Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασικοί κανόνες ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι ♣ ♥ ♣ ♥

Είναι γεγονός ότι τα ακατάλληλα τρόφιμα ευθύνονται για μεγάλο αριθμό από τροφικές ασθένειες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά τροφίμων και πρώτων υλών μαγειρικής.
Δεν αρκεί όμως αυτό.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ασφάλειας τροφίμων είναι η συντήρηση.
Γιατί ασφαλή τρόφιμα είναι τα καλοσυντηρημένα τρόφιμα.

Σας υπενθυμίζουμε εδώ μερικούς βασικούς κανόνες ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι που θα πρέπει να τηρείτε σχολαστικά για να έχετε το κεφάλι σας και το στομάχι σας ήσυχο.

- Μην αφήνετε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τοποθετήστε τα άμεσα στη συντήρηση, στην κατάψυξη ή στα ράφια της κουζίνας σας, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης που αναφέρονται στις συσκευασίες των προϊόντων.

- Οποιαδήποτε καθυστέρηση τοποθέτησης ευπαθών προϊόντων στο ψυγείο σημαίνει μεταβολή της θερμοκρασίας τους και ενδεχομένως αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

- Τοποθετείτε τα μαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα σε διαφορετικά ράφια από τα ωμά τρόφιμα.

- Τοποθετείτε τα ωμά τρόφιμα στα κάτω ράφια του ψυγείου.

- Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία ή σκεύη ή σκεπάζετέ τα με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Ελέγχετε αν υπάρχει διαρροή υγρών από τα ωμά τρόφιμα (κρεατικά, ψάρια κ.λπ.).

- Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στη χαμηλότερη δυνατή επιλογή, ώστε να αποφεύγεται αφενός η δημιουργία πάγου και να επιτυγχάνεται αφετέρου η μέγιστη διατηρησιμότητα των τροφίμων.

- H ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση του ψυγείου σας είναι μικρότερη από +5°C.

- Προϊόντα που στα καταστήματα προσφέρονται σε ψυχόμενο χώρο πρέπει να τοποθετούνται απαραίτητα στο ψυγείο.

- Διατηρείτε το ψυγείο σας καθαρό και σιγουρευτείτε ότι λειτουργεί κανονικά συμβουλευόμενοι τις οδηγίες του κατασκευαστή του.

- Τηρείτε πάντα τις οδηγίες καλής χρήσης και ακολουθείτε τη συχνότητα των αποψύξεων που πρέπει να κάνετε.

- Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο σας και μην αφήνετε μέσα προϊόντα ασυσκεύαστα ή με ανοιχτή τη συσκευασία τους - ειδικά έτοιμα για κατανάλωση ή μαγειρεμένα - που μπορεί να επηρεάσουν ή να επηρεαστούν από την οσμή άλλων προϊόντων.

- Τα ξηρά προϊόντα φυτικής προέλευσης, τα δημητριακά, τα όσπρια, το ρύζι, το αλεύρι, τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες και οι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάσσονται σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον.

- Τα όσπρια, το ρύζι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά γενικά καλό είναι να φυλάσσονται σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια