Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέοι με πτυχίο οι σύγχρονοι σκλάβοι στη Βρετανία

του Μπάμπη Μιχάλη.
Καλπάζει η ανεργία στη Βρετανία του Κάμερον πλήττοντας κυρίως τους νέους, μερικοί από τους οποίους αναγκάζονται πλέον να δουλεύουν τζάμπα, με την ελπίδα ότι κάποτε θα καταφέρουν να καπαρώσουν μια δουλειά με ...αμοιβή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της....

βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, στο γ' τρίμηνο της χρονιάς ο αριθμός των ανέργων στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 1992 το 1 εκατομμύριο.

Αυξήθηκε, συγκεκριμένα, κατά 67.000, δηλαδή στους 1,02 εκατομμύριο ανέργους, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας των νέων στο επίπεδο ρεκόρ του 21,9%.
Ποσοστό υπερδιπλάσιο του 8,3%, που ήταν το αντίστοιχο νούμερο για το σύνολο του βρετανικού εργατικού δυναμικού στο ίδιο διάστημα και το οποίο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 17 ετών.    

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσους μιλούν εδώ και καιρό για μια χαμένη γενιά νέων στη Βρετανία λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η απελπισία των νέων είναι τόσο μεγάλη που αρκετοί εξ αυτών δέχονται να εργαστούν χωρίς να πληρώνονται.

Όπως αποκάλυψε χθες ο «Guardian», αρκετοί άνεργοι νέοι -με πτυχία πανεπιστημίων- αναγκάζονται να εργάζονται έως και για δύο μήνες, καθαρίζοντας ή γεμίζοντας ράφια σε σουπερμάρκετ και πολυκαταστήματα, χωρίς καμία αμοιβή ή εγγύηση ότι θα προσληφθούν.
Οι νέοι αυτοί επιλέγουν εθελοντικά να ενταχθούν στα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης κρατικά προγράμματα «εργασιακής εμπειρίας», διάρκειας 8 εβδομάδων.

Εξαιρούνται από τον εθνικό κατώτατο μισθό παρότι εργάζονται περισσότερες από 30 ώρες την εβδομάδα καλύπτοντας πάγιες θέσεις μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων, όπως οι Tesco, Poundland, Argos, Sainsbury.   

Παρ' ότι το πρόγραμμα είναι εθελοντικό, οι περισσότεροι εξ αυτών καταλήγουν σκλάβοι, αφού βάσει του νόμου από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οφείλουν να συνεχίσουν υποχρεωτικά.
Αν επιλέξουν να αποχωρήσουν πριν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, τότε τους κόβεται το επίδομα ευρέσεως εργασίας -53 στερλίνες την εβδομάδα- που τους χορηγεί σήμερα το κράτος.   

Από την πλευρά της, η συντηρητική κυβέρνηση Κάμερον θεωρεί το πρόγραμμα επιτυχημένο αφού προσφέρει την «εμπειρία εργασιακού περιβάλλοντος» στους νέους.
Είναι η ίδια κυβέρνηση που με τα σκληρά μέτρα λιτότητας βουλιάζει εδώ και μήνες οικονομία και αγορά εργασίας υποστηρίζοντας ευθαρσώς ότι η υψηλή ανεργία είναι απόρροια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια