει ακόμα, στο κέντρο μιας σύγχρονης Ρώμης.

Το Κολοσσαίο.
Περισσότερο απ οτιδήποτε άλλο ήταν η χρήση ενός υλικού - του σκυροδέματος - που επέτρεψε την κατασκευή του Κολοσσιαίου. Οι Ρωμαίοι του 3ου π.Χ. αιώνα ανακάλυψαν ότι ένα μείγμα αμμώδους ηφαιστειακής στάχτης και ασβεστοκονιάματος, συνδυασμένο με άμμο και χαλίκια, κατέληγε στεγνώνοντας σε έναν εντελώς αδιάβροχο και σκληρό συνθετικό βράχο που επέτρεπε τη στέγαση μεγάλων ανοιγμάτων.

Πως χτίστηκε.
Το Κολοσσαίο άρχισε να χτίζεται επί αυτοκρατορίας Βεσπασιανού, το έτος 70 μ.Χ. Συμπαγές σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε στις δώδεκα μέτρων βάθους θεμελιώσεις του, και συνδεόμενα με σκυρόδεμα τούβλα, για τους περισσότερους θόλους.
Η κατασκευή του διήρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια.
Κάτω από την αρένα υπήρχε ένας εκτενής λαβύρινθος από περάσματα, αποθήκες, καλύμματα για τους μονομάχους και κλουβιά για τα άγρια θηρία.
Από την εξωτερική πλευρά, τα τρία πρώτα επίπεδα των αψίδων διαχωρίζονται με δωρικούς, ιωνικούς και κορινθιακούς κίονες.
Στο εσωτερικό οι στοές των θεατών οδηγούσαν τους πιο σπουδαίους από αυτούς στις χαμηλές κερκίδες, και τους λιγότερο σημαντικούς θεατές στις ψηλές.
Στην αυτοκρατορία του Τίτου Φλάβιου, το 80 μ.Χ. τελέστηκαν στο Κολοσσιαίο εκατό ημερών αγώνες.
Δυο χρόνια αργότερα, ο αυτοκράτορας Δομιτιανός έκανε την προσθήκη του τελευταίου, κορινθιακού ρυθμού, ορόφου.

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια