Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το διάσημο κωδωνοστάσ​ιο της Πίζας

Στην Ιταλία, τα κωδωνοστάσια ή καμπαναριά των καθεδρικών αποτελούν συχνά ξεχωριστές κατασκευές, κι αυτός της Πίζας εντάσσεται σ αυτήν την κατηγορία.
Χτίστηκε μεταξύ του 1174 και του 1271, και ο τελευταίος όροφος για τις καμπάνες περατώθηκε το 1350.
Σχεδόν αμέσως, ο πύργος άρχισε να γέρνει.
Ήδη μια κλίση είχε αρχίσει να εμφανίζεται πριν από την περάτωση, και οι κατασκευαστές προσπάθησαν να τελειώσουν τους ορόφους με τέτοιον τρόπο, ώστε η κορυφή να μένει οριζόντια έστω κι αν η βάση δεν είναι τέτοια.
Ο πύργος διατηρεί πάντως την κεκλιμένη όψη του.
Το πρόβλημα κλίσης βρίσκεται στο υπέδαφος.
Είναι πολύ μαλακό, και τα θεμέλια του πύργου δεν εκτείνονται αρκετά, έτσι ώστε να εμποδίσουν την υπερφόρτιση του εδάφους και την ελαφρά καθίζηση.

Κινδυνεύει να πέσει;
Κάθε χρόνο ο Πύργος γέρνει λίγο περισσότερο, και οι τάσεις που ασκούνται στη λιθοδομή αυξάνουν τόσο επικίνδυνα, ώστε αν η κίνηση αυτή δε σταματήσει, το κτίσμα κινδυνεύει να καταρρεύσει,.

Η διάσωση του Πύργου.
Ο Κεκλιμένος Πύργος είναι πια τόσο διάσημος για την καθίζησή του, ώστε κανείς δεν τον θέλει κάθετο πάλι! Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αναχαιτιστεί η περαιτέρω καθίζηση, και το οικοδόμημα να ανορθωθεί μόνο όσο χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί, και να γίνουν κάποιες επεμβάσεις στην τοιχοποιία.

Άλλοι Κεκλιμένοι Πύργοι.
Ο Πύργος της Πίζας δεν είναι ο μόνος κεκλιμένος της Ιταλίας. Υπάρχουν ακόμα δύο: ο πύργος Αζινέλι και ο πύργος Γκαριζέντα. Είχαν χτιστεί λίγο νωρίτερα στην Μπολόνια, και ο πιο ψηλός από αυτούς ξεπερνάει σε ύψος εκείνον της Πίζας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια