Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το άλογο Hickstead

Τραγωδία που θα μπορούσε να είχε εμπνεύσει τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ διαδραματίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βερόνα. Στην πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας άφησε την τελευταία του πνοή το φημισμένο άλογο «Χίκστεντ» (Hickstead), απόγονος του επίσης διάσημου αλόγου «Αμλετ».

Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου υπερπήδησης εμποδίων, ο «Χίκστεντ» άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή. Τραγικό πρόσωπο θεωρείται και ο ολυμπιονίκης αναβάτης του. Ο Έρικ Λαμάζ έχει συνδέσει το όνομά του με απόπειρα αυτοκτονίας και χρήση κοκαΐνης. Αυτά, όμως, αποτέλεσαν παρελθόν όταν μπήκε στη ζωή του ο «Χίκστεντ».

«Για κάθε αναβάτη υπάρχει ένα άλογο και για κάθε άλογο υπάρχει ένας αναβάτης», λένε οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ιππασία.

 Αυτό συνέβαινε και στη «σχέση» του Λαμάζ με τον «Χίκστεντ». Ο Καναδός από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την υπερπήδηση εμποδίων και το 1996 κλήθηκε στην ολυμπιακή ομάδα της χώρας του. Ένα θετικό τεστ σε κοκαΐνη έγινε αιτία για να αποπεμφθεί και να αποκλειστεί από τη διοργάνωση. Ο Λαμάζ διεκδίκησε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, αλλά βρέθηκε θετικός σε ένα απαγορευμένο διεγερτικό και αποκλείστηκε, ενώ κινδύνευε και με δια βίου αποκλεισμό. Η απογοήτευση τον ώθησε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας καταναλώνοντας τεράστια ποσότητα αλκοόλ σε συνδυασμό με κοκαΐνη.

 Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα, το τεστ για το διεγερτικό ανατράπηκε, αλλά υπήρχε η πρόσφατη χρήση ναρκωτικών. Οι αθλητικές δικαστικές αρχές της χώρας προέτρεψαν την Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του ιππέα στους Αγώνες του Σίδνεϊ, αλλά η Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να το κάνει.

Τα επόμενα χρόνια κύλησαν με τον Λαμάζ να βρίσκεται σε αναζήτηση αλόγου. Κάποια στιγμή, βρέθηκε μπροστά του ο «Χίκστεντ» και κατάλαβε ότι ήταν ο ιδανικός παρτενέρ. Ο «Χίκστεντ», αρχικά, ονομαζόταν «Οπελ», αλλά ένα άλογο για να πάρει άδεια ως επιβήτορας αναπαραγωγής πρέπει το όνομά του να έχει το ίδιο αρχικό με αυτό του πατέρα του. Έτσι, για τον «Οπελ» πήραν το «Η» από το «Hamlet» του πατέρα του και τον «βάπτισαν» σε «Χίκστεντ», όπως και το διάσημο ιππικό κέντρο στο δυτικό Σάσεξ.

Λαμάζ και «Χίκστεντ» εξελίχθηκαν ως το καλύτερο ζευγάρι στον κόσμο της ιππασίας.

 Οι διακρίσεις ακολούθησαν η μία την άλλη, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό και το ασημένιο στο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο επιβήτορας είχε γεννηθεί το 1996 και όλοι θεωρούσαν ότι θα κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

 Ο μοιραίος αγώνας στην Πόλη των Ερωτευμένων ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το «ζευγάρι». Ο «Χίκστεντ» είχε ρίξει μόνο ένα από τα 13 εμπόδια και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε: ξαφνικά σωριάστηκε στο έδαφος.

 Οι κινήσεις που έκαναν τα πόδια του έδειχναν ότι η ζωή του έσβησε. Πολλοί από τους θεατές ξέσπασαν σε κλάματα και περιέγραψαν τη σκηνή ως την τραγικότερη που έχουν αντικρίσει.
Σπυριδούλα Σπανέα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια