Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Comp houses έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στην Αμερική

Το κομπ (cob)
Όχι, δεν έχουν καμία σχέση με...κόμπους.
Τα σπίτια "κομπ" βασίζονται σε μια πολύ παλιά κατασκευαστική μέθοδο.
Στη δυτική Ευρώπη είναι πάρα πολλά τα γραφικά σπιτάκια που είναι φτιαγμένα από κομπ, αρκετά από τα οποία μάλιστα κατοικούνται τα τελευταία 500 χρόνια.
Είναι άνετα και ανθεκτικά, γι αυτό άλλωστε και επανήλθαν στην επικαιρότητα.
http://www.i-diadromi.gr/ 
Τι είναι το "κομπ";
Το όνομα αυτής της τεχνικής προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη, την cob, που σημαίνει "σβόλος". Και πρόκειται για μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος. Με τη βοήθεια χεριών και ποδιών, σχηματίζουν μάζες πηλού, ανακαταμένου με άχυρο και άμμο, οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη. Ούτε καλούπια είναι απαραίτητα ούτε ίσιες φόρμες, με αποτέλεσμα το ίδιο το υλικό να οδηγεί τους δημιουργούς του σε "σπίτια - γλυπτά", αφού χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια πετυχαίνουν καμπύλους τοίχους, αψίδες ή θολούς. Μοιάζει σαν να κάνεις γλυπτική με πηλό δηλαδή.
 http://www.i-diadromi.com/
Φθηνό, ανθεκτικό..
Τα γήινα αυτά σπίτια είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα. Αντέχουν σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, από τα πολύ κρύα κλίματα μέχρι στην έρημο. Οι τοίχοι τους έχουν πάχος 40-60 εκατοστά και εξασφαλίζουν ικανοποιητική μόνωση. Έτσι, το χειμώνα χρειάζεται ελάχιστη θέρμανση και το καλοκαίρι καθόλου ψύξη. Εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, το σπίτι από κομπ έχει ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη.

....και οικολογικό
Δεν επιβαρύνει τα δάση, δεν κατασπαταλώνται φυσικοί πόροι για την κατασκευή του, δεν εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα.
Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη.
Για να το πούμε απλά: τα κομπ είναι το πιο αθώο, φθηνό και υγιεινό οικοδομικό υλικό. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια