Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ποιος είναι ο ηγούμενος ΕΦΡΑΙΜ

Γεννήθηκε το 1956 στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου στην Κύπρο. Οι γονείς του, Σωτήρης και Βασιλική Κουτσού είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, ενώ ο πατέρας του είχε ακόμα άλλα δύο παιδιά από την πρώτη του γυναικά, Παντελού.
Από μικρός είχε δείξει την θρησκευτικότητά του, αφού υπηρετούσε στην Εκκλησία του...

χωριού του, παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και εξεδήλωσε την πρόθεσή του για να ιερωθεί. Αφού τελείωσε τον κύκλο της μέσης εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου, εισήχθη στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Λευκωσία για να παρακολουθώντας μαθήματα με απώτερο σκοπό την Ιερωσύνη. Εντούτοις, μετά την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, εκδιώκεται μαζί με την οικογένειά του από το χωριό του και βρίσκουν καταφύγιο στο χωριό Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας.

Κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πατέρας του και δύο από τα μεγαλύτερα αδέρφια του πιάνονται αιχμάλωτοι από τους Τούρκους. Ο πατέρας του από τότε αγνοείται.

Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά, ο τότε κατά κόσμος Βασίλειος γράφτηκε στο Τμήμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποία παρακολούθησε μαθήματα για τέσσερα χρόνια και απεφοίτησε επιτυχώς το 1978. Κατόπιν, επέστρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα Κύπρο και δίδαξε ως καθηγητής για κάποιο διάστημα στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Λευκωσία.
Ο νεαρός Θεολόγος Βασίλειος είχε στενή επαφή με την Εκκλησία και τον Μοναχισμό και επισκεπτόταν διάφορα μοναστήρια στην Κύπρο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 (περί το 1979), πέρασε από την Κύπρο ο Κύπριος Αγιορείτης Μοναχός Γέροντας Ιωσήφ ο μετέπειτα καλούμενος ο Βατοπαιδινός. Ο Γέροντας Ιωσήφ είχε προηγουμένως (από το 1946) ασκηθεί στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Νέα Σκήτη της Μονής Αγίου Παύλου ως υποτακτικός του Οσίου Γέροντος Ιωσηφ του Ησυχαστού (1898-1959), μέχρι την κοίμησή του το 1959. Ο Γέρων Ιωσήφ αφού επανήλθε στην Κύπρο, ασκήθηκε για κάποιο διάστημα στην Ιερά Μονή Ιερέων στην Πάφο. Σε αυτό το διάστημα, ο νεαρός Βασίλειος γνωρίστηκε με τον Γέροντα Ιωσήφ και παρέμεινε κοντά του ως μαθητής του. Σε εκείνο το διάστημα, στην συνοδεία του Γέροντος Ιωσήφ προσήλθε και ο τότε Διάκονος, νυν Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Μετά από την Μονή Ιερέων στην Πάφο, ο Γέροντας Ιωσήφ γύρισε στον Άθωνα με την συνοδία του. Στην αρχή εγκαθίστανται στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου κοντά στην πρωτεύσουσα του Αγίου Όρους, Καρυές στην οποία παρέμειναν για διάστημα πέραν του ενός έτους. Ακολούθως μεταφέρθηκαν στην Νέα Σκήτη στο Κελί του Ευαγγελισμού. Εκεί το 1982 ο κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού κείρεται σε Εφραίμ Μοναχό στην κυρίαρχο Μονή Αγίου Παύλου και ακολούθως το 1983 χειροτονείται Ιεροδιάκονος και κατόπιν Ιερομόναχος. Στην Νέα Σκήτη αρκετοί μοναχοί προσέρχονται κοντά στον Γέροντα Ιωσήφ και η συνοδία μεγαλώνει. Στο Άγιον Όρος ο Μοναχός Εφραίμ έχει την ευλογία να γνωρίσει από κοντά Οσίους Γέροντες, όπως τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη στα Κατουνάκια και τον Γέροντα Παΐσιο.

Υπόθεση Βατοπαιδίου
Το 2008 ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση που συνεχίζει να απασχολεί μέχρι και σήμερα σχετικά με τις ανταλλαγές που έγιναν στη Μονή Βατοπαιδίου. Ο ηγούμενος Εφραίμ βρέθηκε τότε στο επίκεντρο καθώς του αποδόθηκε ο κεντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος στις ενέργειες, που έγιναν με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων, που έγινε γνωστο και ως το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.
Μετά από εισήγηση της Ειδικής Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, αποφασίστηκε η προφυλάκιση του ηγούμενου.

Η Ειρήνη Καλού, που χειρίζεται την ανάκριση, αναφέρει προς τους εφέτες του Συμβουλίου πως σε βάρος του Εφραίμ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και τονίζει πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

-Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

-Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

-Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.

Η άποψη της κ. Καλού υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους της, μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που αποφάσισαν την προφυλάκιση του Εφραίμ.
Σήμερα, ο ηγούμενος μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, έπειτα από ένα θρίλερ που εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την προφυλάκισή του. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια