Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιολάντα Βλάχου: Για μένα η εθελοντική προσφορά ήταν και θα είναι στάση ζωής

Θέλω να μου αναφέρετε τα πεδία δράσης  της Ανοιχτής Αγκαλιάς προκειμένου να ενημερωθούν και οι αναγνώστες μας περί τίνος πρόκειται.
Τα πεδία δράσης μας είναι Τομέας Υγείας, Παιδείας, Ενημέρωσης και Υποστήριξη της Ψυχικής Υγείας Όλα αυτά με κύριο Άξονα την Πρόληψη
Πως ξεκίνησε όλο αυτό;
Απ’ ότι ξέρω ήσασταν νηπιαγωγός, πράγμα που σημαίνει ότι λατρεύετε τα παιδιά. Η δημιουργία λοιπόν της Ανοιχτής Αγκαλιάς ήταν εξ’ αρχής κάποιο όνειρο για εσάς ή προέκυψε στην πορεία;

Το 1973 στο νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού, ιδρύθηκε η πρώτη παιχνιοδοθεραπεία. Στην εθελοντική Ομάδα που ανέλαβε να υλοποίηση τη λειτουργία αυτού του πρώτου σημαντικού τμήματος για τα παιδία συμμετείχα και εγώ.

Για μένα η εθελοντική προσφορά είναι και θα είναι στάση ζωής. Η επαφή μου αυτή με τα παιδία, την οικογένεια και το περιβάλλον του νοσοκομείου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου. Βιώνοντας τις ανάγκες του παιδιού και τις οικογένειας του, για υποστήριξη ένοιωθα ότι κάτι καλύτερο πρέπει να τους προσφέρουμε.

20 χρόνια μετά, το 1993, μια ομάδα εθελοντριών δημιουργήσαμε το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» με έδρα μας το Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού.
Αρχικός μας στόχος ήταν η υποστήριξη όλων των νοσηλευόμενων παιδιών για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας.
Δεν φανταζόμασταν τότε ότι θα αναλαμβάναμε τόσες πολλές υποχρεώσεις, διότι είναι εντελώς διαφορετικό το να προσφέρεις εθελοντικό έργο από το να αναλάβεις να ηγείσαι μιας Εθελοντικής Ομάδας.

Συναντήσατε κάποια δυσκολία στην υλοποίηση της οργάνωσης και αν ναι, τι είδους;

Ο δρόμος ήταν δύσκολος έπρεπε να μας γνωρίσουν από μια άλλη οπτική γωνία να μας εμπιστευθούν, αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συνέπεια και την ευθύνη για όσα αναλάβαμε και φέραμε εις πέρας.

Απ’ όσο γνωρίζω, εδώ και αρκετό καιρό διοργανώνετε  εκστρατείες προληπτικής ιατρικής στα ακριτικά νησιά της χώρας αλλά και σε ορεινούς όγκους της Ροδόπης και της Ξάνθης. Υπάρχει κάτι που να θυμάστε έντονα από μια τέτοια εκστρατεία;

Γνωρίζοντας τις πολλαπλές ανάγκες των ακριτών μας, 17 χρόνια πριν βάλαμε πλώρη για τα ακριτικά νησιά και τις ακριτικές περιοχές της χώρα μας. Καταρτίσαμε το Πρόγραμμα με το Γενικό Τίτλο «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ» το οποίο εφαρμόζουμε μέχρι και σήμερα. Για μένα αλλά και για όλους τους Εθελοντές είναι μια από τις πιο σημαντικές Δράσεις.

Έρχεστε συνεχώς σε επαφή με συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Προάγετε την ανιδιοτελή προσφορά και αλληλεγγύη στο έπακρο, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο στις μέρες μας. Πείτε μου λίγα λόγια για αυτό το συναίσθημα. Νιώθετε καθόλου ότι βάζετε ένα, έστω μικρό, λιθαράκι στο να αλλάξει ο κόσμος μας;

Αυτό που βιώνουμε δεν είναι εύκολο να το μοιραστούμε, όλος αυτός ο κόσμος παιδία, γονείς και ηλικιωμένοι είναι η μεγάλη μας οικογένεια. Μας περιμένουν στο λιμάνι. Μας καλωσορίζουν στο δρόμο. Η συνάντηση μας κάθε φορά είναι γιορτή για όλους μας.

Είναι μεγάλο πράγμα να σε εμπιστεύονται να μοιράζονται μαζί σου τις αγωνίες και τα προβλήματα τους και να εισπράττεις χίλιες ευχές μέσα από τα μάτια τους. Κάθε φορά που συναντιόμαστε είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Η αγάπη τους μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Η ανιδιοτελής εθελοντική προσφορά μας πιάνει τόπο σε πολλά επίπεδα.

Η Ανοιχτή Αγκαλιά στηρίζεται ως επί το πλείστον στον εθελοντισμό. Σήμερα, που οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι και που (δυστυχώς) η κοινωνία είναι έτσι δομημένη ώστε οι ανθρώπινες σχέσεις να συνάπτονται με γνώμονα το συμφέρον,  ποια  είναι η προσέλκυση των εθελοντών; Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, πρόθυμοι να προσφέρουν ώστε η αγκαλιά να μεγαλώσει και να σκορπίζει περισσότερα χαμόγελα;

Στη σημερινή εποχή παρ’ όλες τις δυσκολίες, υπάρχουν άνθρωποι που είναι συνειδητά εθελοντές. Ένα σημαντικό μέρος της προσφοράς στηρίζεται σε αυτούς. Εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές και άλλες πολλές ειδικότητες, όλοι αυτοί προσφέρουν με αγάπη και ευθύνη τις υπηρεσίες τους. 

Θα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, στους χορηγούς μας και στην πολιτεία που μας εμπιστεύεται. Δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια η Ανοιχτή Αγκαλιά έχει προσφέρει αθόρυβα ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Κάναμε πολλά , προσφέραμε πολλά αλλά έχουμε ακόμη πολλά να προσφέρουμε.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ανοιχτή Αγκαλιά, μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης : www.fkpanoixtiagalia.gr.
Από την Κέλλυ Φαναριώτη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια